МУП поново упутио захтеве Еулексу и УНМИК-у

NovostiOnline/Танјуг

среда, 17. 01. 2018. у 12:02

МУП поново упутио захтеве Еулексу и УНМИК-у
Министарство унутрашњих послова вечерас је поново упутило захтеве Еулексу и мисији УНМИК-а на Косову и Метохији за укључивање наших државних органа у истрагу убиства Оливера Ивановића

Министарство унутрашњих послова вечерас је поново упутило захтеве Еулексу и мисији УНМИК-а на Косову и Метохији за укључивање наших државних органа у истрагу убиства Оливера Ивановића, речено је Танјугу у МУП-у.

"Директор полиције Владимир Ребић и Национални централни биро Интерпола у Београду, који је део Министарства, упутили су поновљене захтеве Еулексу и УНМИК-у у којима се инсистира на укључивању МУП-а Србије у истрагу, а у циљу проналска извршилаца овог тешког кривичног дела. У захтевима се тражи што хитнији одговор о начинима укључивања српске полиције у ову истрагу, као и информације о свим мерама и радњама које су до сада предузете", речено је Танјугу у МУП-у.

Министарство унутрашњих послова подсећа да су Еулексу и УНМИК-у још јуче упућени захтеви поводом укључивања у истрагу, а да су током дана званично објављени сви документи које су државни органи Србије упутили Еулексу и УНМИК-у.

КОСОВСКИ ОРГАНИ ОДЛУЧУЈУ ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА БИТИ ДЕО ИСТРАГЕ

Министарство правде је још јуче послало захтев Еулексу и проследило захтев Тужилаштву за организовани криминал да му се доставе сви подаци који су до сада прикупљени у случају Оливера Ивановића, а уколико је могуће и записници са увиђаја и саслушања сведока које је спровело надлежно Тужилаштво са Косова, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.Према њеним речима, за сада од Еулекса нема повратне информације и истакла да о одлуци да ли ће Србија бити део истраге, не одлучује Еулекс, већ косовски органи.

"Питање је да ли постоји воља да Србија учествује у истрази, о чему не одлучује Еулекс, он само прослеђује захтев косовском органу који треба да одлучи да ли ће Србија учествовати у истрази", навела је Кубуровић.

Каже да је у протекле четири године око 3.000 захтева упућено између српских и косовских органа, наводећи да је највише захтева било у кривичним и грађанским стварима, а да тамо где није било сарадње је Тужилаштво за ратне злочине које не добија информације од косовских органа.

"Надам се да ће нам се у случају Оливера Ивановића одговорити", рекла је Кубуровић гостујући на РТВ.

Као посебан бенефит у овој истрази она наводи интеграцију српских судија у косовско правосуђе и да је сада омогућено да српски тужилац учествује у срповођењу истраге, а српске судије ће бити надлежне да одлучују и поступају у спровођењу истраге.

Истиче да српски тужиоци и судије у косовском правосуђу нису надлежни да шаљу податке истраге Тужилаштву Србије, јер, подсећа, нема директне сарадње између српских и косовских органа.

С обизиром на јучерашње коментаре косовских званичника да ће, ако буде било потребно, укључити у истрагу и ФБИ, упитана је да ли ће и Србија затражити помоћ неке међународне организације, Кубуровић сматра да "тужилаштво и српски органи имају довољно способности".

МУП ЗВАНИЧНО ПОСЛАО ЗАХТЕВЕ ЕУЛЕКСУ И УНМИКУ: ПОД ХИТНО УКЉУЧИТИ БЕОГРАД У ИСТРАГУ!

ИНСИСТИРАМО да Еулекс у најкраћем могућем року укључи државне органе Републике Србије у кривичну истрагу о убиству Оливера Ивановића, што би омогућило да починиоци овог тешког кривичног дела буду што пре приведени - саопштено је данас из Министраства унутрашњих послова.

У МУП подсећају да су током јучерашњег дана, одмах након упућеног званичног документа Тужилаштва за организовани криминал, којим се захтева учешће наших истражних органа у спровођењу истраге о убиству Ивановића, више пута контактирали представнике Еулекса и УНМИК-а.

