НИСАМ крив. На пружном прелазу сам застао па погледао лево и десно. Не могу да објасним како нисам видео воз који ми је долазио са леве стране.

Ово је, како незванично сазнајемо, изјавио Милан Здравковић (31), из околине Алексинца, возач аутобуса који се терети да је 21. децембра изазвао судар на пружном прелазу Доње Међурово код Ниша. Његов исказ стигао је само дан након што је у Клиничком центру у Нишу преминуо и седми путник из "аутобуса смрти", шездесетпетогодишњи В. Ђ. У саобраћајној несрећи повређено је више од 30 људи, од којих су неки и даље у тешком стању.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Возачу аутобуса који се сударио са возом притвор од 30 дана, преминула и седма жртва удеса

Иако је тврдио да није скривио удес, наводно Здравковићев исказ оспоравају снимци надзорне камере из аутобуса.

- На њима се види да уопште није погледао да ли је сигурно прећи пружни прелаз - рекао нам је извор из полиције.

Милан Здравковић (31) је ухапшен због тешког дела против безбедности јавног саобраћаја. Он је у судару и сам задобио тешке телесне повреде, а после операције је искључен са апарата за дисање. Дијагностиком је утврђено да није животно угрожен, па је саслушан у Основном јавном тужилаштву. Након тога му је одређен притвор до 30 дана.

Док траје истрага ове стравичне несреће, број погинулих путника се повећава. Због здравствених компликација насталих у току ноћи, путник В. Ђ. (65) је преминуо 2. јануара у Клиничком центру у Нишу. У КЦ кажу да је после вишедневне борбе лекара специјалиста интензивне неге Клинике за анестезију и интензивну терапију дошло до наглог погоршања здравственог стања пацијента.

Милан Здравковић

- Имао је вишеструки прелом карлице и ребара. Током ноћи је дошло до акутног попуштања плућне функције, после чега је интубиран и постављен му је торакални дрен. Ујутру 2. јануара, у 5.30, дошло је до срчаног застоја. Након свих покушаја реанимације, пацијент је, упркос свим напорима лекара, нажалост подлегао повредама - кажу у КЦ Ниш.

Несрећа на пружном прелазу у Доњем Међурову догодила се у петак 21. децембра око 7.30. Приликом стравичног судара на лицу места су преминуле три особе, док су две изгубиле живот на операционом столу. Неколико дана касније повредама је подлегла седамдесетпетогодишња жена, а последња жртва је В. Ђ. Више од 30 путника је повређено.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У НИШУ: Путници из аутобуса вриштали "Кочи, иде воз!"

ПОБОЉШАЊЕ

ОД 30 повређених путника, најкритичније је здравствено стање шеснаестогодишњакиње. Срећом, код ње се показује дискретно побољшање, док су остали ван животне опасности.

- Њено стање је стабилно, прати се, дише уз помоћ аспиратора, повремено отвара очи и чини се да може да извршава команде. Има рефлексну активност, подиже руке... Неуролошки налаз је дискретно бољи. Али биће то, ако све буде ишло како треба, борба која ће трајати недељама, можда и месецима - рекао је директор нишке Клинике за анестезију и интензивну терапију Радмило Јанковић.