СЛУЧАЈ познат у јавности као "прва земунска отмица" после више од две деценије стигао је коначно у фазу почетка суђења. Туга тешка већ 22 године притиска Зорана Стеванића, који се тачно толико дуго бори за истину о смрти свога сина Новака, као и о свим језивим догађајима који су јој претходили. Међутим, како Стеванић каже, "ту није крај, јер је неопходно открити налогодавце и све оне који су учествовали у прикривању".

Према Зорановим речима, касне августовске вечери 1997. године на углу улица Немањине и Сарајевске његов син Новак (22), тада студент права је киднапован.

- Одвели су га у гаражу у сутерену једне стамбене зграде на Новом Београду, ставили повез преко очију, прелепили уста и нос. Претили су му и тукли га целу ноћ, све док им није рекао где држимо новац - прича Стеванић.

Прочитајте још - Оптужени негирали отмицу Стеванића и пљачку, Бајић признао

Разбојници су потом отишли до њиховог породичног стана, брусилицом су исекли сеф и однели неколико килограма злата и дијаманата, око 60.000 марака, три пиштоља... Новака су потом оставили на улици. Изложен претњама, сумњама и уценама у наредним месецима, младић се напослетку убио.

Прочитајте још - Суд одбио притвор за полицајце због пљачке 1997. године

- Тадашњи шеф УКП пуштао је информације да је мој син "фингирао" отмицу и сам типовао свој стан. Хтели су да га дискредитују. Годинама је истрага тапкала у месту. Прикривани су докази, избегавали су одговоре, на хиљаде страница означено је као државна тајна...

СВЕДОЧИ И ДЕЈАН МИЛЕНКОВИЋ БАГЗИ? ПРЕД Вишим судом у Београду је одржано припремно рочиште у овом предмету, а тројица од четворице оптужених за разбојништво су негирали дело. Почетак главног претреса заказан је за 18. април, када би требало да изнесу одбрану. Међу предложеним сведоцима, како незванично сазнајемо, налази се и Дејан Миленковић Багзи.

МУП је држао годинама предмет и није га доставио тужиоцу. Мени су отворено рекли: "Човече, теби је полиција убила дете." Рачунали су да ћу одустати после оволико година. А мени мој син фали свакога дана све више. У мени расту и бес и туга - потресен је Стеванић.

Подсећа, 2005. године идентификовани су отисци из стана који су наводно припадали Душану Спасојевићу Шиптару. Са мртве тачке случај се покреће, како каже Стеванић, тек 2012. године.

- Безуспешно сам се свима редом обраћао. Ово је стигло до оптужнице пре свега захваљујући садашњем вишем тужиоцу у Београду. Сада када се донекле назире крај, јављају ми се људи из безбедносних структура који су спремни да разоткрију ту спрегу са мафијом и испричају све. Чак постоји могућност да нови сведоци открију ко је секао сеф, уколико им буде гарантована сигурност - наставља наш саговорник.

ВЈТ за кривично дело разбојништва терети полицајца у пензији Милана Радукића, активног припадника Жандармерије Сашу Ђајића, Николу Бајића, члана "земунског клана" који се налази на издржавању казне од 35 година и Горана Ристића. Ђајић и Радукић ухапшени су почетком марта прошле године због сумње да су заједно са Ристићем, Стеванића уз претњу оружјем убацили у аутомобил, а затим га држали на непознатој локацији где су га малтретирали и од њега тражили да им преда кључеве породичног стана у којем је живео са родитељима.