СРПСКА и румунска полиција у истрази кријумчарења тоне и 40 килограма кокаина дошле су до оперативних сазнања да су овај "товар" белог праха организовали црногорски држављанин И. Д., наводни вођа "шкаљарског клана" из Котора, као и извесни Д. Т. (31) из Врања.

Полиције двеју земаља имају податак да је И. Д., за којим је Црна Гора расписала црвену Интерполову потерницу због сумње да је учествовао у покушају две ликвидације, посредством Врањанца, који живи у Колумбији, купио ову количину дроге како би је дистрибуирао по западној Европи! Наводно, новац су заједнички уложили у ову набавку, чија је вредност на црном тржишту око 30 милиона евра!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Камионџије из Врања возиле тону кокаина за Црногорце?

- Товар је из Јужне Америке морским путем стигао до Румуније, а одатле је требало да буде прошверцован копном, преко разгранате мреже сарадника, ка земљама западне Европе - наводи извор "Новости".

Чини се, међутим, да су толико били сигурни и бахати, па им је попустила пажња. Током претоварања у комби букурештанских таблица, у округу Тулча, испао им је килограм овог наркотика. Полиција је одмах обавештена и кренуло се у прикупљање информација. Два дана касније, међутим, на ушћу Дунава у Црно море, код градића Свети Ђорђе, мештани су приметили преврнуту барку око које су биле чудне вреће.

- У први мах су помислили да је реч о имигрантима, који су се подавили у мору - наводи наш саговорник. - Када су, међутим, вреће извучене на обалу, уместо тела, пронашли су кокаин. Измерено је укупно 1,04 тоне белог праха, чија је чистоћа око 90 процената.

У Румунији су потом ухапшени Врањанци Тоде Крстић (51) и Ненад Цветковић (43), иначе запослени као возачи у транспортном предузећу, у власништву блиског сарадника Д. Т.

- Д. Т., који се раније другачије презивао, према оперативним сазнањима, предводи међународну криминалну групу која се бави шверцом кокаина из Јужне Америке у земље ЕУ - наводи наш саговорник. - Чланови имају прецизно подељене улоге и задатке. У Србији је више пута хапшен, али су пријаве махом одбачене.

Иначе, овај Врањанац у иностранству поседује мноштво ресторана, скупоцених некретнина и фирми, и то махом по Јужној Америци. У Колумбији се скрасио и засновао породицу. У родни град долази два пута годишње. Његова криминална екипа је и досад тесно сарађивала са "шкаљарским кланом", али и са другим мафијашким групама.

- Он се углавном појављује као купац, односно неко ко директно купује од јужноамеричких картела - истиче наш саговорник. - Када се од њега узима, кокаин је нешто јефтинији на велико, јер нема других који се уграђују. Истражује се информација да је сада одлучио да са "шкаљарцима" направи "дил". Да он делом финансира куповину, а да заузврат они растуре све. Добит би делили.

У овим нарко-пословима "шкаљарци" тесно сарађују са једним српским кланом, чији је вођа у затвору у Шпанији, а блиски сарадник се после низа ликвидација и сам склонио у Јужну Америку.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИ УХАПШЕНИ У РУМУНИЈИ: Пали са тоном кокаина (ВИДЕО)

ДВОСТРУКИ ПОКУШАЈ УБИСТВА

ПОРЕД Јовице Вукотића, ухапшеног у Турској и изрученог Србији, И. Д. слови за неприкосновеног шефа "шкаљарског клана". За њим је црногорска полиција ове године расписала потерницу због покушаја убиства двоје људи и он је од тада у бекству.

Он се терети да је са Вукотићом и Милићем Мињом Шаковићем у Котору из пиштоља покушао да убије Војина Ступара и Милоша Радоњића.