ОДЛУКОМ декана Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу (ФИЛУМ) Зорана Комадине, професор овог факултета Ж. Ђ. (62) осумњичен за сексуално узнемиравање студенткиње М. М. (20), суспендован је до окончања дисциплинског поступка. Наводна жртва, тврди да је од Ж. Ђ. више месеци добијала СМС поруке непримерене садржине.

Коначну реч, по свему судећи, даће надлежни истражни органи, а по пријави студенткиње већ је покренут поступак у тужилаштву и полицији. О овом случају јуче је расправљала и етичка комисија ФИЛУМ-а.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СТУДЕНТКИЊА ОПТУЖУЈЕ КРАГУЈЕВАЧКОГ ПРОФЕСОРА: Питао ме какав веш носим, писао ми скандалозне и срамне ствари

- Филолошко-уметнички факултет најоштрије осуђује и потпуно се ограђује од непримерених и неакадемских поступака професора Ж. Ђ., учињених према студенткињи факултета - наводи се у саопштењу после седнице етичке комисије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пипкао ученице током наставе?

М. М., након што је о овом проблему обавестила управу факултета, пријаву за сексуално узнемиравање поднела је и полицији. Случај је прослеђен и надлежном тужилаштву које води истражне радње, а инкриминисане поруке проверавају стручњаци одељења за високотехнолошки криминал у Београду.

ПОДРШКА СТУДЕНТИМА ФИЛУМ исказује потпуну посвећеност заштити личног и професионалног идентитета свих студената, као и одлучност да реагује на све појаве неакадемског понашања - наводи се у саопштењу овог факултета. Додаје се да ФИЛУМ охрабрује све студенте да и убудуће, без оклевања, пријављују све облике неакадемског понашања. У том смислу, наводе, даће пуну подршку свим истражним и правосудним органима, као и медијима и студентским организацијама.

Чланови етичке комисије, након већања, јуче су предложили да се хитно започне са израдом правилника о сексуалном и полном узнемиравању, како би се и за "овакве ситуације знали јаснији поступци и санкције". Засад, такав правилник не постоји, а ову област оквирно регулише Кодекс.

- Професор је комисији дао писану изјаву о том случају, али о томе шта је навео, засад не можемо говорити - казао нам је Зоран Комадина, декан Филолошко-уметничког факултета.

Да подсетимо, М. М. (20), студенткиња прве године Филолошко-уметничког факултета, испричала нам је да је од професора добијала разне непримерене поруке попут оних "какав веш носи".

- Желим да студирам, а не да добијам и трпим поруке и спопадања човека који би могао да ми буде отац или деда - рекла нам је М. М.

Како је навела, због свега што јој се догађало отишла је и код психијатра, а затим је одлучила да случај пријави полицији. Она тврди да су на сличан начин узнемираване и малтретиране и друге студенткиње на овом факултету, али, како каже, оне о томе не смеју да јавно проговоре.

Коначна одлука о дисциплинској одговорности професора Ж. Ђ. биће донета 26. новембра након заседања Комисије за дисциплинску и материјалну одговорност запослених на факултету.