- Директор полиције Владимир Ребић разговарао је са представницима Еулекса и инсистирао на хитном укључивању наших државних органа у истрагу, као и да нашој полицији одмах доставе све расположиве информације о овом тешком кривичном делу. Министарство унутрашњих послова очекује да увиђај буде извршен на највишем професионалном нивоу, јер би у супротном истрага била изузетно отежана и могло би да дође до тешких последица - наводи се у саопштењу.

Објављујемо сва документа којима је званично затражено укључивање државних органа Републике Србије у истрагу:Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

nadimak

17.01.2018. 12:19

Srbija nece preci preko ovoga. Srbija ce cestvovati u istrazi. To niko ne moze da spreci.

Kika

17.01.2018. 13:18

Euleks bi sto pre trebao da donese odluku kojom bi se omogucilo da i Srbija ima pravo ucesca u istragu o ubistvu Olivera Ivanovica.

kontesanera

17.01.2018. 13:27

MUP Republike Srbije pod hitno treba da bude uključen u istragu ubistva Olivera Ivanovića.

rambo

17.01.2018. 15:50

@kontesanera - Ovo nije situacija da se neko moli vec da se hitno pozovu strucnjaci iz Srbije .

Djole

17.01.2018. 13:56

Међународна заједница мора хитно да укључи Србију у истрагу...

Saska

17.01.2018. 15:24

Sada cemo videti da li postoji zaista volja da se pronadju pocinioci ovog gnusnog zlocina. Srbija moze da pomogne mnogo, videcemo da li ce dozvoliti.

Goran

17.01.2018. 15:45

Ono kad vlasnik zemlje pita posmatraca moze li da na svoju zemlju da udje... Ovo je tek pocetak besmisla kojim nam mazete oci vec 17 godina. U narednom periodu ce biti sve gore i gore ne zato sto ja tako zelim vec zato sto nista niste naucili iz istorije a kakvi ste djaci nikad i necete.

MIODRAG JOVANOVIĆ

17.01.2018. 15:52

ODGOVOR: POŠTOVANI NE MOŽETE TRAŽITI TRAŽITI ISTRAGU NA TERITORIJI SUVERENE ZEMLJE (NEŠTO SLIČNO KAKO JE AUSTRUGARSKA TRAŽILA OD SRBIJE...)...JEDINO AKO POČINALAC NIJE VAŠ DRŽAVLJANIN, ILI NE POSTOJI VAŠA UMEŠANOST U ISTI TRAGIČNI DOGAĐAJ, JER OD '90-H UGLAVNOM ....

Vladimir

17.01.2018. 15:56

Resite prvo domace slucajeve-ubistvo Jelene Krsmanovic,buldozere u Sava mali i mali.milion domacih predmeta.Nemate kapacitet za posao koji bi trebalo da odradite ni ovde a.kamoli.negde drugde.

Ivana

17.01.2018. 16:23

Srbija je ispravno postupila, ali obzirom na dosadasnji satatus kosovskoh alabanaca i relacije koje imaju sa medjunarodnom zajednicom, ne verujem da ce srpskim istraznim organimi biti omoguceno da ucestvuju i ovoj istrazi .

Nina

17.01.2018. 16:50

Srbija bez razmišljanja mora da se uključi u istragu, kako bi ona bila pravedna.

Milenko

17.01.2018. 16:54

Uključivanjem srpskih istražnih organa osigurava se nepristrasna istraga i brže i efikasnije pronalaženje narucioca i izvrsioca ubistva..

telma

17.01.2018. 17:07

Naš MUP očekuje da uviđaj bude izvršen na najvišem profesionalnom nivou, jer bi u suprotnom istraga bila izuzetno otežana i moglo bi da dođe do teških posledica!

Dajana

17.01.2018. 17:40

Neće tu nikad biti uhvaćeni odgovorni ako ne bude radio naš MUP. Od Evropskih mirovnih snaga nema ništa.