ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Лисице и за бившег директора аеродрома

Е. В. Н.

понедељак, 04. 12. 2017. у 15:10

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Лисице и за бившег директора аеродрома

Аеродром "Никола Тесла" Фото Никла Фифић

У више акција широм Србије ухапшено 56 особа које се терете за дела у области финансијског криминала, међу њима и Велимир Радосављевић. У "Железницама Србије" штета 845 милиона динара

У ВИШЕ одвојених акција на сузбијању финансијског криминала и корупције широм Србије, полиција је ухапсила 56 особа због сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, а у вези са злоупотребама службених положаја у државним органима. Ухапшени се сумњиче да су оштетили буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица за више од 8,4 милиона евра!

Међу ухапшенима су и бивше одговорно лице Аеродрома “Никола Тесла”, четири полицијска службеника, бивши стечајни управник предузећа “Застава Ковачница” у стечају, као и запослени у предузећима “Железнице Србије”, “Поштанска штедионица - експозитура Вршац”, у Банци Интеза - експозитура Панчево и Југобанци-ЈУ банци АД Косовска Митровица, као и власници и одговорна лица у привредним друштвима. У редовном поступку поднете су кривичне пријаве против 40 особа.

У сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, полиција је у Београду ухапсила бившег генералног директора Аеродрома “Никола Тесла” Велимира Радосављевића, осумњиченог да је од марта 2013. до априла 2014. године злоупотребио службени положај и оштетио предузеће за више од 41.000 евра. Како се сумња, он је марта 2013, супротно Закону о јавним набавкама, закључио уговор о изнајмљивању инфраструктуре за имплементацију такозваног Disaster Recovery (план опоравка од катастрофа) решења са београдским привредним друштвом “Еунет”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У акцији „Квадрат“ ухапшен бивши начелник саобраћајне полиције

- Осумњичени је са том фирмом, у наредном периоду, закључио још три анекса уговора, вредности 715.000 евра, без претходне израде пројектне документације и провере тржишних цена уговорених услуга - наводи се у саопштењу МУП. - За време важења уговора, са рачуна Аеродрома “Никола Тесла” за пружене услуге осумњичени је том привредном друштву исплатио укупно 31.779.479 динара. На тај начин омогућио је стицање имовинске користи београдском привредном друштву од 4.644.300 динара, за колико је оштећен Аеродром “Никола Тесла”.

"ИЗВЕТРИЛА" КОКА-КОЛА СМЕДЕРЕВЦУ И. И. (38) лисице су стављене на руке због продаје лажне “кола-коле”. Наиме, он се сумњичи да је произвео 14.838 флашица “кока-кола”, “швепс” и “швепс битер лемон” и “тоник”. Како се сумња, он је у оригиналну стаклену амбалажу сипао сокове из пластичних дволитарских флаша и продавао их за готов новац угоститељским и трговинским радњама у Смедереву. Превара је, наводно, октривена пошто су се купци пожалили да је кока-кола “изветрила”.

Припадници Сектора унутрашње контроле ухапсили су тројицу полицајаца из Барајева С. П. (29), Г. Ђ. (27) и Д. Л. (37), осумњичених да су без претходно обављене теренске провере омогућили пријаву пребивалиштима у Београду особама са Косова и Метохије, иако за то нису испуњавала услове. Припадници Сектора унутрашње контроле МУП ухапсили су полицајца из Суботице Д. Ј. (27), због сумње да је особи осумњиченој за наношење тешких телесних повреда јавио да је за њим расписана потрага, чиме је отежао рад на расветљавању кривичног дела, пошто је окривљени побегао и био у бекству три недеље.

Служба за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Зајечару, ухапсила је Р. Л. (52), одговорно лице привредног друштва NT-SU Group ДОО из Бошњана и С. П. (44), због сумње да су током новембра и децембра 2014. фиктивно фактурисали робу која никад није испоручена, чиме су оштетили привредно друштво “Пут” АД Зајечар за износ од 11.601.440 динара.

Иза решетака су и три особе осумњичене да су оштетиле буџет Града Зајечара за 4.855.034 динара. Због сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су бивши функционер у Скупштини града Зајечара Бојан Стојановић (47), одговорно лице ДОО “Бетонекс” Зајечар И. Ј. (35) и одговорно лице АД “Пут” Зајечар и З. Ј. (61). Како се сумња, Стојановић, који је, испред Града, био ангажован за вршење стручног надзора, током 2014. и 2015. године оверавао је лажне привремене ситуације које су сачињавали осумњичени З. Ј. и И. В., а на основу којих су они Граду Зајечару фактурисали радове које нису извели.

Ухапшено је шест запослених у јавном предузећу “Железнице Србије” и још четири особе осумњичене да су од јануара 2010. до октобра 2013. године проневерили већу количину нафтних деривата и тиме оштетили “Железнице Србије” за 825.785.086 динара. Због постојања сумње да су починили кривично дело проневера и проневера у помагању ухапшени су запослени у предузећу “Железнице Србије” И. В. (44), Д. Т. (69), Ж. Ш. (51), Љ. Б. (51), Ч. Ђ. (52), С. Ј. (64), као и физичка лица М. К. (33), Б. М. (36), Ђ. Н. (62), одговорно лице службе обезбеђења “Фул протект” М. Ђ. (47), одговорно лице ЗЗ “Лукс ин аграр” Г. П. (54), док је за једним лицем расписана потрага.

