ЛЕГИЈА ТВРДИ: Суд се иживљава над нама

Н. БИЈЕЛИЋ

четвртак, 22. 02. 2018. у 21:20

ЛЕГИЈА ТВРДИ: Суд се иживљава над нама
Милорад Улемек на суђењу због организовања оружане побуне припадника ЈСО. последњих седам година смо на суду и сад све опет почиње из почетка

ДА нисам овде мислио бих да ме неко зај...ва. То што се ради нема смисла, прелази у иживљавање према нама оптуженима. Молим вас или да ставите тачку или решите већ једном случај.

Ово је у четвртак пред већем Специјалног суда у Београду изјавио Милорад Улемек Легија, некадашњи командант сада расформиране Јединице за специјалне операције, који је са још седам својих сарадника оптужен за организоање оружане побуне ЈСО у новембру 2001. године. Према тврдњама Тужилаштва, то је била увертира за касније убиство премијера Зорана Ђинђића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Легија у суду: Био је то протест ЈСО, а не побуна

Разлог за овакав Улемеков став је чињеница да је суђење у четвртак због промене члана већа кренуло изнова и да он, као и остали, по трећи пут мора да износи одбрану. Казао је да је оптужницу примио, језички разумео, али да не зна како да се изјасни.

- Срамота ме је ваше срамоте - био је резигниран Улемек кад га је судија позвао да се кратко изјасни о оптужници. - Овај догађај је од пре 17 година, а правосуђу је требало десет година да покрене истрагу. Сада се последњих седам година млатимо на суду и опет почиње из почетка. Опет ћемо слушати старе приче. Два већа су довела суђење при крају и ми сада опет идемо изнова. Два пута сам писао председнику суда да ми објасни зашто ово дуго траје. Увек сам добијао паушална објашњења. Нећу да улазим у политичке игрице које се играју.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Процес против ЈСО: И политичари на саслушању

Кратко износећи одбрану, Улемек је навео да се не осећа кривим, да нема ништа више да дода од онога што је говорио на ранијим претресима. Одговарајући на питања свог адвоката, рекао је да не зна на шта је тужилаштво мислило кад је написало да је имао неограничен утицај и власт над припадницима ЈСО:

- Имао сам овлашћења команданта која ми припадају законом и то је то. После пензионисања се сва моја командна одговорност завршила.

Овај део оптужнице није јасан ни оптуженом Звездану Јовановићу. Према његовим речима, таквом тезом тужилаштво доводи оптужене, а посебно њега, "у ситуацију да је психички нестабилна личност, која нема здрав разум".


РАЗГОВОР СА СУПРУГОМ И ЋЕРКОМ

У ДЕЛУ суднице предвиђеном за публику, биле су Улемекова супруга Александра и ћерка. Пошто су га увели, махнули су и затим покушали да причају преко стакла које дели оптужене и публику. Након што се Улемек кратко изјаснио о оптужници, Александра је казала ћерки: "Тата ти се изнервирао". Након тога су устале и напустиле судницу.

Коментари (2)

Alien

23.02.2018. 15:39

Kad si zakopavao ljude po sumama, pretio, ucenjivao kako si to zvao - mucenje?! Nije ovo nista sta bi trebalo da ti se radi.

M

23.02.2018. 19:22

Legija je potpuno upravu zakon i pod zakonska akta Srbije su pre glomazna i komplikovana.Razlika između dve diametralno suprotne presude je nestvarno blizu.