Трећи основни суд у Београду осудио је данас Дарка Шарића на три месеца затвора јер је босанске и хрватске органе подстрекивао да му издају лично документа на туђе име, односно Томислав Савановић.


Реч је о трећој тачки оптужнице којом га је тужилаштво теретило, док је по друге две тачке оптужба одбијена због застарелости.


Ово је певостепена пресуда тако да и тужилаштво и Шарић имају право да уложе жалбе.


Суђење Шарићу одржано је у Централном затвору, где иначе борави у притвору од хапшења 2014. када се након вишегодишњег бекства предао органима Србије.


Треће основно тужилаштво у Београду оптужним предлогом Шарића терети за три кривична дела навођење на оверавање неистинитог садржаја.


Оптужним предлогом тужилаштво је тражило да се Шарић осуди на осам месеци затвора.


Он се терети да је две године пре покретања акције "Балкански ратник" и обрачуна државе са његовом криминалном групом, 2007. године у хрватском конзулату у Босни и Херцеговини приложило фалсификовану личну карту Босне и Херцеговине, извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Хрватске на име Томислав Саватовић, на основу којих му је издат пасош.


Потом је, како се сумња, надлежним службама у Загребу приложио фалсификовани извод из земљишних књига у том граду на име Томислав Саватовић, на основу којег му је у евиденцији МУП-а Хрватске као адреса пребивалишта унета загребачка адреса из лажног пасоша.


На основу лажне документације Шарићу је исте године издата и хрватска лична карта на име Томислав Саватовић.


Шарићу се у Специјалном суду суди и због оптужби за шверц кокаина и прање пара.