НИКАДА нисам поверовала у званичну полицијску верзију да се мој супруг обесио, али никаквог начина нисам имала да то и докажем. У полицији сам одмах после његове смрти дала изјаву, а из тужилаштва и суда у Новом Пазару нико нас никада није звао, нити су било шта предузели да се Рифатова смрт потпуно расветли. Надам се да ће се коначно сазнати - ко је убио мог супруга, тихог и доброг човека који ни мрава није згазио.

Ово нам је у петак испричала Мирсада Тигањ из Тутина, чији је супруг Рифат убијен 2009. године. Породици је тада речено да се он обесио, а истрага је убрзо обустављена.

- Када сам случајно нашла налаз са обдукције за који нисам знала ни да постоји, и у њему прочитала да је мој супруг убијен, умало се нисам онесвестила - наставља Мирсада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Девет година скривано убиство?

Убрзо је ангажовала адвоката, а са обдукционим налазом су отишли у тужилаштво које је јула прошле године обновило истрагу.

- Живели смо лепо, спремали се да градимо кућу, деца су расла. Био је миран, психички стабилан и никоме се није замерио, никоме дуговао. Тог дана нормално је отишао на посао, понео је и списак шта да купи за децу и кућу. Ништа није наговештавало трагедију - присећа се Мирсада.

Али, тврди она, имао је Рифат проблема у месарском погону где је радио и где је пронађен мртав. Наводно су га неки од радника "задиркивали и малтретирали".

Налаз вештака судске медицине

- Једном су му сипали крв у кафу коју је испијао. Пошто је био тих, радан и послушан, често је морао да ради послове које други нису хтели. Верујем да власници погона у коме је радио знају шта се догодило - рекла нам је Мирсада. - Чула сам да су сада када је истрага обновљена саслушани, да су искази узети од двадесетак сведока и да је издат налог за узимање ДНК од 13 сумњивих особа. Чула сам и да једна особа планира бекство, па молим државу да то спречи.

Из Вишег тужилаштва и Вишег суда у Новом Пазару ни у петак није било никаквог објашњења зашто је пре девет година овај случај "завршио у фиоци". Истрагом је 2009. руководио истражни судија Вишег суда у Новом Пазару који више није међу живима, а који је, како многи тврде, био одличан и искусан правник и поштен човек. Само он и они са којима се тада консултовао знали су зашто није одобрено да се узме ДНК-а од 13 осумњичених, али и зашто се одмах поверовало да је у питању самоубиство. По неким незваничним информацијама, пресудило је то што се ДНК тада није радио у Србији, а слање у иностранство било је скупо.


ТРАЉАВО, НЕЈАСНО, НЕСТРУЧНО...

ПО свему судећи, увиђај је лоше урађен. Постоји и сумња да је Рифат Тигањ два пута обешен. Први пут се конопац прекинуо, а он је пао на бетон и озбиљно се повредио. Након тога је, према информацијама из истраге, одведен у други део просторије где је нађен мртав и где је готово немогуће да се сам обеси. На снимку видео-камера види се да у просторију улази неколико особа, а незванично сви су били на полиграфу и прошли. У налазу са обдукције, међутим, јасно стоји да је смрт била насилна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УБИСТВО КОД СЈЕНИЦЕ: Почело суђење брачном пару

НАСИЛНО МЕХАНИЧКО УГУШЕЊЕ

СМРТ Рифата Тигања је насилна и наступила је услед насилног механичког угушења нанетог стезањем врата замком коју је затезала жива снага - задављења. Траг стезања настао вешањем нема ниједну карактеристику заживотног настанка. У судскомедицинском смислу смрт је убилачког порекла - написано је између осталог у налазу судског вештака др Љубише Божића, специјалисте судске медицине.