За паљење амбасаде САД - сви ослобођени

Е. В. Н.

16. 01. 2019. у 17:09

Правоснажна пресуда у вези са инцидентом током митинга "Косово је Србија". Седморица била оптужена. Тужилаштво није доказало тврдње. Теретили су се за тешко дело против опште сигурности

За паљење амбасаде САД - сви ослобођени

Фото: М.Анђела / Тренутак паљења амбасаде САД у којој је страдао Зоран Вујовић

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду правоснажно је ослободио седморицу оптужених да су са Н. Н. особама, после митинга "Косово је Србија" 2008. године у Београду, гађали америчку амбасаду каменицама и изазвали пожар у којем је страдао Новосађанин Зоран Вујовић. Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду. Њом су четворица оптужених - Дејан Вучковић, Драган Маринков, Марко Новитовић и Милан Томас била осуђена на условне казне затвора од по пет и шест месеци, с роком провере од две године.

Ђорђу Томину, Николи Косановићу и Филипу Бацковићу, потврђена је првостепена ослобађајућа пресуда из новембра 2017. године. Сви су ослобођени оптужби за "тешко дело против опште сигурности", јер тужилаштво није доказало своје тврдње.

Како се наводи у саопштењу Апелационог суда, они су се теретили да су појединачно гађали каменицама амбасаду САД са више Н. Н. особа. Разбили су прозоре на згради у коју су после убачене бакље. Услед тога је дошло до пожара у којем је страдао Зоран Вујовић, који је том приликом упао у зграду амбасаде.

- Не може се утврдити постојање узрочне везе кад је реч о изазивању опасности за живот и тело људи или имовину већег обима, као ни о наступању теже последице у виду смрти једног лица - наводи се у образложењу Апелационог суда. Тужилаштво у вези с тим није понудило доказе, тако да не може да се прихвати став да бацање каменица на зграду амбасаде може да изазове пожар.

Окривљени су се теретили да су сваки понаособ бацали каменице, а малолетни А. А. да је шипком лупао по прозору амбасаде. Остали саизвршиоци - Н. Н. лица, различитим предметима су гађали зграду амбасаде, тврдило је тужилаштво.

- Окривљенима није стављено на терет да су бацали упаљене бакље, већ да су то радила друга Н. Н. лица. При томе, тужилаштво није пружило доказе о томе да су окривљени критичном приликом поступали по претходном договору као саизвршиоци - напоменуо је Апелациони суд.

Штета на амбасади САД износила је око 900.000 долара, али није тражена одштета. За гађање каменицама амбасада Немачке и Хрватске истог дана, ови окривљени нису били оптужени.

ЗЛОУПОТРЕБа СЛУЖБЕНИХ ПОЛОЖАЈА

ШТО се тиче одговорности полиције за пропусте у обезбеђењу митинга "Косово је Србија", Више тужилаштво у Београду подигло је 2017. године оптужницу против пет полицијских службеника. Они се терете за тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја. Ту оптужницу Виши суд није прихватио и вратио је у јануару 2018. године на допуну.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

BOGDAN

16.01.2019. 21:09

SVI REDOM SU HEROJI I SVI REDOM SU ZASLUZILI ODLIKOVANE I NAGRADU ZA BORBU PROTIV ZLOGLASNE OKUPATORE KOJI NAM UNISTAVAJU NASU DRZAVU I NAS NAPAKENI ALI CASAN SRPSKI NAROD.

abvgd

29.01.2019. 04:31

@BOGDAN - Tako je Srbine proglasiti ih herojima, Kinezi su proglasili herojem pilota koji je svojim lovcem namerno ostetio ogromni spijunski americki avion i prinudio ga da sleti na Kinesku teritoriju zajedno sa 32 clana spijunske misije, potom su Kinezi spijunski avion poslali u ameriku ogromnim ruskim transportnim avionom naravno spijunski avion je mogao izaci iz Kine samo u delovima!

ScubaDiver

17.01.2019. 12:57

То што су ослобођени то је у реду. Али што је америма дата баш она локација за нову амбасаду - е то није у реду. Ко иоле зна шта је около нове амбасаде САД, онда зна шта може бити и у подземљу. А да ли је добро да то буде доступно америма?