На млади брачни пар Маријану (35) и Вељка Коматовића и њихово двоје малолетне деце од пет и три године, повратнике у селу Жач у Метохији, пуцале су у суботу поподне још увек непознате особе.

Наиме, по речима главе породице, Вељка Коматовића метак којим је пуцано из ватреног оружја прошао је недалеко од главе његове супруге која се са децом налазила у дворишту.

Прочитајте још - Пуцњава на Косову и Метохији: Пуцано на пумпу Горанца

-Пуцњава се зачула са удаљености од око 500 метара и то у тренутку када сам ја косилицом косио траву у дворишту а моја супруга ми је са децом правила друштво. Метак који је прошиштао покрај њене главе завршио је на околној канти за смеће, тако да је права срећа да су ми супруга и малишани прошли неповређено- истиче забринуто овај млади повратник који је у свом Жачу основао право повратничко домаћинство.

Иначе,у овом селу недалеко од Истока, од око 800 Срба колико их је живело до 1999. године, сада их је свега око четрдесетак који су од повратка 2010. године на мети напада локалних Албанаца који су до тада користили њихова имања од којих је и даље већи део узурпиран.

ЂУРИЋ: НАПАД НА ПОВРАТНИКЕ АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ

Напад на повратнике у Жачу је антицивилизацијски и последица је некажњавања поновљених оружаних напада на Србе у овом делу Метохије, изјавио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Међународно цивилно и војно присуство на КиМ мора да престане да гура ствари под тепих док још неко невин не плати главом и одмах да преузме од Приштине истрагу и одговорност за безбедност ових људи", поручио је он.

У Приштини нема воље да заштите Србе и свакога дана стварају климу у којој су овакве ствари могуће, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

На српску повратничку породицу Коматовић у селу Жач код Истока на Косову и Метохији поподне је испаљен метак, а повређених нема.

Случај је пријављен полицији, која треба да обави увиђај.

У Жачу живи око 40 Срба повратника.


Фото Д. Зечевић