Огњеновићу за злоупотребе у Галеници шест година

Н. Б.

19. 10. 2018. у 10:53

Огњеновићу за злоупотребе у Галеници шест година

Ненад Огњеновић Фото Танјуг

Пред Специјалним судом изречена првостепена пресуда због кривичног дела злоупотребе положаја одговорног лица. Oштетио фирму за 500 милиона динара

НЕНАД Огњеновић, некадашњи генерални директор "Галенике", осуђен је у петак пред Специјалним судом у Београду првостепеном пресудом на шест година затвора због кривичног дела злоупотребе положаја одговорног лица, којом је, како је утврђено, фирма на чијем је челу био својевремено била оштећена за више од 500 милиона динара. Њему је и изречена мера забране вршења позива у трајању од пет година.

Прочитајте још - Како је уништавана "Галеника"

На казне од десет месеци кућног затвора до три године, осуђено је још троје оптужених, док је њих четворо ослобођено. Тако је због злоупотребе положаја Драгољуб Вучићевић, бивши директор "Велефарма", осуђен на три године затвора, Драган Павловић, власник радње "Павловић", на десет месеци кућног затвора, док је због утаје пореза на годину дана кућног затвора осуђен Милан Владовић, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс", као и на новчану казну од 90.000 динара. На име материјалне штете Огњановић, Павловић и Вучићевић дужни су да солидарно на рачун буџета уплате 539 милиона динара.

Одлуком већа, којим је председавао судија Душан Миленковић, оптужби су ослобођени Горан Орлић, некадашњи заменик генералног директора "Галенике", Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком". Ослобађајућа пресуда донета је и за судског вештака и овлашћеног проценитеља Жељка Бирманчевића.

Првостепеном пресудом, како је саопштио судија Миленковић, Огњеновић и Вучићевић су криви јер су од 2008. до 31. децембра 2009. године искоришћавањем својих овлашћења оштетили "Галенику" за око 5,2 милиона евра, а фирми "Фарматрејд" са Маршалских острва прибавили противправно имовинску корист од 4.990.000 евра. Некадашњи директор "Галенике" осуђен је и због злоупотреба приликом набавке уметничких дела од радње "Павловић" и привредног друштва "Ливница Јеремић", чији је власник био Миодраг Јеремић, који је у току поступка преминуо, па је поступак против њега обустављен. Због смрти, поступак је својевремено обустављен и против Радослава Секулића, бившег директора "Хабитфарма".

НЕГИРАО НАВОДЕ ОПТУЖНИЦЕ

ПРИЛИКОМ изношења одбране, марта 2015. године, Ненад Огњеновић је негирао све наводе тужилаштва, тврдећи да је "против њега оптужница подигнута ради разрачунавања међу партијама и фармацеутских кућа". Био је изричит да је невин, "да ништа није украо, нити омогућио другоме да украде".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Zoran Petrović

19.10.2018. 11:26

Za utaju od 4,5 miliona eura t.j 500 miliona din.. 6 godina je zatvorska kazna samo tad korisna ako se uz zatvorsku kaznu oduzme sva imovina , povuku sve pare sa njegovog racuna i racuna njegove familije , pocevsi od zene , dece , brata , sestru , oca , majke itd.. Pa onda nek oni krenu sudenjem da dokazuju odakle im imovina i pare..

Рашо

19.10.2018. 11:27

Најзад правична пресуда, да надокнаде штету и казна јер су чинили што није дозвољено. Када би пресуде увек имале правилно одмерене ова два дела казне, криминала би било много мање.

mika

19.10.2018. 11:27

Drugostepeni poništava presudu i vraća je ponovo prvostepenom i td i td - polako, videćete

Marko

19.10.2018. 12:09

Ovo je smesno vise. ZBog dobrog vladanja izacice mnogo p[re, mozda dobiju nanogicu, a pokradene pare niko nece vratiti. To su pare za vrtice, puteve i bolnice. Treba im oduzeti svu imovinu. i onu koju su prepisali na familiju i prijatelje i zaposliti u drzavnoj sluzbi, npr. da da ciste ulice dok ne vrate sve pare, a to je dozivotno tim tempom i onda vise nikome nece pasti na pamet da krade i da moze da se ivuce i kad ga osude.

Max

19.10.2018. 15:38

Smešno ležaće trećinu i 500 mil u đep mesto da mu sve uzmete imovinu kola pare kolko je taj radnika unesrecijo za svoje hirove nečija deca hleba ne jedu zbog takvih

Горски

19.10.2018. 22:06

kako ja obični smrtnik to da uradim. Da drpim pare i da dobijem nanogicu.