УПАДОМ у куће, крађом и уништавањем имовине и најосновнијих ствари за живот, наставља се серија застрашивања Срба на Космету. У ноћи између понедељка и уторка лопови су извршили серију пљачки у повратничком селу Грабац у општини Клина. Према речима Божидара Шарковића, председника Привременог органа општине Клина, похарали су готово свих 28 повратничких домаћинстава.

- Лопови су прво упали у кућу Илинке Нешић (87). Она је почела да дозива помоћ, па су лопови побегли. Серију пљачки наставили су у осталим кућама, из којих су покрали све што су стигли од покућства - каже Шарковић.

Он напомиње да су у овом повратничком селу једине настањене две старице, Илинка Нешић (87) и Борка Конић (83), а да се остали Срби којима су саграђене куће не враћају управо због недостатка безбедности. Шарковић додаје и да су због напада на Србе и њихову имовину, и житељи осталих повратничких села у општини Клина уплашени, поготову после упада специјалаца РОСУ на север, протекле суботе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ИНЦИДЕНТ У 24 САТА: Бачена бомба испред Омладинског центра у Осојану


- Ова серија пљачки је још једна потврда да су повратици у Метохији, као и сви Срби на КиМ, у потпуности незаштићени. Готово ниједна од хиљада крађа које су се догодиле на овом подручује у последњих 19 није расветљена - истиче Шарковић, који опомиње да су повратници узнемирени јер им се отимањем имовине онемогућава опстанак.

Полиција је у уторак ујутру извршила увиђај, али пљачкаши још нису пронађени.

Полиција у уторак ујутру изашла на терен

Осудивши угрожавање безбедности Срба у повратничким срединама, Канцеларија за Косово и Метохију позвала је међународну заједницу да "не жмури пред чињеницом да је српски народ на КиМ свакодневно на мети напада екстремиста који, прерушени у провалнике, сеју страх у енклавама јужно од Ибра, крадући стоку и проваљујући у куће". Нападе и пљачке на повратнике најоштрије осуђује и Српска листа и позива надлежне да пронађу и процесуирају нападаче.

- Свесни овлашћења и обавеза међународних мисија Еулекса и Кфора, позивамо их да делују у складу са својим мандатом, а не само да нечињењем буду сведоци, али и саучесници напада на Србе - наводи се у саопштењу Српске листе.

БОМБА НА ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР У ОСОЈАНУ

НЕАКТИВИРАНА ручна бомба пронађена је у уторак у дворишту Омладинског центра у Осојану код Истока, а директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је за Телевизију Мост рекао да тражи ефикасну реакцију локалних и међународних органа у покрајини. Наводи се да су припадници Косовске полиције убрзо изашли на терен. Мештани Осојана су узнемирени, јер сматрају да је и ово покушај застрашивања.