ПРВОСТЕПЕНА пресуда оптуженима за умешаност у убиство новинара Славка Ћурувије биће изречена 5. априла пошто је у четвртак пред Специјалним судом у Београду окончан главни претрес против четворице некадашњих припадника Ресора Државне безбедности. На оптуженичкој клупи су бивши руководиоци Службе, Радомир Марковић, Милан Радоњић и Ратко Ромић. Поступак се у одсуству водио против Мирослава Курака, припадника РДБ, који је у бекству.

Према тврдњама тужилаштва, непосредни извршилац злочина је Курак, док је као саизвршилац означен Ромић. Марковићу се на терет ставља да је наредио ликвидацију власника "Дневног телеграфа", док је, како се наводи, Радоњић био задужен да руководи акцијом праћења. Ћурувија је убијен у јеку НАТО бомбардовања, 11. априла 1999. године у центру Београда испред улаза у зграду у Светогорској улици у којој су биле просторије његовог листа. У друштву са њим била је невенчана супруга Бранка Прпа, која је том приликом задобила лакше повреде.

Прочитајте још - На суђењу за убиство Славка Ћурувије изведени спорни докази

У својој завршној речи, заменик тужиоца Миленко Мандић, тражио је да суд свима изрекне максималну казну од по 40 година затвора. Са друге стране, одбрана је тражила ослобађајућу пресуду, тврдећи да не постоји ниједан доказ. Радоњић је у четвртак у својој завршној речи истакао да није крив и да никада није урадио ништа противзаконито. Истакао је да се током читавог професионалног живота борио са најтежим облицима криминала.

- Истина о убици или убицама, а пре свега позадина, интересују породицу, али у истој мери и нас - казао је Радоњић. - Ово суђење је једини начин да докажемо невиност. Надам се да ће се сазнати ко је убио Ћурувију и због чега.

Ромић је навео да тужилац није изнео ниједан доказ да је учествовао у убиству:

- Тужилац је причао много, али није рекао ништа. Није рекао на којим доказима заснива случај. Мотив оптужнице није расветљавање убиства већ да се оптужени и РДБ прикажу као криминогени. Да се тадашња влада прикаже као криминогена и злочиначка. Оптужница није написана у Тужилаштву, већ у ванинституционалним центрима моћи.

Милан Радоњић,фото А.Станковић

Радомир Марковић је раније у својој завршној речи истакао да ће се породици Ћурувија, уколико буде био осуђен, ускратити истина о томе ко је убио Славка. Навео је да је његова једина кривица та што је био начелник РДБ.

- Ми ни данас не знамо ко је убио Ћурувију. Кад нису дошли до доказа који би водили према Слободану Милошевићу, усмерили су се на ДБ и моје колеге - казао је Марковић.

Ратко Ромић,фото И.Маринковић

СТОТИНУ СВЕДОКА

ГЛАВНИ претрес започет је средином 2015. године и за све ово време саслушано је више од 100 сведока, обављена су бројна вештачења, међу којима су и она која се односе на телефонску комуникацију оптужених. Тужилаштво тврди да је Славко Ћурувија убијен због јавног иступања у земљи и иностранству и критика које је износио на рачун тадашње власти, као и могућности да утиче на јавно мњење.