Специјални суд у Београду одбацио је захтев бранилаца некадашњег комаданта Јединице за специјалне операције Милорада Улемека и припадника те јединице Бранка Берчека за понављање кривичног поступка у случају убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви 2000. године.

Адвокати су тим поводом најавили жалбе Апелационом суду у Београду, јер како су навели за Тањуг, другачију одлуку нису ни очекивали.

"Малтене је уобичајено да судови први пут одбаце захтев за понављање кривичног поступка, тако да ћемо уложити жалбу и сачекати одлуку Апелационог суда", прецизирала је за Тањуг Берчеков бранилац Зора Добричанин Никодиновић која је овај захтев поднела почетком јула ове године.

Апелациони суд може одлуку Специјалног суда да укине и наложи поновно одлучивање, да је преиначи или да је потврди.

Овај захтев у предмету КП.6/03 - који је вођен поводом убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви је поднет јер су се, како одбана тврди, појавили нови докази.

Истом Захтеву и са новим чињеницама придружио се у новембру и Милорад Улемек преко свог адвоката Александра Ковацевића.

Берчекова одбрана како тврди, да је дошла у посед нових доказа који оспоравају да је Берчек пуцао на Драшковића.

Наиме Берчек је правоснажном пресудом пре 11 година, 2006. осуђен на 15 година затвора као непосредни извршилац покушаја убиства Драшковића, док је у истом поступку за саучешће у убиству Ивана Стамболића осуђен на 40 година затвора, па му је изречена јединствена казна од 40 година затвора.

Улемек је у овом случају осуђен на 40 година затвора.

За одбрану је такође спорно што су окрвилејни осуђени на казне од 40 година затвора, с обзиром на пресуду Врховног суда Србије из 2002. године који је оценио да се за кривична дела извршена у време важења смртне казне (која је укинута 9. новембра 2001. године), а пре прописивања казне од 40 година затвора (1. марта 2002. године), може као максиманлна изрећи казна од 15 година затвора.

Одбрана осуђених сматра да у том делу пресуда мора да буде преиначена на казну од 15 година затвора.

Берчеков бранилац адвокат Добричанин Никодиновић рекла је раније Тањугу да је поднела захтев за понављање кривичног поступка јер је на рукавицама које се приписују извршиоцу покушаја убиства Драшковића нађена крвна група која није Берчекова.

На рукавицама је пронађена О - нулта крвна група, а Берчекова је АБ Рх+.

Према њеним речима, у време суђења суд није хтео да обави вештачење крвне групе Берчека, али је на основу података из Здравственог картона опште Болнице у Позаревцу одбрана дошла до чињенице да је Берчек ималац АБ Рх+ крвне групе.

Због тога се тражи понављање поступка будући да је Берчек осуђен на основу погрешно утврђеног чињеничног стања.

У захтеву за понављање поступка одбрана је предложила испитивање у својству сведока судије Милене Дрецун, која није учествовала у гласању приликом доношења одлуке у трећем степену.

Берчекова одбрана сматра да је таква одлука незаконита јер је донета у крњем саставу судског већа.

У овом поступку за покушај убиства Драшковића и убиство Стамболића на по 40 година затвора осуђени су и некадашњи комадант ЈСО Милорад Улемек и припадници ЈСО Душко Маричић и Ненад Бујошевић, док су Ненад Илић и Леонид Миливојевић осуђени на по 15 година затвора.

Тадашњи шеф Државне безбедности Радомир Марковић осуђен је у том поступку на 15 година затвора, а Милорад Брацановић на четири године због наводног прикривања кривичног дела.

Иако су захтев поднели само Берчеков и Улемеков бранилац, уколико суд одобри понављање поступка, он би се поновио свим осуђеним лицима.