НАКОН што је осванула информација о вршњачком злостављању у ОШ “Драгојло Дудић” у београдском насељу Мали Мокри Луг, када је ученица осмог разреда Д. П. пријавила школске другаре А. М. и Л. Ј. да су је више пута, у претходне две године, приморавали на орални секс, а пре четири дана дали јој и марихуану, у овој осмолетки се догодио још један инцидент. Отац малолетног А. М., према незваничним сазнањима “Новости”, вербално се, у петак после завршених часова и Наставничког већа, обрачунао са разредном старешином и педагогом школе.

Према речима Дубравке Маљукан Дрљача, педагога школе, после разговора са родитељем дечака пријављеног за злостављање школске другарице, није пронађено решење. Због његове непримерене реакције морала је да реагује и полиција.

- Школа има Тим за заштиту деце од насиља, занемаривања и злостављања - каже за “Новости” Маљукан Дрљача. - Ја сам на челу тог тима. На састанку у петак, разредна Јасмина Алексић и ја смо позвали оца малолетног А. М. да пронађемо неко решење. Уместо да помогне, он нас је провоцирао. Био је бахат и говорио је како је задовољан што његов син дира девојке, а не мушкарце. “Ви сте плаћени да трпите мог сина и мене.” На позив, дошла је и полиција која је направила записник.

НА ПОТЕЗУ ИНСПЕКЦИЈА СЛУЧАЈ је изашао у јавност након што је девојчица Д. П. у среду уплакана дошла код наставнице и показала јој наркотик увијен у фолију. Испричала је да су је узнемиравала два ученика и да су јој они то дали. Наставница је потом случај пријавила полицији, а изјаве су дали и девојчица и оба дечака у присуству родитеља. Овај предмет је већ у Тиму за превенцију насиља у школама. Од сутра ће, како сазнајемо, проценити да ли је школа предузела све неопходне мере, те да ли је потребан ванредни инспекцијски надзор или само посета проветних саветника школи.

Како је истакао директор ОШ “Драгојло Дудић”, Ђуро Косић, школа је урадила све што је у њеној надлежности, а сада је све на органима реда. У међувремену, мајка злостављане девојчице, Мира П. испричала је, за “Новости”, да се њена ћерка сада осећа добро и да је добила препоруку педагога да десетак дана не долази у школу.

- Пре три месеца ми се поверила да је тај дечак малтретирао, али када смо отишли у школу, све је оповргла. И раније је имала проблема са њим, али су сви говорили да она лаже. Међутим, тога дана када се све сазнало позвала ме плачући и рекла да је тај дечак малтертирао и да јој је дао дрогу и терао да плати 1.500 динара. Том приликом, повредила је и руку јер су је вукли.

Како тврди мајка, она је потом отишла у школу и пакетић предала разредној.

- За њену разредну имам само речи хвале - прича Мира. - Она је одмах обавестила полицију. Чим је полицајац угледао, проценио је да је реч не само о малтретирању и нуђењу наркотика већ и о сексуалном злостављању. Она је потом све признала.

Према речима наше саговорнице, и раније је примећивала да се ћерка проблематично понашала и због тога је по препоруци разредне водила на разговоре са психологом.