ПРВИ СНИМЦИ СТРАВИЧНЕ ТРАГЕДИЈЕ У УЖИЦУ: Изгорела тројица бескућника (ВИДЕО)

Н. Јанковић

23. 03. 2019. у 09:38

ПРВИ СНИМЦИ СТРАВИЧНЕ ТРАГЕДИЈЕ У УЖИЦУ: Изгорела тројица бескућника (ВИДЕО)

УЗРОЧНИК Пећ бубњара из које је вероватно кренуо пламен / Фото З. Г.

Трагичне последице пожара, који је избио у напуштеном објекту некадашње "Кожаре" у Ужицу

ТРОЈИЦА бескућника настрадала су у пожару у Ужицу, који је избио данас око 5.30 у напуштеном објекту у Улици Михајла Пупина, између централне поште и Робне пијаце. Живот су изгубили, како се претпоставља, Ж. В. и Ж. П., стари између 60 и 70 година, и још једна, до закључења овог броја - неидентификована особа.

Ова информација да су у пожару страдале три особе, потврђена нам је у Министарству унутрашњих послова. Како нам је речено у МУП-у, ватрогасне јединице Ужица успеле су да угасе пожар.

Узрок пожара се још испитује, а претпоставља се да је пламен изазвала пећ бубњара, која није имала вратанца.

Угљенисана тела тројице мушкараца су послата на обдукцију у ужичку болницу.

- Два угљенисана тела нађена су на старом кревету, а треће је било на поду. Претпоставка је да су се угушили од дима и да због тога нису реаговали у тренутку избијања пожара - сазнајемо од извора блиског истрази.

Ово је други пожар у овом напуштеном објекту у Ужицу, који је припадао некадашњем предузећу "Кожара", и, нажалост, завршио се катастрофално. Први је био пре неколико месеци...

Знало се да су овде, у немогућим условима, већ дуже време живели бескућници. Пре само неколико дана на друштвеним мрежама се појавила слика Ж. П. и апеловало се на градску управу да се помогне овим људима на маргини живота. Апел је упутила сестра једног од њих, наводећи да су они душевни болесници и астматичари.

- Сестра је стално долазила и помагала им. Баш у петак, донела им је храну, а преко Црвеног крста им је обезбедила душеке и по један оброк. Она није могла да доведе брата у свој стан, јер живи са дететом које не може да се креће и које је слепо, а брат јој је душевни болесник. Молила је све људе добре воље који су у могућности да их посете и помогну им, али да и надлежне институције реагују - каже добро упућени у ову ситуацију.

БРЗА ИНТЕРВЕНЦИЈА ПОЖАР је пријавио Ужичанин који је пошао на посао и видео дим из објекта у Улици Михајла Пупина. Иако су ужички ватрогасци брзо стигли, помоћи није било. У гашењу пожара су учествовали три ватрогасна возила и седам ватрогасаца. Успели су да спрече да се ватра не прошири на суседни дрвени објекат и на оближње куће. Тела која су затекли унутра била су угљенисана.

Ж. В. је некада живео у земуници на обали језера Врутци, у близини Ужица.

- Он је некада био добар пекар. После се одселио на језеро. Једне године, када су били они велики снегови, ватрогасци су морали да иду да виде да ли је жив, јер се није јављао на мобилни телефон. После неког времена дошао је да живи у Ужице - каже наш саговорник.

Продавци на Робној пијаци кажу да су ту била стално двојица мушкараца, понекад тројица, а долазио је још један.

- Ту су редовно седели и пили. Од једног комшије су стално тражили новац за хлеб, а кад им он да помоћ, после одмах оду да купе ракију. Пре неколико дана са њима је био још један човек, мислим из Криве Реке. Њихов живот је био далеко од неког нормалног - рекла нам је једна продавачица и додала да је дошла око осам сати на бувљак и да сем дима није видела ништа друго.

Фото Н. Ј.


Надлежни у градској управи кажу да су чули за пожар, али пре него што се званично потврди ко је страдао нису желели да дају изјаву.

- Знамо да су ту живела два човека. Нама су из Центра за социјални рад Ужице рекли да су они боравили у Дому за стара лица на Забучју и да су одатле избачени због алкохолизма и насилног понашања. Тражили су им други смештај, али кажу да они нису прихватали. Уосталом, видећемо шта се све ту дешавало, када се утврди ко је настрадао - рекли су надлежни у градској управи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације