УХАПШЕНЕ 93 ОСОБЕ: „Пао” директор Азотаре оштећене за 180 милиона динара и челник полиције (ФОТО/ВИДЕО)

З. У./Танјуг/С.Б.

понедељак, 20. 11. 2017. у 12:55

УХАПШЕНЕ 93 ОСОБЕ: „Пао” директор Азотаре оштећене за 180 милиона динара и челник полиције (ФОТО/ВИДЕО)

Миљан Ђуровић,фото А.Станковић

Директор ХТП "Азотара" и челник полицијске станице у Бачу ухапшени су данас у оквиру полицијске акције која је у току, сазнају "Новости". Полиција је саопштила да су 93 особе лишене слободе
Директор ХТП "Азотара" Миљан Ђуровић и начелник полицијске станице у Бачу Станиша Ненадић ухапшени су данас у оквиру полицијске акције која је у току, сазнају "Новости".

Реч је о акцији сузбијања корупције, а незванично сазнајемо да је међу приведенима и Предраг Малишановић из Суботице, власник фирме "Азохем", који је хапшен 2012. године са Јозефом Касом.

Полиција је данас у више одвојених акција на сузбијању криминала и корупције ухапсила 93 особе, док су против још 38 особа поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Прочитајте још - Специјалци три земље хапсе осумњичене за најтежа кривична дела

Међу ухапшенима су и шест полицијских службеника, укључујући и руководиоце ПС Бач и ПИ Кањижа, затим бивши руководилац општине Трстеник, инспектор Министарства за заштиту животне средине, запослени у Министарству правде, у градским управама у Врању и Нишу, запослени у пореским управама у Зајечару и Лесковцу, као и више одговорних лица у ХИП Азотари у Панчеву и запослени у ЕДБ Ниш.

Како је саопштио МУП, осумњичени су ухапшени на територији полицијских управа Београд, Нови Сад, Суботица, Панчево, Кикинда, Јагодина, Зајечар, Краљево, Крушевац, Ниш, Лесковац и Врање.

На терет им се, између осталог, стављају дела корупције и привредног криминала попут пореске утаје, примања и давања мита злоупотребе службеног положаја, проневере, али и дела општег криминала попут - неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, изнуда, разбојништво, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и угрожавање сигурности.ХАПШЕЊА У ТРСТЕНИКУ


У великој акцији МУП на нивоу Србије, крушевачка полиција ухапсила је пет особа, којима је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу одређено задржаавње до 48 сати. Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и неосновано добијање и коришћење кредита ухапшени су Б. Х. и М. Б,одговорна лица предузећа „Екокарика“ Д.О.О. Београд и М. Л. одговорно лице за управљање отпадом овог предузећа, Ј. С. одговорно лице предузећа „Степ транс“ и Б. В, радника овог предузећа, као и Б. В. одговорно лице ЈКП „Енергетика“ из Трстеника.


Припадници МУП у Крушевцу ухапсили су Ј.Ј.(39) из Трстеника због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. Постоје основи сумње да је она као одговорно лице Удружења грађана „Фонд за унапређење ресурса грађана“ Трстеник, у периоду од 2009. до 2012. године присвојила новац у износу од 3.086.000 динара, који је био намењен за исплату путних трошкова ангажованих радника по пројектима „Нега старих и инвалидних лица“ и „Уређење јавних површина и санација дивљих депонија“, које су финансирали Министарство економије и регионалног развоја и Националне службе за запошљавање.
У оквиру сузбијање корупције и привредног криминала ухапшено је 37 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2009. године до данас извршили више кривичних дела којима су причинили штету буџетима Србије, Војводине, више локалних самоуправа и другим привредним субјектима и физичким лицима у износу од око 8,3 милиона евра.


У области борбе против општег криминала и кријумчарења наркотика укупно је ухапшено 56 особа и том приликом је заплењено 3,3 килограма марихуане, 170 грама хероина, 53 грама кокаина, 280 грама амфетамина, као и 17 комада екстазија. Такође, одузето је и 510 грама смеше која се користи за увећање количине наркотика и осам дигиталних вагица.Полиција је такође одузела и пет пиштоља, једну аутоматску и две ловачке пушке од којих једна са оптиком, 1.582 комада муниције различитог калибра, једну експлозивну направу са око 60 грама пластичног експлозива и једну тромблонску мину.


Од осумњичених је одузето и осам возила, један мотор, торба са алатом и софистицираним уређајем за обијање возила, 16 мобилних телефона и одређена количина компјутерске опреме.


АЗОТАРА: УХАПШЕНО ТРОЈЕ, ОШТЕТИЛИ ФИРМУ ЗА 180 МИЛИОНА ДИНАРА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву ухапсили су Миљана Ђуровићаодговорно лице "ХИП Азотара" Панчево, П.Ђ. бивше одговорно лице овог предузећа и Н. П. бивше одговорно лице Службе одржавања "ХИП Азотара", због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.


Како се наводи у саопштењу МУП-а, постоје основи сумње да су они током 2015. године, прекорачивши овлашћења и супротно захтеву Службе техничке припреме и потребама "ХИП Азотара", прихватили понуду привредног друштва "К. М. Монт" из Петроварадина и набавили технички неприхватљиве цеви, због чега је дошло до њиховог пуцања.


На овај начин, наводи се у саопштењу, "ХИП Азотара" Панчево оштећена је за 180.621.287 динара.


По налогу Основног јавног тужилаштва у Панчеву, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати.


