НЕ можемо да гледамо тај пружни прелаз, већина нас затвори очи када се приближимо. Неки гледају, па заплачу. Мени је тешко, ја покријем лице. Много наших другара целе недеље не путује аутобусом до града, већ се сналазе другачије. Навукли су неки страх и тугу, а има оних који не иду ни у школу - испричала је, за "Новости", седамнаестогодишња путница аутобуса који саобраћа истом оном рутом на којој је прошле недеље, у стравичној несрећи, погинуло пет особа.

Породице из Чокота и Новог Села завијене су у црно након што је на пружном прелазу код Доњег Међурова воз ударио аутобус. Пет дана касније саобраћај се одвија нормално. Аутобус на релацији Доње Међурово - Ниш, као и кобног јутра у пола осам креће ка граду пун путника. Невољно и тихо пењу се у аутобус махом средњошколци, међу којима и другари и комшије Алексе Димитријевића (15) и Маријане Коцић (17), Наташе Јанковић (42), Данијеле Станковић (49) и Богомира Лазић (75) који су страдали у удесу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У НИШУ: Путници из аутобуса вриштали "Кочи, иде воз!"

- Деца су нам преплашена, трагедија је велика. Неки су били у аутобусу, неки имају рођаке, пријатеље, комшије који су повређени или су страдали - каже мештанин Чокота Горан Стаменковић. - Тешко ће се ово заборавити. Пре две године аутобус је за длаку избегао трагедију. Био је препун људи, више него сада, многи су стајали, јер није било места за седење. Била је густа магла, ништа се није видело. Само што је аутобус прешао преко пруге, воз је излетео иза нас.

И међу осталим путницима могло се чути како препричавају да је на том месту много пута избегнута трагедија слична оној која се догодила у петак. Нажалост, такође много пута људи су на том месту губили и главу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРИ ДАНА ПОСЛЕ СТРАВИЧНЕ НЕСРЕЋЕ: Почела изградња рампе на прелазу код Ниша

- Ја сам староседелац. Гинули су овде и мотористи и возачи аутомобила, пешаци, ђаци... Надамо се да ћемо сада, када се постави ова рампа, бити безбеднији. Мада је много раније то требало да се уради. Није само овај пружни прелаз критичан, има их још неколико у овом крају, па ћемо због тога поново да организујемо протест у недељу - најављује мештанин Доњег Међурова Саша П.

ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ ВЛАДИМИР РЕБИЋ: ПРЕЛАЗ ЈЕ МОРАО ДА БУДЕ ОБЕЗБЕЂЕН

ВОЗАЧ није једини који је погрешио у овој несрећи. Према важећем закону управљач пута био је обавезан да постави адекватну саобраћајну сигнализацију, која подразумева и светлосни саобраћајни знак. То ће свакако бити један од праваца рада када се буде подносила кривична пријава. Ово је изјавио директор полиције Владимир Ребић говорећи о стравичном судару воза и аутобуса који се у петак догодио код Ниша када је погинуло пет особа.

Он је нагласио да је полиција у сарадњи са тужиоцем озбиљно приступила утврђивању свих околности.

- На дан трагедије сам рекао да је возач аутобуса крив, али истрага ће у наредном периоду показати који су други конкретни разлози несреће. Треба имати у виду да возач још није саслушан због тешког стања у којем се налази - рекао је Ребић. - Морамо имати на уму правила саобраћаја која кажу да друмско возило има обавезу да уступи првенство шинском, а постојао је и знак "стоп".

Ипак, он наводи да је према важећем закону управљач пута био обавезан да постави адекватну саобраћајну сигнализацију.

- Из тог разлога ће се испитати одговорност локалне самоуправе због обезбеђивања прелаза - објаснио је директор полиције. - Могући даљи кораци су и утврђивање одговорности надлежних органа који нису контролисали рад локалне самоуправе.

Ребић је појаснио да мисли на надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

СТАЊЕ ДЕЧАКА СЕ ПОПРАВИЛО

МАЛОЛЕТНИ М. Л. (16) који је задобио тешке телесне повреде кичме, мало је стабилније и у уторак је пребачен на Дечју клинику, сазнају "Новости". Код двоје пацијената који су животно угрожени, стање је непромењено, кажу у КЦ Ниш. У питању је тридесетједногодишњи возач аутобуса и шеснаестогодишња девојчица.