ВАЉЕВО - Суђење др Слободану Гвозденовићу, гинекологу овдашње Опште болнице и актуелном градоначелнику Ваљева, због смрти бебе на порођају, које са истрагом траје више од десет година, у среду је у Основном суду одложено на неодређено време и наставак главног претреса биће накнадно заказан. На јучерашњем суђењу требало је да буду саслушани чланови Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Београду, али се нису појавили.

Гвозденовић је оптужен за тешко дело против здравља људи, да је одговоран за смрт нерођене бебе Иване и Саше Катић из Кожуара код Уба. Према оптужници, у ноћи између 23. и 24. јануара 2007. године у тадашњем Медицинском центру, сада Општој болници Ваљево, несавесно је поступао при пружању лекарске помоћи приликом порођаја Иване Катић, због чега је наступила смрт плода.

Првостепеном пресудом Основног суда у Ваљеву, донетом 30. априла 2015. године, Гвозденовић је ослобођен одговорности. Апелациони суд у Београду ту пресуду је укунуо октобра исте године и наложио ново суђење.

Прочитајте још - Беба умрла због упале плућа?

Током поступка, за суд је био меродаван налаз Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Београду, да је током порођаја дошло до патње плода и успорења рада срца. Због тога је порођај требало обавити царским резом када је то уочено, а не пет сати касније, како је учињено.

Судско-медицински одбор Медицинског факултета у Новом Саду, међутим, од ког је Основни суд тражио ново вештачење, констатовао је да је узрок смрти бебе била упала плућа и да чак и раније обављен порођај не би новорођенче спасао смрти.

Обдуцент МУП Србије, др Љубиша Божић, на суђењу у јулу остао је при својим налазима, који се потпуно подударају са мишљењем Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Београду. Божић је у записнику са обдукције пре 10 година навео да је смрт бебе наступила због удисања плодове воде.