ХАПШЕЊА У СУБОТИЦИ ЗБОГ ВИШЕМИЛИОНСКИХ ЗЛОУПОТРЕБА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици ухапсили су одговорно лице ДОО "Агро технолоџи" М.В. због постојања основа сумње да је извршио више кривичних дела пореске утаје, и одговорна лица предузећа ДОО "Компани СУ Азотара" П. М. и Ј. Ћ, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.


МУП је саопштио да је М.В. у саучешништву са још једном особом од августа 2015. до априла 2017. године, у намери да избегну обавезу утврђивања и плаћања акцизе и пореза на додату вредност на извршен промет жестоких алкохолних пића произвођача ДОО „Агро технолоџи“, организовали илегалну производњу.


Сумња се да су посредством више привредних субјеката алкохолна пића унели у велепродајне и малопродајне објекте, као и да су користили неверодостојну документацију и фиктивне послове.


Сумња се да су на овај начин избегли плаћање акцизе у износу од 87.703.129 динара и пореза на додату вредност у износу од 50.953.954 динара.


У ЛЕСКОВЦУ УХАПШЕНА ПОРЕСКА ИНСПЕКТОРКА ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА


Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу ухапсили су Д. Б, инспекторку теренске контроле Пореске управе филијале у Лесковцу, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело примање мита и одговорно лице једног угоститељског објекта, због постојања основа сумње да је починио кривично дело давање мита.


Како је саопштио МУП, постоје основи сумње да је Д. Б. у јулу примила мито од Љ. М. у виду туристичког аранжмана у Грчкој, у вредности од 293.500 динара, како не би извршила службену радњу коју је морала извршити приликом контроле његовог угоститељског објекта.


По налогу Вишег јавног тужиоца у Лесковцу, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, наводи се у саоопштењу МУП-а.


Такође, МУП је по налогу Првог основног јавног тужилаштва, поднео кривичну пријаву против два одговорна лица у предузећу "ППГ Маркетинг" и дистрибуција д.о.о, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди у саизвршилаштву, којим су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине оштетили за 2.500.000 динара.


ДВЕ ОСОБЕ УХАПШЕНЕ ЗБОГ ПРЕВАРЕ БАНКЕ


Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су две одговорне особе запослене у ПД "С.А.Б Естетик" због постојања основа сумње да су извршили кривично дело превара у саизвршилаштву.


Како се је саопштено из МУП-а, приведени су С. Б. и М. О због сумње да су у периоду од 31. августа 2012. године до данас прибавили противправну имовинску корист за себе и своја привредна друштва.


Сумња се, наиме, да је С. Б. са једном банком из Београда закључио Уговор о финансирању изградње стамбено-пословног објекта у Београду, у износу од 1.853.000 евра, а да је банци као средства обезбеђења кредита достављао Заложну изјаву и Уговор о залогу, потписане и оверене на основу више фалсификованих пуномоћја суинвеститора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

mića

20.11.2017. 23:25

@Mario - Da je sreca bio bi u nekim toplijim ktajevima, ali tebe je izgleda iznenadila prognoza, ili si izgubio orijentaciju. Po zakonu ce biti kao i uvek do sada samo isplacena osteta, i to debela. A razmisli lastavice ko ce da podnese taj trosak. Verovatno oni koji rade po tri, cetiri posla po upravnim i nadzornim odborima. Mucenice...

srbin

20.11.2017. 16:05

stižu taze dude varalice za moje srpcice idu izbori I malo šarene lasže za neuki narod koji je zaboravio borbu protiv tajkuna ulicu ratka mladica Mercedes Beograd na void kanal Morava soliul 10000 milijardi 100 miliona nama seljacima evra za paprika I krastavac fap borba protiv drogoša Mercedes auto put od 40 kilometara 300 miliona evra šmirglanje tunela otimanje penzija I plata zabranu rada I tako genocidno uništavanje omladine otvaranje pogona sa 10000eura subvencija plata 22000 I nemo gu vi

sale

20.11.2017. 16:18

Izgleda mi da će ipak biti izbora, i to uskoro, da ne bi ovi ljudi toliko čamili po pritvorima:

Миш Мали

20.11.2017. 16:27

Јој више и та хапшења... коме је суђено и колико је ко добио. Маните нас више шарене лаже.

veselnik

20.11.2017. 16:36

Opet se blize neki izbori...A sta bese sa prethodnim "spektakularnim" hapsenjima desetina "kontroverznih biznismena" i politicara? Gd su presude i koliko odsteta je placeno zbog nezakonitog hapsenja i drzanja u pritvoru?

???????

20.11.2017. 17:18

Jutros su brujala vozila policije i zandramerije po Nisu... i nista naravno... ko placa troskove utrosenog goriva, dnevnice i dr,...

Proda

20.11.2017. 19:52

Veoma dobra akcija srpske policije. Mora se stati svakom vidu kriminala i konacno da neko uradi nesto povodom toga. Svaka cast.

električar

21.11.2017. 00:01

Pažnju poklanjam samo pravosnažnim presudama. A u najvećem broju ostalih slučajeva nesposobna država samo plaća razne otpštete "krivo" hapšenima ... I to, naravno, mojim parama !!!

slobodan

21.11.2017. 08:25

Da nije tuzno bilo bi smesno.Opet su pohapsene neke sitne ribe kao i svaki put.Fali samo neki saobracajac pa da bude kompletna menazerija na broju..Nazalast svaki put isto da ne ponavljam komentare drugih.Ili ce biti pusteni-oslobodjeni ili ce dobiti nanogicu. To su oni kojima ne sme da se izgovori ime.Predswdnik najavljuje hapsenja......gde smo mi otisli !

Magla

22.11.2017. 04:41

I tako stalno. Ovi mlate lovu ovi kao hapse i cjeli moj zivot slusam isto. Ima li kraja ovome sto rade ovom narodu