НЕНАД Огњеновић, некадашњи генерални директор "Галенике", осуђен је у петак пред Специјалним судом у Београду првостепеном пресудом на шест година затвора због кривичног дела злоупотребе положаја одговорног лица, којом је, како је утврђено, фирма на чијем је челу био својевремено била оштећена за више од 500 милиона динара. Њему је и изречена мера забране вршења позива у трајању од пет година.

Прочитајте још - Како је уништавана "Галеника"

На казне од десет месеци кућног затвора до три године, осуђено је још троје оптужених, док је њих четворо ослобођено. Тако је због злоупотребе положаја Драгољуб Вучићевић, бивши директор "Велефарма", осуђен на три године затвора, Драган Павловић, власник радње "Павловић", на десет месеци кућног затвора, док је због утаје пореза на годину дана кућног затвора осуђен Милан Владовић, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс", као и на новчану казну од 90.000 динара. На име материјалне штете Огњановић, Павловић и Вучићевић дужни су да солидарно на рачун буџета уплате 539 милиона динара.

Одлуком већа, којим је председавао судија Душан Миленковић, оптужби су ослобођени Горан Орлић, некадашњи заменик генералног директора "Галенике", Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком". Ослобађајућа пресуда донета је и за судског вештака и овлашћеног проценитеља Жељка Бирманчевића.

Првостепеном пресудом, како је саопштио судија Миленковић, Огњеновић и Вучићевић су криви јер су од 2008. до 31. децембра 2009. године искоришћавањем својих овлашћења оштетили "Галенику" за око 5,2 милиона евра, а фирми "Фарматрејд" са Маршалских острва прибавили противправно имовинску корист од 4.990.000 евра. Некадашњи директор "Галенике" осуђен је и због злоупотреба приликом набавке уметничких дела од радње "Павловић" и привредног друштва "Ливница Јеремић", чији је власник био Миодраг Јеремић, који је у току поступка преминуо, па је поступак против њега обустављен. Због смрти, поступак је својевремено обустављен и против Радослава Секулића, бившег директора "Хабитфарма".

НЕГИРАО НАВОДЕ ОПТУЖНИЦЕ

ПРИЛИКОМ изношења одбране, марта 2015. године, Ненад Огњеновић је негирао све наводе тужилаштва, тврдећи да је "против њега оптужница подигнута ради разрачунавања међу партијама и фармацеутских кућа". Био је изричит да је невин, "да ништа није украо, нити омогућио другоме да украде".