НИЈЕДАН судија у Србији нема дискреционо право да искључи део јавности са суђења, осим у случајевима који су прописани законом, потврдио је за "Новости" Омер Хаџиомеровић, председник Апелационог суда у Београду и потпредседник Друштва судија Србије. Самим тим то право нису имали ни челници Основног суда у Брусу, који су забранили улаз новинарима на суђење председнику општине Милутину Јеличићу Јутки, 5. фебруара, а дозволили су улазак остатку присутне јавности.

Крушевачко тужилаштво терети Јеличића за полно узнемиравање и недозвољене полне радње према бившој секретарици Марији Лукић. Поред окривљеног, жртве, адвоката, заменика тужиоца и судије, на главном претресу, који је по закону јаван, нашли су се и бројни грађани који су подржавали једну или другу страну. Али, врата су остала затворена за новинара "Новости" и колеге из других редакција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СКАНДАЛ У БРУСУ: Председник општине нудио кревет уместо огласа за посао?


Заменик председника суда Даница Михајловић, одговарајући на писмени захтев нашег новинара, навела је да се не одобрава приступ сходно члановима 59. и 60. Судског пословника, а "с обзиром да судећи судија Младен Типсаревић није дао сагласност за присуство новинара у судници, а ни основни јавни тужилац у Крушевцу". Ови чланови пословника односе се, међутим, на посебне дозволе уколико новинар жели да снима претрес. Наша колегиница децидирано је пак навела да не жели ништа да снима, већ да суђењу присуствује искључиво као јавност.

- Суђења у Србији су јавна и судија, уколико жели да искључи јавност, мора да донесе претходно решење. Ниједан новинар није обавезан да тражи посебно одобрење за суђења која су отворена, осим уколико је велико интересовање за процес, па жели да обезбеди место. Судски пословник подразумева да је тражење одобрења обавезно само за видео или аудио снимање унутар суда. Новинар увек, уколико не снима, може да присуствује суђењу као обичан грађанин - објашњава Хаџиомеровић.

Одговор суда

Једина суђења која су по закону затворена за јавност јесу поступци у којима учествују малолетници, или уколико суд процени да је публику потребно искључити ради заштите интереса националне безбедности или јавног реда и морала.

Владимир Радомировић, председник Удружења новинара Србије, додаје да свако ко крши право јавности да присуствује суђењима која нису затворена из законом прописаних разлога, крши Устав и закон.

- Ниједан судија не може раздвојити јавност на публику и новинаре, и забранити само новинарима да прате суђење. Јавност рада судова биће тема низа састанака и округлих столова које ће организовати УНС, Врховни касациони суд и Мисија ОЕБС-а у Србији, од марта па до краја 2019, у седиштима апелационих судова. И "случај Брус" наћи ће се на дневном реду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОЦЕС ПРОТИВ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ БРУС: Јуткин је манир да љуби жене по фирми

Адвокат Боривоје Боровић, који брани оштећену Марију Лукић. наглашава да је оно што се догодило на суђењу у Брусу невиђени скандал.

- Пре него је и званично започео претрес, као што је то и уобичајено, судећи судија је новинаре, који су ушли најнормалније у судницу како би извештавали са суђења, прозвао поименце. Онда им је, упирући прстом у њих, појединачно наложио да изађу напоље, јер је, како је рекао, донета одлука да је суђење "затворено за јавност". То је било страшно, пре свега јер је све изгледало као да су новинари непожељни и људи другог реда - каже адвокат.

Адвокат Боровић са оштећеном Маријом Лукић Фото С. Бабовић

ТИПСАРЕВИЋ: НЕ ЖЕЛИМ ДА КОМЕНТАРИШЕМ

"НОВОСТИ" су у среду покушале да разговарају са поступајућим судијом Младеном Типсаревићем, који суди у предмету против оптуженог Милутина Јеличића. Позвали смо га телефоном, како бисмо сазнали због чега је искључио јавност са суђења и био непријатан према новинарима.

- Не желим ништа да коментаришем! Обратите се портпаролу или надлежнима из суда - рекао нам је Типсаревић.

Управо то смо и учинили, послали мејлом питања, на која чекамо одговоре.


ОПТУЖНИЦА "ПОД ПРИСИЛОМ"

КАКО незванично сазнајемо, информација о томе да је и надлежно тужилаштво тражило да суд донесе одлуку о неприсуству новинара у судници није тачна.

- Треба подсетити да је тужилаштво у Брусу, такорећи "под присилом" подигло оптужницу против Јеличића. Покушало се са заташкавањем целе приче око тога шта је радио, али је по налогу Вишег тужилаштва у Крушевцу, ипак издејствовано да Јеличић одговара за дела за која се терети - закључује Боровић .