Сектор унутрашње контроле, Министарства унутрашњих послова Србије поднео је Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против полицијског службеника Дежурне службе београдске полиције Г.С. због несавесног рада у служби а у вези са рушењем објеката у Савамали, у априлу 2016.

Пријава је тужилаштву стигла 19. априла, а Прво основно Тужилаштво ју је данас доставило на надлежност и даље поступање новом Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Савамала ће бити решена, ту нема дилеме

У саопштењу тужилаштва се прецизира да је Посебно одељење, које је почело са радом 1. марта у складу Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, теророзима и корупције, стварно и месно надлежно за поступање по овој кривичној пријави.

Поменути полицајац, Горан Стаменковић, је у време рушења објеката био распоређен на радно место шеф смене Командно-операзивног центра.

Фото Н. Скендерија

Сектор унутрашње контроле МУП је пријаву поднео након прикупљених обавештења по захтеву Првог основног јавног тужилаштва, које је прошле године у јулу прошле преузело случај од Вишег тужилаштва.

У односу на други Захтев тужилаштва за прикупљање потребних обавештења упућен Министарству унутрашњих послова Републике Србије, Дирекцији полиције, Управи криминалистичке полиције, Одељењу за сузбијање привредног криминалитета, тужилаштво ће када добије извештај донети одлуку и обавестити јавност о даљем поступању.

Тај захтев се односи на прикупљање потребних обавештења, а ради утврђивања идентитета и проналаска потенцијалних извршилаца кривичних дела, прецизира се у саопштењу тужилаштва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прво тужилаштво анализира случај "Савамала"

Такође, тим захтевом је МУП-у наложено да предузме све оперативне радње из своје надлежности како би се утврдиле чињенице о евентуалном постојању пропуста у раду Градске управе града Београда-Комуналне полиције, као и других јавних предузећа, а који су везани за рушење објеката у „Савамали“, на углу улица Херцеговаче и Мостарске у току ноћи 24/25. априла 2016. године.

Претходно је Више тужилаштво у Београду је 2016. године дало налог МУП-у да истражи тај случај.

Почетком јуна 2017. добило је извештај од МУП-а и након анализе закључило да радње евентуалних дела су у надлежности Првог основног тужилаштва.

Нелегални објекти у Херцеговачкој улици порушени су крајем априла 2016. године, а тај случај изазвао је велику пажњу јавности.