Андрија Станишић (15) из Ниша који је преминуо 12. фебруара после операције урођеног деформитета кичме на београдској клиници "Атлас", сахрањен је данас на Новом гробљу у Нишу у присуству великог броја рођака и пријатеља породице.

Након опела у капели нишког Новог гробља, тужна колона испратила је преминулог дечака до његове вечне куће, а школски другови из одељења ВИИ/4 ОШ "Иво Андрић", који су присуствовали сахрани са разредним старешином, директорком школе и учитељицом, опростили су се од Андрије белим ружама.

Андрија је преминуо 12. јануара на Универзитетској дечијој клиници у Београду након што је тамо довезен из приватне Опште болнице "Атлас", где је 8. јануара обављена операција урођеног деформитета кичме који је, како је саопштено из ове клинике, "последично довео до тешких поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система".

- Хируршки захват је урађен по свим савременим техничким захтевима, уз коришћење, између осталог и интраоперативног мониторинга, који се током операција на кичми једино рутински користи у Општој болници 'Атлас'.

Операција је протекла без икаквих проблема, иако је трајала 12 сати. Постигнути су сви планирани корективни захвати. Погоршање које је наступило последица је искључиво веома оштећеног општег стања - исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности детета. Медицинске компликације, укључујући и леталне су нажалост неизбежни део у лечењу драстичних урођених деформитета кичме - саопштено је из клинике "Атлас" након смрти дечака.

Мајка дечака Мирјана изјавила је да не криви лекаре и да је здравствено стање њеног сина, који је имао свега 25 килограма тежине, било такво да његов организам једноставно није издржао.

Прво основно тужилаштво у Београду послало захтев полицији да прикупи потребне информације поводом смрти дечака из Ниша а обављена је и обдукција ради утврђивања тачног узрока смрти. Министарство здравља је обавило инспекцијски надзор, а извештај ће бити достављен тужилаштву.