ОСНОВНИ јавни тужилац поднео је Основном суду у Зрењанину оптужни предлог против В. М. (58) и Т. М. (60), обоје из Зрењанина, који се терете да су починили тешко кривично дело против опште сигурности. Због њиховог пропуста, сматра тужилаштво, тринаестогодишњи Миодраг Р. се удавио на вештачком језеру Пескара у Меленцима.

Окривљеној В. М., која је власница и законска заступница зрењанинског предузећа "Еко градња", и Т. М., који је фактички управљао предузећем, на терет се ставља да су током 2018. године, у атару села Меленци, на вештачком језеру које се налази на потезу "Виногради", обављали радове на рекултивацији позајмишта песка. Упоредо са тим су, без решења надлежног министарства, односно органа Аутономне покрајине, експлоатисали песак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ НА КУПАЛИШТУ КОД ЗРЕЊАНИНА: Покушао да спасе брата који се давио, обојица били непливачи 

Том приликом нису се придржавали мера заштите на раду, па су изазвали опасност по живот људи. Они, наиме, нису обезбедили градилиште, односно нису поставили табле са забраном и упозорењем, нити су опасне зоне на градилишту опремили направама које спречавају приступ неовлашћеним лицима.

Услед тог пропуста, 31. маја 2018. године се на поменутом језеру у Меленцима утопио малолетник, тринаестогодишњи Миодраг Р. из тог села. Његово беживотно тело пронађено је истог дана у вечерњим часовима, а из воде су га извукли припадници ронилачке јединице Жандармерије.

Он је на купалиште отишао без знања родитеља, а са њим су били годину дана млађи брат Пера и још један њихов другар. Иначе, сви су били непливачи. Родитељи нису знали да су дечаци отишли на купање.

- Ја сам тада био на послу, а они ни мајци нису рекли да иду на Пескару - једва је, након несреће, прозборио несрећни отац Пера. - Били су увек заједно и веома везани један за другог. Пера је под стресом и веома му је тешко, не може да прича. Дао је руку брату и покушавао је да га извуче, али није успео. После тога је дотрчао кући да каже мајци шта се догодило. Он иде у пети, а Миодраг је ишао у шести разред. Био је врло добар ученик.


ПОЗВАЛИ КОМШИЈУ У ПОМОЋ

СВЕДОК трагедије био је и Милета Бачикин, комшија несрећне породице. Њега су мештани, као изврсног пливача, обавестили да се на језеру догодила несрећа.

- Звале су ме комшије да одем на Пескару, јер знају да се ја тамо често купам и да сам изврстан пливач. Међутим, када сам стигао било је већ касно. Пливао сам, ронио, али тело нисам пронашао - испричао нам је Милета. - Ушли су у воду, а могуће је да су се мало гуркали и да је тако дечак упао.