Некадашњи комадант Јединице за специјалне операције Милорад улемек Легија остаје још две године у најстрожијем затвору у Србији - Посебном одељењу затвора у Пожаревцу, познатом и као српски "алкатраз", у којем борави од отварања тог 2010. године.

Наиме, председник Вишег суда у Београду данас је, у складу са Законом о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала, донео решење којим је Улемеку продужио издржавање казне у Посебним одељењу, прецизирала је за Танјуг портпарол суда Бојана Станковић.

Прочитајте још: Правоснажна оптужница против Рутовића, следи суђење


Против овог решења, Улемек, који је осуђен на 40 година затвора због најтежих кривчних дела, може да изјави жалбу у року од три дана од дана достављања решења.

О жалби одлучује председник Апелационог суда, а жалба не одлаже извршење решења.

Према Закону о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала, председник суда испитује по службеној дужности да ли и даље постоје разлози за издржавање казне затвора у Посебном одељењу на сваке две године од почетка издржавања казне, односно од последњег решења којим се продужава издржавање казне у Посебном одељењу.

Прочитајте још: "Пали" саучесници пуцњаве у Нишу

Одлука којом се осуђенику продужава издржавање казне у Посебном одељењу, доноси се на основу чињеница и доказа из извештаја Посебног затворског одељења, полиције и служби безбедности, као и мишљења јавног тужиоца.

Улемек је иначе први осуђеник који је 2010. године смештен у Посебно затворско одељење, а пре тога је од маја 2004. године био у притвору Окружног затвора.

Осуђен је четири пута на максималну казну од 40 година затвора због организовања убиства премијера Зорана Ђинђића, због кривичних дела "земунског клана", због четвороструког убиства на Ибарској магистрали, као и због убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића.

Кривчни закон Србје не познаје сабирање казни па Улемек служи јединствену казну од 40 година затвора.

Њему ће 11. јула бити изречена нова пресуда поводом оптужби за организовање оружане побуне Јединице за специјалне операције 2001. године.

Посебно одељење КПЗ у Пожаревцу има најстроже обезбеђење а према осуђеницима се примењује посебан строги затворски режим.