ТЕЛО Југослава Смиљкића (51), убијеног у мафијашкој сачекуши пре две недеље у Јоханесбургу у Јужноафричкој Републици - допремљено је у Србију. Овај Београђанин биће сахрањен у суботу у Малом Мокром Лугу, а потрага за његовим убицама и даље траје.

Он је убијен 16. марта око 10.30 у јоханесбуршком кварту Рудепурт. Возио је мотор, а онда је, како се сумња, добио позив на мобилни телефон. Стао је на плочник, недалеко од једног тржног центра, и куцао поруку не скидајући кацигу. У том тренутку наишао је аутомобил, црна "хонда", из ког су истрчала двојица нападача.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРУТАЛНА ЛИКВИДАЦИЈА У ЈОХАНЕСБУРГУ: Београђанин убијен на мотору


Били су маскирани, са капуљачама и наочарима, а на рукама којима су држали оружје имали су рукавице. Тренутак егзекуције, као и злочинце, према писању тамошњих медија снимиле су камере са оближњих објеката. Први нападач је пуцао чим је излетео из кола, док је други пришао жртви и испалио неколико хитаца у главу, кроз визир кациге.

- Чуо сам шест хитаца. Један човек је пуцао у другог, када се овај срушио. Потом је нападач сео у кола, а из њих је изашао други, који је наставио да решета особу на земљи - испричао је очевидац за "Њуз24", који није желео да открива идентитет плашећи се одмазде.

На улици је у том тренутку било више људи, а један пролазник је наводно сликао аутомобил којим су се убице одвезле. Након што је приметио да их фотографише, нападач му је показао - средњи прст.

Југослав Смиљкић

Екипа Хитне помоћи је стигла после десетак минута, али Смиљкићу није било спаса. О мотивима бруталне егзекуције само се нагађа, а чак и медији у Јужноафричкој Републици (ЈАР), који су се позивали на полицијске изворе, нису ништа прецизније могли да наведу.

Наводно, реч је о пословима са обезбеђењем, али се не искључује могућност и да је дошло до грешке, односно да су злочинци заменили мету. Према полицијским изворима, то је могуће јер је Смиљкић имао кацигу.


ОТИСЦИ

У ТРЕНУТКУ убиства Смиљкић је код себе наводно имао фалсификована документа Чешке. Идентификација је обављена на основу отисака прстију и препознавања. Он је у Београду имао мању фирму, а последњих година живео је у Малом Мокром Лугу.