МИЛИОНИ ОД ПШЕНИЦЕ У СМЕДЕРЕВУ је ухапшено одговорно лице привредног друштва “Нови Силос - Силос” ДОО из Ковина Б. П. (54), због сумње да је од јула 2015. до јула 2016. године више од тоне меркантилне пшенице испоручио једном новосадском привредном друштву, али мимо Уговора о складиштењу, закљученог са војном установом Дедиње. На тај начин осумњичени је оштетио ову установу за 21.117.225 динара.

Ухапшен је и један од руководилаца једне од експозитура банке Поштанска штедионица у Вршцу и још седам запослених у тој филијали због сумње да су противправно стекли 4.563.134 динара. Они су са рачуна 111 клијената подизали новац и задржавали га за себе, користећи се претходно добијеном информацијом да су наведени рачуни у дужем периоду били неактивни. Због сумње да су починили продужено кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су руководилац експозитуре Д. С. (44) и виши референти В. Т. (60), З. Б. (51), С. Г. (55), Ј. Ћ. (55), М. В. (54), М. С. (60) и Б. С. (61).

Иза решетака су и Дарко Николић (37) и Дамир Николић (34) због сумње да су сачињавањем лажних електронских налога за пренос новца, путем рачунара и рачунарске мреже неовлашћено приступили текућем рачуну Јавног комуналног предузећа “Крушевац” и са њега обавили пренос новца на своје текуће рачуне отворене код више пословних банака. На тај начин осумњичени су оштетили Јавно комунално предузеће “Крушевац” за око осам милиона динара.

У истом граду “пао” је и П. Ј. (57) запослен у Југобанци - ЈУ банке АД Косовска Митровица, експозитура Крагујевац, због сумње да је починио кривично дело проневера. Он је осумњичен да је од јануара 2016. до априла 2017. године, новац који му је био поверен као благајнику присвојио за себе. У питању је износ од 4.180.534 динара, 640 евра, 280 америчких долара и 50 швајцарских франака.

Запослени у "Железницама Србије" оштетили фирму проневером горива

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су Јованку Вуковић (54), радницу у Банци Интеза АД Београд - експозитура Панчево, због сумње да је извршила кривично дело проневера. Како се сумња, у току 2016. и 2017. године она је неовлашћено подигла девизна новчана средства са текућих рачуна више клијената, у укупном износу од 90.502 евра и 1.000 швајцарских франака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је изгледала велика полицијска акција “Арес”

У Прокупљу, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом, полиција је ухапсила Б. С. (50), због сумње да је извршио кривична дела превара у осигурању и фалсификовање исправе. Б. С. се терети да је подизао девизну пензију своје мајке после њене смрти у укупном износу око 36.000 евра, за колико је и оштетио Немачки пензиони фонд.

Велимир Радосављевић

"ПОСАО" У ИСЛАМСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

У НОВОМ Пазару, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапшен је Џемаил Маврић (44), због сумње да је починио превару. Он се терети да је оштећенима обећавао запослење у Мешихату Исламске заједнице у Србији, тражећи им заузврат, на основу фалсификоване документације коју су добили од њега, да код пословних банака подигну кредите. Износе кредита оштећени су давали осумњиченом, а од једног броја оштећених Маврић је позајмљивао новац под изговором да му је потребан за лечење супруге и детета за које је тврдио да болују од карцинома. Осумњичени је на тај начин оштетио 53 особе за 23.702.221 динар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

56 UHAPSENIH ZBOG 8,4 MILIONA EVRA

04.12.2017. 16:23

Pa to su samo sitne ride, da nekazem KOKOSARI. Gde su vam oni sto su pokrali i jos uvek kradu milijarde evra?

bb king

04.12.2017. 16:39

Kada ce policija pokrenuti akciju protiv ribo-mafije koja nam svakodnevno unistava riblji fond u rekama i jezerima pa cak i u Nacionalnim Parkovima?

Gledko

04.12.2017. 16:40

Ko je ikada osuđen u Srbiji od ozbiljnih kriminalaca koje stalno hapsite.Najveći kriminal i korupcija je u sudstvu i kod onih koji rade za sudstvo.

bubule

04.12.2017. 16:43

Ajde da se ne lazemo! Ako je ovaj covjek otudjio 41 hiljadu evra, to objektivno nije nista u do gaca opljackanoj Srbiji. Borba protiv korupcije je dobra, ali stavljati neciju sliku u novine zbog 41 hiljade evra (cak i ako je tacno), je u nasoj situaciji komedija.

Svedok vremena

04.12.2017. 17:00

Akcija akciju sustiže, kada je reč o policiji. Ona čuvena: ,,Postupi po naređenju!" pretvorila se u onu: ,,Postupi po obećanju!", na radost svih onih koji su posumnjali u nekadašnja predizborna obećanja ove vlasti. Zapravo, policija nikad nije ni prestajala da svoj deo zadatka časno izvršava, ali ako se ta borba protiv kriminala i korupcije tako učestalo dešava kao zadnjih dana, onda je normalno da i građani odreaguju svojom zahvalnošću i podrškom.

Mister Berns

04.12.2017. 17:13

Nije on tu zbog 41-ne 'iljade. Ko zna koliko je nula izostalo u saopstenju.