ЈАКО ми је жао и искрено се кајем што сам то урадио оцу - кратко је рекао Александар Маринковић (21) чиме је завршено суђење за убиство Срђана Маринковића (43) 10. јануара прошле године.

Александар се терети да је на кућном прагу у родном селу Глоговица, недалеко од Алексинца, масакрирао оца са чак 22 убода ножем.

- За тешко убиство, извршено на подмукао и свиреп начин, примерена казна била би 20 година затвора - рекао је заступник тужилаштва у завршној речи, у Вишем суду у Нишу. - Једина олакшавајућа околност је чињеница да је, у тренутку извршења кривичног дела, оптужени био млађи пунолетник.

Од укупно 22 убода најсмртоноснији био је онај у срце који је Александар задао оцу с леђа. Када је Срђан пао на земљу, убадао га је у бесу још 17 пута у груди. Према исказу оптуженог, трагедија се догодила док су отац и син били у алкохолисаном стању. Kад је Срђан пао у локви крви, Александар се вратио у кућу, запалио цигарету и сео да се одмори. По доласку полиције, Александар је детаљно описао читав догађај.

Као мотив злочина, истакао је на суду наводно сексуално злостављање којем је био изложен. Тужилаштвпо је рекло да сматра да је то манипулација за умањење казне и инсистирало је да се дело квалификује као свирепо убиство. Адвокати Александра Маринковића, изнели су став по коме је реч о убиству на мах за које је предвиђена казна од једне до осам година затвора.

Изрицање пресуде заказано је за 3. јул.


МАЈКА ВЕРУЈЕ СИНУ

ГЛАВНОМ претресу присуствовала је и мајка убице, Валентина Митић, бивша супруга убијеног Срђана. Она је ангажовала браниоце и верује да је Александар починио злочин зато што је био злостављан.