СРПСКА полиција је од 1. јануара 2017. до данас запленила рекордне количине цигарета, резаног дувана и дувана у листу у вредности од 642.570.353 динара. Сузбијајући нелегалан промет ове робе, открили су 323.823 бокса различитих врста цигарета и 239.581 килограм дувана. У овом периоду, према подацима МУП-а, поднето је 1.211 кривичних пријава, којима су обухваћене 1.323 особе осумњичене да су извршиле 1.371 дело.

Како наводе у Министарству унутрашњих послова, заплењени боксови цигарета вреде 511.540.618 динара, а дуван, резани и у листу, 131.029.735 динара. Србија је, притом, једна од земаља у транзиту за илегални ток ове робе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Oduzeto 500,4 kilograma duvana i 23.240 paklica cigareta

- До сада нису откривени случајеви нелегалних фабрика за производњу цигарета на територији Србије, већ се Република Србија појављује као транзитна земља, а земље чланица ЕУ су крајње одредиште за цигарете, пре свега због знатно веће цене, што подразумева и остваривање већег профита за кријумчаре - кажу у МУП-у.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: FOTO: Zaplenili tonu duvana

ПРЕДМЕТ кријумчарења су претежно цигарете марке "марбле" и "асхима", и то без акцизних маркица, које се не налазе на легалном тржишту у Србији, откривају у МУП-у, а у мањем обиму предмет кријумчарења су цигарете познатих брендова.

- До сада нам нису познати случајеви заплене копија брендираних цигарета на територији Србије - наводе у МУП-у.

Према њиховим речима, идентификована су подручја која су погодна за узгајање дувана на територији Србије, па су њихове активности биле усмерене на спречавање нелегалне производње и даље прераде нелегално произведеног дувана.

- То је као резултат имало рекордне заплене дувана од почетка 2017. године до данас, када је укупна заплена дувана у листу и резаног дувана износила 240 тона - кажу у МУП-у.

Познаваоци прилика у шабачком крају кажу да сз нелегално гајење и продаја дувана последњих година уноснији од трговине дрогом у селима Мачве и Поцерине. Дуванска мафија креће од најситних пољопривредника, и то оних који легално гаје дуван. Међутим, значајан број њих на пријављене хектаре, за које редовно добијају државне субвенције, на црно саде још најмање дупло. А да би биљке брже сазревале, користе технике веома опасне по здравље.

У Мачви се од дувана увек живело


- Када стабљика добије 22 листа, сече јој се врх да не би даље расла, а потом лиске, на вештачки начин, дебљају и добију жељену величину. Да би дуван сазрео, прскају га опасним препаратом и тако успевају да за ноћ постану златножуте боје - прича наш саговорник, који не жели да му помињемо име.

СЛЕДЕЋИ кораке у овом ланцу, дуван се бере, суши и реже на специјалним сецкалицама, које се могу набавити по цени од 800 до 2.500 евра, у зависности од капацитета. Због страховите буке коју праве, оне се смештају у напуштене куће у удаљеним сеоскима атарима, а најновија техника је - укопавање у земљу.

- Сецкалица за дуван је бучна као трактор без ауспуха - сликовито објашњава један од наших саговорника. - Комшија прекопута улице осећа вибрације и могао би да о томе обавести полицију. Зато се у последње време копају рупе у земљи који личе на трапове, и ту се ради по целу ноћ.

"Газде" посла не прљају руке, већ ангажују радну снагу, обично из свог села, а за килограм насецканог дувана "секач" наплаћује евро и по. Ризикујући да га отрује пестицид и константно изложен буци машине, нико не може да издржи да тај посао ради дуже од десетак дана.

Проблеме око транспорта "дуванџије" решавају на наизглед неочекивани начин - редовним аутобуским линијама према Београду, БиХ, Хрватској и Словенији. Ове последње две дестинације су им сада готово недоступне због пооштрених контрола, али зато се до престонице врло лако стиже, а одатле се путеви гранају на све стране.


Сушен лист намењен илегалним токовима

- Аутобуси и брза пошта су најсигурнији, јер возачи практично не знају шта је у пакету или у торби са стварима, наводно намењеним студенту у Београду - објашњава наш извор.

Када треба замести трагове, користе се фиктивне адресе. Па тако, на пример, Петар Петровић из Шапца пошаље Сими Симићу пакет у неко место у Србији. Прималац је дужан само да сачека комби брзе поште или аутобус, и том приликом нико га не легитимише. Полицији су, тако, везане руке, чак и уколико пронађе нелегални дуван.


ШАБАЦ КАО ДИВЉИ ЗАПАД

ОБИЧНО се у домаћинствима која се баве нелегалном трговином дувана као покриће држи мало стоке и сеје неколико хектара ораница. Али новац, како тврде наши извори, долази готово искључиво од дувана. Један од разлога за цветање овог бизниса у околини Шапца јесте то што је у Мачви и ранијих година дуван добро успевао, а култура је позната пољопривредницима.

- У Шапцу "сецкају" многи, и сматра се да је овај крај центар дуванске мафије у Србији - каже наш извор.