ПРИПАДНИЦИ Министарства унутрашњих послова, из ужичког Одсека за сузбијање корупције, ухапсили су јутрос председника Општине Пожега Милана Божића (62), председницу Скупштине општине Зорицу Митровић (49) и начелника Општинске управе Велимира М. (49), због постојања основане сумње да су злоупотребили службени положај приликом јавних набавки.

Поред највиших локалних функционера, приведени су и одговорно лице из Агенције за процену вредности некретнина "Горски Ивањица" Владимир Г. (49), под сумњом да је у јавној набавци незаконито прибавио 1,3 милиона динара на штету општине, а задржан је и супруг председнице Скупштине Милинко М., због поседовања оружја без дозволе.

Полицијска акција почела је у зору, око шест часова, и трајала је два сата. У том периоду, полиција је "закуцала на врата" кућа петоро осумњичних. Уследили су претреси станова као и службених просторија.

Да се нешто необично догађа, изузев присуства полицијских возила на неколико локација, потврђено је убрзо. Зорица Митровић и Велимир М., чије се куће налазе недалеко од полицијске станице, спроведени су са лисицама на рукама, преко централног трга у Пожеги.

Ухапшенима је одређен притвор до 48 часова. Након тога, они ће бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције у Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

- Постоји основана сумња да су Божић, Митровићева и В. М., у периоду од 2017. до 2018. године, у четири поступка јавних набавки (ради се о четири моста и три потпорна зида), одобрили плаћање са општинског рачуна, а да радови нису били извршени. Предузетничкој радњи "Горски" противправно је прибављено 1.360.000 динара - речено је "Новостима" у МУП. - Осумњичена Митровић је приликом молерских радова за општину, по обављеном послу, након плаћања из општинске касе, од извођача тражила, а затим и преузела, укупно 200.000 динара.

Да су општинари "у талу" са извођачима, указује и да је Владимир Г. из "Горског", у општинској јавној набавци мале вредности, посао покушао да незаконито додели фирми - чији је власник његова супруга. Притом је, сумња се, фалсификовао пројектно-техничку документацију.

О "МУЉАЊУ" БОЖИЋА ПРИЧАО ЦЕО ГРАД О ЗЛОУПОТРЕБАМА и малверзацијама челника Општине Пожега дуго се прича у овом граду. Јавност је посебно иритирао случај, када је због наводног интереса Општине, локална власт покушала да на штету буџета откупи недовршену кућу председнице Скупштине Зорице Митровић - за око 100.000 евра. Председник општине Милан Божић, дипломирани ветеринар, често је пунио новинске ступце неодмереним изјавама.

Челници општине Пожега, пре свих Божић, у протеклом периоду често су јавно "прозивани" због сумњи да незаконито раде, да ненаменски троше новац, увећавају цене радова, да велике јавне набавке уситњавају како би из локалне касе извукли новац... Божић је чак на партијском састанку СНС, у једном тренутку, обелоданио да је против њега и најближих сарадника поднето чак 178 кривичних пријава и да их подноси опозиција.


СТЕФАНОВИЋ: КЊИЖИЦА НИКОГ НЕ ШТИТИ

НИКОГА неће штитити ни партијска припадност, ни књижица, ни материјални статус, ни положај у друштву, поручио је вечерас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поводом хапшења више особа, међу којима су функционери општине Пожега и службеник Министарства рада.

- То је суштинска разлика између власти коју представља СНС и оне власти коју су представљали и желе поново да представљају Ђилас, Јеремић, Обрадовић и њима слични - рекао је Стефановић за ТВ Пинк.