БРАНКО Јоцић, бивши директор ЈП "Путеви Србије", осуђен је у петак у Специјалном суду у Београду на јединствену казну од пет година затвора због оптужби да је, заједно са сарадницима, злоупотребио положај и вишемилионска средства добијена од Европске банке за санирање клизишта у Србији (у Крупњу и Лозници) током 2006, 2007. и 2008. године.

Суд је, такође, Јоцићу одузео стан у Лозници и изрекао и безбедносну меру забране обављања позива, делатности и дужности везаних за располагање, коришћење, управљање или руковођење туђом имовином или чување те имовине у трајању од три године. Она ће се применити након правноснажности пресуде, с тим што се време проведено у притвору (14 месеци) неће урачунати у време трајања ове мере.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Истрага у Бору: Од злата остала вода

Иста казна и мера као и Јоцићу (против којег се у Специјалном суду води још један кривични поступак) изречена је и Драгану Павловићу, власнику приватног предузећа "Ротијер". Предраг Тодосић, бивши директор ЈП "Пут Лозница" и Јоцићев саветник у "Путевима Србије", осуђен је на две године затвора. На три године осуђен је њихов сарадник Милан Јосиповић.

У саопштењу суда се додаје да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ради остваривања имовинско-правног захтева, поводом овог случаја, упућено на парницу, а Јоцић, Павловић, Јосиповић и Теодосић обавезани су пресудом да плате трошкове кривичног поступка и паушала суду.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право жалбе. Против Јоцићеве супруге Марије Божић поступак је раздвојен због породиљског боловања, док је против његове мајке Радмиле обустављен, јер је трајно неурачунљива.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ОСУЂЕН НА ГОДИНУ ДАНА ЗАТВОРА: Отац злостављаног дечака који је пуцао у родитеље нападача се нагодио са Тужилаштвом

НЕЗАДОВОЉАН САМ, САТАНИЗУЈУ МЕ

НАКОН изрицања пресуде, Бранко Јоцић и његов адвокат Мирослав Тодоровић, најавили су жалбу на првостепену судску одлуку:

- Незадовољан сам пресудом, наравно. Ово је срамота за српско правосуђе да доноси пресуду без ваљаних доказа, пре свега јер ни на једном документу на који се позивају надлежни, нема мог потписа. Ово је сатанизација мене лично, као и моје породице и тога сам свестан од почетка хајке која се повела против мене. Уложићемо жалбу и надамо се да ће Виши суд утврдити све битне повреде овог поступка, укинути првостепену и донети ослобађајућу пресуду - каже Јоцић.