БЕОГРАЂАНКА Сара Видак (20) осуђена је у среду на четири месеца затвора због напада на судију у Црној Гори! Казна јој је изречена у Основном суду у Котору, пред кривичним већем судије Момирке Тешић, због кривичног дела - напад на службено лице у вршењу службене дужности и наношење лаке повреде. Она ће се до правоснажности пресуде, према одлуци суда, налазити на слободи.

Сара Видак је у среду по подне напустила подгорички затвор у Спужу у коме се налази од 14. августа.

- Пресрећна сам! И даље сам у шоку и не могу да поверујем да сам после 23 дана у притвору коначно на слободи. Тренутно, не знам ни шта осећам, потребно ми је мало времена и да видим породицу - рекла је Сара по изласку из затвора.

Прочитајте још: САРА ВИДАК ТВРДИ: Нисам напала судију, она је мене ухватила за руку!

Она је објаснила како ју је иза решетака одржала велика подршка најближих коју је све време имала.

Ухапшена је након што се сукобила са судијом Јеленом Станишић у Суду за прекршаје у Котору, где је дошла са момком Стеваном Прпом због саобраћајног прекршаја. Судија је у једном моменту повикала да је нападнута, односно да јој је Сара завртала руку, па је реаговало обезбеђење и Београђанка је ухапшена. После тога је саслушана у Основном државном тужилаштву, а онда и у которском Основном суду одакле је упућена у затвор у Спужу на 30 дана.


Затвор у Спужу где је Сара била од 14. августа

Критичан догађај убрзо је привукао пажњу јавности. У неколико наврата реаговао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а о случају "Видак" говорио је и председник Републике Србије Александар Вучић. Прошлог петка Сара је пред судом тврдила да је судија према њој била нељубазна и да је заправо она сама нападнута.

- Судија је мене ухватила за руку и одгурнула. Затим сам упозорила судију на такво понашање, после чега је Станишићева почела да паничи и виче - пренели су медији одбрану коју је изнела оптужена.


Судија Јелена Станишић на суђењу је опет изјавила да јој је Сара Видак завртала руку,

што су потврдили и запослени у Суду за прекршаје и обезбеђење. Адвокат студенткиње из Београда Срђан Љешковић констатовао је на то "да је очигледно да су се сведоци договарали са судијом".

Оливера Видак, Сарина мајка рекла је пред судом да је судија Станишић била непријатна, односно да је напала њену кћерку. Према њеним тврдњама, Станишићева је саму себе штипала, што је, видео њен малолетни син који је седео у ходнику.

Сарин момак, Стеван Прпа, такође је дао изјаву. Осим тога, како се наводи у извештају, вештак медицинске струке констатовао је да су код Станишићеве констатоване огреботине и црвенило у пределу десног ручног зглоба што је могло настати од стезања и гребања ноктима, а констатована јој је и психичка реакција на стрес.

ПОСЕТА ЗАШТИТНИКА

ДОК је била у притвору, Сару Видак су посетили и представници институције Заштитника људских права и слобода Црне Горе, као Националног механизма за превенцију тортуре, а по замолници заштитника грађана Републике Србије Зорана Пашалића. Њима је Сара Видак, између осталог, рекла да је задовољна третманом и условима у затвору и да нема примедби по том основу. Подсетимо, суд је тада одбио јемство у износу од 10.000 евра које је понудила одбрана Београђанке, која је приложила и њене пасош и личну карту.