СВАКОГ дана нам је слао слике са рекреативне наставе, био је пун утисака и једва смо чекали да дође да нам их исприча. Никада их нећемо чути... - јецајући каже, за "Новости", Златинка Димитров, бака десетогодишњег Алексе, ученика трећег разреда ОШ "Милош Црњански" из Суботице, који је настрадао у уторак пре подне на Дивчибарама, када је на колону деце налетела "тојота" којом је управљао В. В. (43) из Београда. - Толико је био добро и паметно дете, толико се радовао одласку и дружењу. Ово је као најгори кошмар. Син Владимир и снаја Марина су одмах отишли у Ваљево и чекам да се јаве...

Због трагедије на Дивчибарама у уторак је занемела цела Суботица. У стравичној несрећи, која се догодила око десет часова, само неколико сати пре повратка са рекреативне наставе, погинуо је Алекса Димитров, а лакше су повређене Т. С. и В. Т., ученице трећег разреда ОШ "Милош Црњански".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kamion udario u “Lastin” autobus, petoro povređeno (FOTO)

До несреће је дошло када је В. В, управљајући "тојотом", налетео на групу ученика који су организовано прелазили улицу у непосредној близини хотела "Пепа". Возило, које се кретало из правца Каоне ка центру Дивчибара, није се зауставило, прешло је на леву страну и на тротоару налетело на групу деце.

Дечак је настрадао на лицу места, а девојчицама је одмах пружена лекарска помоћ и у ваљевској болници су им констатоване лакше повреде. Обе су пуштене кући са шином због повреда потколенице и скочног зглоба.

Возач је одмах ухапшен због постојања сумње да је учинио кривично дело - тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, и у законском року биће спроведен надлежном тужилаштву. Новинари "Новости" су се на месту несреће уверили да на коловозу нема трагова кочења, а незванично сазнајемо да су сигурносне камере на оближњој продавници снимиле тренутак када је "тојота" налетела на колону основаца. Снимке је ради анализе и истраге узела полиција.

Весна Ђокић показује место погибије


На саслушању у полицији, како незванично сазнајемо, возач је изјавио да се непосредно пре саобраћајне несреће окренуо према задњем седишту аутомобила, где се налазило дете које је возио, и да због тога није на време уочио колону и да су му у том тренутку отказале кочнице. Наложен је технички преглед аутомобила, а за случај је надлежно Основно јавно тужилаштво у Ваљеву, с обзиром на то да возач није био под дејством алкохола. Тужилаштво ће, сазнајемо незванично, захтевати да се В. В. одреди притвор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА НА АУТОПУТУ ЉИГ-ПРЕЉИНА: У саобраћајној несрећи погинуло дете, остатак породице у тешком стању

Суботички основци последњег дана боравка на Дивчибарама, време до ручка требало је да проведу у шетњи. Ваљевску улицу, сазнајемо, прелазили су у колони, на чијем је челу била учитељица, а на зачељу рекреатор, који је у једном тренутку уочио аутомобил који се, не смањујући брзину, кретао ка малишанима. Више од половине колоне било је прешло улицу, а рекреатор је, истичу очевици, покушао махањем да упозори возача, који, међутим, није зауставио возило.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИЗОРИ У НИШУ КОЈИ СУ ЛЕДИЛИ ДУШУ: Бели ковчег за Јована

- Чула сам страховит прасак, али сам у први мах помислила да је пукло нешто у расхладној витрини - каже Весна Ђокић, радница у оближњој продавници. - Када сам изашла из продавнице, призор је био стравичан. Дечак је непомично лежао на асфалту, две девојчице су биле повређене. Деца су вриштала, плакала, а у том метежу учитељице су биле присебне и успеле да их врате у хотел.

Скрхани због вести које су стигле са Дивчибара, у суботичкој ОШ "Милош Црњански" нису хтели да дају изјаве, док не добију званичан извештај од полиције. Потврдили су нам да је група од три одељења трећег разреда боравила на рекреативној настави од 7. јуна и да је у уторак око 14 часова требало да крену назад у Суботицу.

- Тренутно знамо само оно што су нам јавили телефоном и док не будемо имали нешто званично не желимо ништа да коментаришемо - кажу у управи школе. - Звали су нас из Министарства просвете, одмах су дошли представници Школске управе у Сомбору, како би нам помогли у овој ситуацији. Тамо је било око 60 деце, несрећа се десила непосредно пре него што је требало да крену кући.


ЂАЦИ СТИГЛИ КУЋИ

СУБОТИЧКИ основци стигли су кућама синоћ око пола девет. Деца су преживела страшну трауму, а током дана није им саопштено да им је школски друг преминуо. Уместо код школе, на паркингу Маркета 024 дочекали су их родитељи, који, гневни на представнике националних медија који су се ту налазили, нису дозволили да учитељице, које су биле очевици, или управа школе да званичну изјаву о трагедији која се догодила. Уместо тога вређали су и претили новинарима који су у тишини и са разумне удаљености радили свој посао.


МИНУТИ КАО ДАН ДУГАЧКИ

ЧИМ су црне вести о погибији дечака стигле у медије, телефон школе се усијао од позива родитеља, а многи су напустили радно место и одмах дошли да се распитају. Како су на Дивчибарама тренутно и деца и из других школа, паника грађана се брзо распламсала.

- Ово је једна од оних ситуација када прво помислимо, хвала богу, није моје дете, али одмах потом се и посрамимо због тих мисли. Не можемо да дођемо себи и једва чекамо да стигну кући... - прича у ходу мајка представљајући се као Милица, која је дошла да се распита за дете, јер су због трагедије контакти са учитељицама једно време били прекинути. - Ови минути су као дани дугачки, а како ли је тек породици нашег друга. Нек им је Бог у помоћи.


САУЧЕШЋЕ ГРАДА

ПОСЛЕ тешке саобраћајне несреће на Дивчибарама, градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд упутили су породици преминулог дечака изјаве саучешћа.

- Позивамо правосудне органе да што пре спроведу све истражне радње како би се обезбедили докази о разлозима стравичног догађаја, а кривцу изрекла најстрожа казна - поручио је градоначелник Лабан.