ПРВОСТЕПЕНА пресуда Мирјани Марковић, председници ЈУЛ-а, оптуженој да је Живку Кнежевић, некадашњег секретара у Влади Србије, подстрекавала да дадиљи њеног унука Марка додели стан из фонда Владе, биће изречена 27. јуна пред Вишим судом у Београду. То је одлучено после завршних речи којима је данас окончан овај поступак, дуг чак 16 година.

Процес се водио и против Милоша Лончара, бившег директора "Дипоса". Њега и бившег секретара Владе, Тужилаштво терети и за наводно незакониту доделу стана Кохану Морини, сину Братиславе Бубе Морине, некадашње министарке за избеглице, расељена лица и хуманитарну помоћ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
МИРА МАРКОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Неоколонијални арбитри су укинули Југославију

Заменик тужиоца, Снежана Ђукић тражила је да суд све троје осуди по закону, сматрајући да је доказана њихова кривица. Са друге стране одбрана је истакла да је у овом случају наступила застарелост гоњења, па су затражили одбијање оптужбе или ослобађајућу пресуду, уколико суд сматра да није дошло до застаревања.

Тужилац Снежана Ђукић је навела да је доказано да су Кнежевићева и Лончар злоупотребили своје положаје, као и да је Марковићева починила подстрекавање. Тврдила је да то произилази из свих прикупљених писмених доказа, али и изјава сведока. Браниоци оптужених су били изричити да њихови клијенти нису урадили ништа противзаконито. Наведено је да је дадиља Илона Пешић стан у закуп, који је и откупила 2003. године, добила као радник у резиденцији председника. За то је, тврде, постојала одлука Владе кад је реч о свим запосленим у резиденцији.

- Поступак против Мирјане Марковић је инициран да би се оштетио положај Слободана Милошевића у Хагу и да би њој било онемогућено да излази из Србије и да га посећује - устврдио је адвокат Зденко Томановић, бранилац председнице ЈУЛ. - То је урађено из политичких разлога. Ми расправљамо о догађају од пре 18 година у време највећег притиска на Милошевића у Хагу.

Томановић сматра да би држава тражила спорни стан назад да је урађено нешто противзаконито. Иначе, Мирјани Марковић се судило у одсуству пошто је у бекству.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мира и Марко Милошевић за порез дугују милионе, а закон их “штити”!

МАРАТОНСКИ ПРОЦЕС

ЗА последњих скоро 16 година, откако је започео главни претрес одржано је 104 рочишта. Током овог периода промењена су и четири председника већа. Осим Мирјане Марковић, Живке Кнежевић и Милоша Лончара, Тужилаштво је подигло оптужницу и против Данила Пантовића и Јовице Станишића. Међутим, против Пантовића који је тренутно амбасадор на Куби, процес је раздвојен, док је против Станишића у прекиду, јер му се суди у Хагу.