ПРЕСУДА ЗА ЗЛОУПОТРЕБЕ НА ЦАРИНИ: Сарадник осуђен, остали ослобођени

Танјуг

06. 09. 2017. у 19:20

ПРЕСУДА ЗА ЗЛОУПОТРЕБЕ НА ЦАРИНИ: Сарадник осуђен, остали ослобођени

Илустрација/Thinkstock

Специјални суд у Београду осудио је само једног од 22-оје оптужених за злоупотребе на царини, који су били ухапшени у мају 2012. године у акцији "Базар", под сумњом да су државу оштетили за милијарду динара
Специјални суд у Београду осудио је данас само једног од 22-оје оптужених за злоупотребе на царини, који су били ухапшени у мају2012. године у акцији "Базар", под сумњом да су државу оштетили за милијарду динара.


Одлуком суда, сви оптужени су ослобођени осим Стеве Стојкова, који је признао кривицу, па је осуђен на две године затвора због злоупотребе службеног положаја у продуженом трајању, а јер је неистинито приказивао количину робе коју је царинио.

Њему ће, уколико пресуда постане правоснажна, бити одузета имовинска корист проистекла из кривичног дела од 167.000 евра и 774.000 динара.

Стојкову се трајно одузима плац у Панчеву од 854 квадратна метра, стан од 93 квадратна метра и магацин од 144 квадратна метра.

У саопштењу суда се прецизира да је окривљени сарадник Стева Стојков обавезан да на име трошкова кривичног поступка плати у корист буџетских средстава суда износ од 450.000,00 динара најкасније у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Истом пресудом, окривљени Жарко Радоњић, Дејан Антић, Роберт Вуков,Бранислав Милошевић, Данијел Мандић, Петар Рнић, Горанка Петричевић, Перо Стевић,Светлана Рагуж, Славко Нимчевић, Драган Агатоновић, Милан Сујић, Бранислав Кецман, Ðура Радул, Горан Радул, Синан Ћосовић,Сафет Шемсовић, Дејан Комарица, Игор Јевђевић, Огњан Блажевски, и Небојша Лојаничић ослобођени су оптужби.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Суботица: Хапшење цариника


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радисављевић: Сви притворени у акцији Базар под истрагом


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Проширује се истрага за „Базар“


Ово је првстепена пресуда, тако да Стојков, његов бранилац, као и тужилашто за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду у року од 15 дана по пријему пресуде.

У акцији "Базар", Служба за борбу против организованог криминала, ухапсила је осам службеника Управе царина и 14 директора, односно привредника, а као вођа групе био је означен Жарко Радоњић, власник фирме "Моравекс" из Суботице.

Они се терете, како је саопштено након хапшења, да су при увозу, робу из азијских и евроазијских земаља, за коју иначе не постоји обавезујући ценовник, царинили по мањим ценима и на тај начин оштетили државу.

Цариници се терете да су током 2009. и 2010. године, прихватали сажете декларације о увозу робе са неистинитим садржајем, на основу рачуна иностраних добављача, а у којима су унети лажни подаци о власништву и цени робе. На основу таквих фалсификованих података, роба је царињена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације