ЧАБА Дер (39) из Суботице, за којим српска полиција трага због сумње да је 5. јануара ове године усмртио Небојшу Марковића у Београду, терети се и за низ ликвидација по Европи. За њим су, у међувремену, потерницу расписале и Холандија и Мађарска и то, такође, због убистава!

Прочитајте још - Небојша Марковић сахрањен, Чаба у бекству

Према информацијама из Холандије, он је осумњичен да је у једном ресторану у Амстердаму јула прошле године брутално убио Хрвата Ивана Сердарушића (62), који је имао холандско држављанство и више од 30 година живео у овој земљи. Сердарушић је, иначе, довођен у везу са хрватском акцијом "Нана" марта 2018. године у којој је заплењено више од 100 килограма кокаина у луци у Ријеци. Тада је ухапшено пет особа.

Прочитајте још - Дер Чаба, убица са Бановог брда, нашао уточиште код овог мафијашког клана!

Медији у Холандији објавили су и снимак осумњиченог за убиство, на ком се види маскирана особа како улази у италијански ресторан у Амстердаму, а потом и истрчава са оружјем. Тврде да је на снимку Чаба Дер. Прве претпоставке истраге, коју су водили холандска и хрватска полиција, биле су да је Сердарушић због ове заплене остао дужан велики новац и да је то платио главом. Иначе, у акцију "Нана", била је укључена и америчка ДЕА (Агенција за борбу против наркотика).

Снимак убице из Амстердама

Aмстердамски портал "Хет парол", наводи да се Сердарушић већ дуже време бавио пословима са дрогом. У том правцу је одмах започела и полицијска истрага. Полицијски извори су наводили да је починилац мафијашке егзекуције оставио бројне трагове на месту злочина, а реконструисано је и његово бекство после ликвидације.

Сердарушићу је убица пришао док је ручао и пуцао му у главу пиштољем са пригушивачем. Сведоци и снимци са камера показали су да је ликвидатор изразито мишићав мушкарац, висок око 160 центиметара, а у тренутку док је пуцао за столом поред седело је неколико жена, као и мало дете. Злочинац је током бекства бацио оружје, беж шешир, црну торбицу, рукавице, бело-плаву кошуљу...

Чаба Дер на друштвеним мрежама објављивао је слике са путовања

Дер је, према наводима холандских медија, плаћени убица, који има српско, али и мађарско држављанство. Верује се да је стигао у Амстердам око 8. јула, а три недеље касније убио је Сердарушића. Наводи се да се његово лице јасно види на снимцима надзорне камере, а на месту злочина пронађени су и трагови његове ДНК.

Само два месеца касније, у Будимпешти је брутално убијен бизнисмен Ласло В. Према наводима мађарских медија, жртва и убица су се тог 20. септембра 2018. године заједно довезли на један паркинг на периферији Будимпшете. Када су изашли из аутомобила, убица је присилио Ласла В. да клекне, а потом му испалио хитац из пиштоља у главу из непосредне близине.

Убица је потом тело бацио у оближњи поток и побегао. У аутомобилу убијеног Ласла В. током претреса пронађени су дрога и новац. Седам дана касније, полиција је идентификовала убицу и расписала потрагу за Чаба Дером.


Три месеца касније он се појавио у Београду и брутално 5. јануара ујутру ове године, на улици, убио Небојшу Марковића на Бановом брду. Полицијска претпоставка је да је Марковић грешком убијен, а да је права мета А. Ш., који живи у истој троспратници. Полиција је врло брзо расветлила злочин и за Дером расписала потерницу. Као његов саучесник осумњичен је и ухапшен Ален Циглер.

ИЗАШАО СА РОБИЈЕ

ЧАБА Дер је и раније осуђиван због убиства. Он је 2004. године признао да је ликвидирао Новосађанина Бранислава Јелачића. Том злочину је претходио сукоб због расподеле територије новосадског нарко-тржишта. Са робије је изашао фебруара 2017.

Иван Сердарушић

СПОНЗОРИСАО КАМПАЊУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА?

КАКО преносе холандски медији, спекулисало се да ли је Сердарушић посредно умешан у трговину наркотицима из Јужне Америке или како су неки мислили - да је "пропевао" и сарађивао с полицијом. Сердарушића холандски медији означавају као припадника хрватског ганга, који је наводно улагао у некретнине. Према њиховим тврдњама, једна од фирми у власништву његових синова наводно је спонзорисала и кампању градоначелника Загреба Милана Бандића.