ВИШИ суд у Пожаревцу осудио је Ненада Стевића (26) из Смољинца на четири године затвора, јер је својим аутом изазвао удес у близини села Баре у којем су погинули Дафина Тољај (17) из Пожаревца и Милош Милошевић (20) из Смољинца. Ова пресуда донета је на основу споразума оптуженог и Вишег јавног тужилаштва и обухвата и једногодишњу забрану управљања возилом Б категорије.

Иначе, за кривично дело за које је Стевић осуђен - тешко дело против безбедости јавног саобраћаја, законом је запрећена казна од две до 12 година затвора. Салих Тољај, отац настрадале средњошколке, незадовољан је изреченом пресудом.

- И супруга и ја били смо затечени и разочарани овако благом казном. Погинуло је двоје младих људи, а кривац је добио само четири године затвора - каже ојађени Дафинин отац.

Он сматра да правда није постигнута ни око пресуде, ни око исплате одштете. Пошто је ауто оптуженог био регистрован у Бечу, његова осигуравајућа кућа исплату је обавила преко београдске осигуравајуће куће.

- Уместо 3,7 милиона, колико је предвиђено за мене, моју супругу, нашег сина и три ћерке, они су нам исплатили 2,5 милиона динара. Како су образложили, дошло је до умањења за 30 одсто пошто сматрају да је и Дафина допринела својој погибији, јер је била неопрезна тиме што је кренула у ризичну вожњу - каже Салих.

Због овог закидања одштете он је поднео тужбу Основном суду, јер сматра да жртва, у овом случају малолетна, не може бити кривац за своје страдање.

* Настрадала: Дафина Тољај / Шок: Салих Тољај / Фото Д. Н.


Тешка несрећа догодила се у августу 2015. године, у близини села Баре, док је Стевић својим аутом, бечке регистрације, возио Дафину и Милоша за Пожаревац, након што их је претходно срео у кафићу у Смољинцу. Пошто је ишао пребрзо и под дејством алкохола, он је у једном тренутку изгубио контролу. Нагло је скренуо у супротну траку, а онда слетео у њиву, након чега се возило преврнуло више пута. На лицу места погинула су оба његова сапутника, док је он задобио лакше повреде.


ДУГ ЗА СТРУЈУ

Пре Дафинине погибије подстанарској породици Тољај искључена је струја због дуга од 35.000 динара. На молбе Салихових колега, који ради као поштар, ЕПС им је укључио струју док прође сахрана. Након писања "Новости" о томе, њих је посетио један Београђанин и платио им целокупни дуг.


ДОГОВОРИЛИ ИСПЛАТУ 18.000 ЕВРА

Осим од осигуравајуће куће, породица Тољај има право на одштету и од окривљеног. Да не би покренули парницу, са његовом породицом договорили су исплату 18.000 евра. Међутим, део те одштете присвојио је Салихов бивши колега, који је био посредник, а онда је отишао из земље. Због тога породици Тољај и ту следује правна борба.