Породица Марка Рошића, који 14 дана штрајкује глађу у притвораској јединици у Гњилану, захтевајући премештај у Косовску Митровицу, веома је забринута за његово здравље и изражава наду да правда мора да буде задовољена и Марко буде ослобођен.

Посебно их брине то што нико у Приштини до сада није реаговао, иако су упознати са Рошићевим озбиљним здравственим стањем.

Више од пет месеци породица Марка Рошића покушава на разне начине да дође до правде, да њихов син буде премештен из притвора у Гњилану где се тренутно налази.

Свака молба и захтев који су упутили привременим институцијама у Приштини била је у најкраћем року одбијена без икаквог образложења.

"Нисам хтео да се оглашавам до сада да то не би злоупотребили, да кажу да ометам истрагу и истражне радње које су у току, али сада већ морам, јер је ово стварно превршило сваку меру. Никакве доказе немају и неосновано га држе у затвору, за мене он је киднапован тамо и држе га као таоца", каже за ТВ Мост Марков отац Небојша Рошић.

Он напомиње да његовог сина држе на основу неког папирића који су пронашли код покојног Оливера Ивановића у џепу.

"Међутим то је чиста лаж, јер првих 10 дана истрагу је водило тужилаштво у Косовској Митровици, тек после 10 дана је преузео специјални тужилац у Приштини и он наводно тврди да има папирић који је пронађен, где стоји број таблица мог возила. То је лаж, јер један Албанац и један Србин, тужиоци који су радили у Митровици првих 10 дана, тврде да ништа нису пронашли код покојног Оливера Ивановића. Значи на основу лажи ево шест месеци држе мог сина у притвору", рекао је Небојша Рошић.

У априлу му је продужен притвор на још два месеца а након одбијања да буде премештен у затворску јединицу у Косовској Митровици, Марко Рошић је започео штрајк глађу.

Маркови родитељи су веома забринути јер је здравствено стање њиховог сина, како тврде, озбиљно угрожено.

"Он је пре 14 дана кренуо у штрајк, тражио је да га пребаце овде у Митровицу јер су тамо услови катастрофа. Прво малтретирају га, искључивали су му воду, нема топлу воду да се купа. Један од стражара, не знам како се зове, Турчин је из Гњилана, намерно га удара вратима, ваљда да га испровоцира или шта већ. Касете које смо носили, имају ДВД, тамо су дозволили да гледа филмове, увек су нам враћали вадећи се на застарелу технологију да не могу да очитају", прича мајка Бојана Росић за ТВ Мост.

Она каже да постоји и језичка баријера, не може да се споразуме са њим, неће да причају.

"Смршао је 22 и по килограма откако је тамо, 14 килограма пре тога и сад откако је кренуо да штрајкује 8 и по килограма. Сваки дан их мере као стоку, да ли да виде колико су их уништили, ја не знам шта. Од момка који је имао 87, он је дошао на 65 килограма", рекла је мајка Бојана.

Родитељи Марка Рошића упутили су апел међународној заједници и организацијама.

"Апелујем на међународну заједницу и на све међународне организације којима су уста пуна људских права, апелујем и на Министарство правде Косова и министра правде да га колико већ данас посети и провери ову нашу причу, шта се ради мом детету јер ово понављам још једном ни у 14. веку нису ја верујем радили људима шта раде мом сину, које је то малтретирање. И тужиоцу да кажем, ако има иједан доказ, нека подигне оптужницу против мог сина, ако не, да га моментално пусти”, поручује Небојша Рошић.

Марко Рошић у притвору је од 23. новембра прошле године, када је изненадном акцијом Специјалних јединица косовске полиције у раним јутарњим сатима ухапшен.

Поред Марка Рошића тада су ухапшени Надељко Спасојевић и Драгиша Марковић.