НИКАДА ми ниједна особа из врха полиције није одавала информације. То сам казао и комисији МУП која ме је саслушавала, а на то питање сам прошао и полиграфско тестирање. Родољуб Радуловић је био добар са Ивицом Дачићем, тадашњим министром полиције, па сам само једном тражио од њега да помогне да се Станку Суботићу Цанету прихвати кауција.

Ово је у четвртак пред Специјалним судом у Београду изјавио Дарко Шарић, сведочећи у поступку који се води против четворице оптужених за одавање, односно подстрекавање на одавање тајни Шарићу и припадницима његове криминалне групе. Тужилаштво терети Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета министра унутрашњих послова, Бориса Гару, руководиоца Службе за специјалне истражне методе, адвоката Радована Штрпца и бизнисмена Родољуба Радуловића, који је у бекству.

Прочитајте још: Осам Шарићевих сарадника измиче потерама

Шарић, против кога се у Специјалном суду воде два поступка због трговине наркотицима и прања пара, у четвртак се појавио први пут као сведок, и то тужилаштва, што је њему у једном моменту било и смешно. Од оптужених је изјавио да познаје Штрпца, који му је био адвокат, као и Радуловића, са којим је пријатељ.

- Радуловића знам од 2004. године - казао је Шарић. - Био је власник дискотеке и хотела у Котору, које је продао сада покојном Драгану Дудићу Фрицу, са којим сам у том хотелу отворио казино. Радуловић и ја смо имали пословне планове током 2008. године, да извози ђубриво, жито, али то нисмо реализовали. Он се бавио градњом, банкарством, имао је бродове...

Пљевљак је истакао да је Радуловић имао доста веза, али да од њега никада није тражио ништа за себе. Навео је да га је једном приликом питао, пошто је добар са Ивицом Дачићем, који је у то време био министар полиције, да му помогне да се Станку Суботићу Цанету прихвати кауција:

- Више пута сам га звао и тражио да ми одговори шта је урадио. Али, њега је Дачић избегавао, па сам се ја мало и наљутио. Рекао сам му: "Какви су ти то пријатељи." На крају је рекао да не може ништа да уради и на то је стављена тачка.

Прочитајте још: Тужилац предложио 40 година за Шарића

Шарић је истакао да је током 2008. године од Дудића, али и Небојше Јоксовића, сада сведока сарадника, добио информацију да му се прислушкује телефон и да је све то почело кад је продао "Штампу".

- Јоксовић ми је рекао да ме прате и прислушкују, а кад сам то казао Радуловићу, он ми је одговорио да могу мирно да спавам јер немам ни саобраћајни прекршај - испричао је Шарић. - Телефонске бројеве сам често мењао, али то сам радио јер су ме стално звали поједини да им позајмим паре, а мени је било лакше да променим број, да им се не бих јавио.

Станко Суботић

На питање да ли познаје Бранка Лазаревића, Шарић је одогворио да га не познаје и да је први пут за њега чуо прочитавши новине, кад је отпочела истрага против њега.

Прочитајте још: Шарићев сарадник Небојша Сретеновић ухапшен у Крагујевцу

Током дана саслушан је и Драшко Вуковић, сведок сарадник у поступку који се против Шарића води због трговине наркотицима. Он је изјавио да је био припадник криминалне групе и да је његов задатак био да у Аргентини и Бразилу набавља наркотике и да организује њихов транспорт за Европу. Он је навео да од оптужених никога не познаје, као и да о свему што зна, а везано је за поступак против Лазаревића и осталих, зна од Дудића, кога је означио као вођу криминалне групе.

- Да нас "ради" БИА и да нас прислушкују чуо сам од Дудића, у другој половини 2008. године кад сам дошао у његов стан у Београду - казао је Вуковић, који је у суд дошао у пратњи припадника јединице за заштиту сведока. - Казао ми је да треба да променимо начин виђања, као и да престанемо са комуникацијом преко мобилних и да почнемо да комуницирамо мејловима.

Оптужени Родољуб Радуловић

Према Вуковићевим речима, информацију да их прате и прислушкују, Дудић је добио од пријатеља Роћка, а овоме је то јавио његов пријатељ у полицији, али не зна који. На питање ко је Роћко, Вуковић је одговорио да је то Родољуб Радуловић. Овај сведок је истакао и да је имао информацију да их прати аргентинска полиција.


РОЋКО, ПАПАЈА, МИШО...

НА питање браниоца Бранка Лазаревића, адвоката Верана Зечара, да ли је покојни Драган Дудић Фриц, Родољуба Радуловића звао надимком Роћко, Дарко Шарић је одговорио да није:

- Нико из мог окружења га није звао Роћко, већ Мишо. Мени је под тим надимком познат Родољуб Миловић, звани Папаја.

Иначе, Миловић је некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције.