ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ СУЂЕЊА: Гинеколог Гвозденовић није крив за смрт бебе

Б. Пузовић

02. 04. 2018. у 15:13

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ СУЂЕЊА: Гинеколог Гвозденовић није крив за смрт бебе

Фото: Б. Пузовић

Гинеколог др Слободан Гвозденовић ослобођен је у понедељак у Основном суду у Ваљеву одговорности за смрт нерођеног детета Иване и Саше Катић из Кожуара код Уба

После пуне деценије суђења, др Слободан Гвозденовић, гинеколог овдашње болнице ослобођен је у понедељак у Основном суду у Ваљеву одговорности за смрт нерођеног детета Иване и Саше Катић из Кожуара код Уба.

Тужилаштво је најавило жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду др Гвозденовићу, који је сада градоначелник Ваљева испред СНС.

Оптужница га је теретила да је у ноћи између 23. и 24. јануара 2007. године у Здравственом центру Ваљево несавесно поступао приликом порођаја Иване Катић, због чега је наступила смрт плода.

Прочитајте још - Беба умрла због упале плућа?

Судија Јанкићевић ослобађајућу пресуду донела је на основу два последња налаза судско-медицинских одбора медицинских факултета у Новом Саду и Београду, да је Ивани пружена благовремена лекарска помоћ и да се смрт новорођенчета не може довести у директну везу са начином и временом завршетка порођаја.

Међутим, претходно је Судско-медицински одбор Медицинског факултета у Београду, коме је у међувремену истекао мандат, био мишљења да је током порођаја дошло до патње плода и успорења рада срца и да је требало обавити царски рез када је то уочено, а не пет и по сати касније, како је учињено.

Прочитајте још - Суђење гинекологу због смрти бебе одложено на неодређено

По том налазу донета је првостепена ослобађајућа пресуда 30. априла 2015. године, коју је Апелациони суд у Београду укинуо и наложио ново суђење.

На поновљеном суђењу, судија Биљана Јанкићевић је прихватила предлог браниоца др Гвозденовића да ново вештачење обави Судско-медицински одбор Медицинског факултета у Новом Саду, који је констативао да је узрок смрти новорођенчета била упала плућа и да и ранији порођај не би утицао да се беба роди жива.

Јучерашњи предлог тужилаштва да супервештачење обави Медицински факултет у Загребу, суд је одбио. Приликом саопштавања пресуде, судија Биљана Јанкићевић рекла је да као мајка саосећа са болом породице Катић, али да мора да поступа као професионалац и заузме јасан став после усаглашених налаза два судско-медицинска одбора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)