ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА ПЛУТОН 2: Шумар украо дрва вредна 6,3 милиона

Е. В. Н.

понедељак, 06. 03. 2017. у 13:10

ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА ПЛУТОН 2: Шумар украо дрва вредна 6,3 милиона
У више градова Србије, ухапшено 47 особа, а за двема се још трага. Највише пријава за корупцију. Министар Стефановић: Ово је прва фаза

У НАСТАВКУ акције "Плутон" полиција је у понедељак у двадесетак градова Србије ухапсила 47 особа, осумњичених за корупцију и друга тешка кривична дела којима је држава оштећена за више од 17,5 милиона евра. Две особе су избегле лисице и за њима се трага, док је против 19 поднета кривична пријава у редовном поступку.

"Плутон 2" спроведен је у Београду, Панчеву, Новом Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Смедереву, Јагодини, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању, Пироту, Прокупљу и Новом Пазару. Осумњичени се терете да су од 2005. до данас починили кривична дела којима су оштетили буџете Србије, Војводине и Града Београда. Штету су претрпеле и неке фирме, као и грађани.

- Наставља се бескомпромисна борба против корупције и криминала у Србији - поручио је министар полиције Небојша Стефановић. - Ово је само прва фаза у којој желимо да добрим акцијама и чврстом руком покажемо да неће бити недодирљивих и заштићених и да ће сви они који су се огрешили о закон за то одговарати.

Новосадска полиција ухапсила је руководиоце фирми "Ковачевић", "Алпина" и "Архнес", осумњичене да су наплатили радове приликом реконструкције Клинике за гинекологију и акушерство. Посао нису обавили и тиме су нанели штету Клиничком центру Војводине и Фонду за капитална улагања од 294.279.568 динара.

Сумње на малверзације у руднику мрког угља "Соко" сместиле су иза решетака шесторо људи. Приведено је троје осумњичених из рудника, као и троје из ћупријског предузећа "ДД Николић". Како се сумња, присвојили су 524,78 тона комерцијалног угља, вредности 4.361.199 динара.

У Суботици је приведен руководилац "Агропрома", због сумње да је путем електронског плаћања и уношењем неистинитих података пребацила новац са рачуна фирме на свој приватан рачун, и на рачуне других фирми и грађана. Тако је прибавила противправну имовинску корист од 23.355.098 динара.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапшени су бивши руководиоци неколико фирми осумњичени да су злоупотребили средстава Покрајинског секрeтаријата за науку и технолошки развој АП Војводине, за развој нових технологија. Штета је 24 милиона динара.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Панчеву, ухапшени су руководилац Одељења за прехрамбене производе у Републичкој дирекцији за робне резерве М. П., директор АД "Банат" из Банатског Карловца Н. К., као и руководиоци "Месопромета" из Панчева Љ. Ј. и још две особе. Сумња се да су од 2005. до 2007. године, продали месо и месне прерађевине, власништво Републичке дирекције за робне резерве, које им је било поверено на складиштење.

Три особе су приведене у Београду због малверзација у АМСС "Гас петролу". Бивши и садашњи директор фирме "Гопер лине" терете се да су са руководиоцем АМСС "Гас петрола" оштетили ово предузеће за више милиона динара.

У Врању су приведени некадашњи челници "Алфа плама" због незаконитог отписа потраживања за 2009. и 2011. годину према домаћим и иностраним купцима за 105.600.497,83 динара, односно 1.257.513,48 евра. Иза решетака се нашао и шумар из Ужица, осумњичен да је од 2015. године незаконитом сечом шуме зарадио 6,3 милиона динара, а на штету "Србијашума".

У Јагодини је ухапшена З. С. за коју се сумња да је од 2014. до 2016. године сачињавала фиктивне уговоре о раду за више од 40 особа, пријављивала их на обавезно социјално осигурање, после чега је за њих доносила решења о раскиду радног односа. На тај начин су остваривали право на новчану накнаду за незапослене код Националне службе за запошљавање од пет милиона динара.

Приведен је и челник инђијског Дома здравља "Др Милорад-Мика Павловић", док је против две особе кривична пријава ишла у редовном поступку. Они се терете да су оштетили ову здравствену установу за скоро 16 милиона динара.

ПРЕБАЦИЛА НОВАЦ НА СВОЈ РАЧУН У НОВОМ Саду у редовном поступку поднета је кривична пријава против бившег челника Националне службе за запошљавање због сумње да је са подрачуна Националне службе за запошљавање, противправно пребацила на своја четири лична динарска рачуна 72.839.062,18 динара. У Београду су поднете пријаве против три особе, запослене у некадашњој Агенцији за пословни простор Београда. Сумња се да су оштетили буџет Београда за 131.592.648,35 динара.

Бивши руководилац Агенције за акредитацију здравствених установа осумњичена је да је прибавила корист предузећу Web support тако што је новембра 2015. године уговорила набавку услуга дигиталног маркетинга и услугу израде интернет-презентације на енглеском језику. Ова фирма је зарадила 1.158.000,00 динара, а на штету Агенције за акредитацију здравствених установа.

У Прокупљу је ухапшена руководилац ауто-школа "Леша" и "Леша плус", осумњичена да је уназад пет година у службеним књигама уносила лажне податке и оверавала исправе са неистинитом садржином. На овај начин осумњичена је прибавила противправну корист за више од 1,6 милиона динара.

У Београду је приведен бивши руководилац "Националног привредног оператера" због преваре 34 фирме. Он и још једна особа, која је у бекству, лажно су се представљали као представници Министарства привреде, Министарства здравља, Народне банке Србије и Привредне коморе Србије. Зарадили су тако више од 11,5 милиона динара.

Двојица Крагујевчана осумњичена су да су као инвеститори стамбeно-пословног објекта у изградњи у Крагујевцу, од 2011. до 2015, продали дупло четири стана и то нигде нису евидентирали.

Ухапшен је челник фирме "Транскоп-Ђусић" и "Транскоп-Ђусић 1971" у Краљеву због крађе шљунка и песка и избегавања плаћање пореза од 1.077.888,62 динара. Незаконитим вађењем шљунка и песка зарадио је близу 39 милиона динара.

У Новом Пазару приведен је власник фирме "Кадир пром", осумњичен да је купио 2.486 грла крупне стоке у Војводини. Стоку је препродао и зарадио 240 милиона динара, али је држави избегао да плати 22.400.000 динара. Лекар и двојица саучесника ухапшени су у Пироту због сумње да су преварили више од 30 грађана обећавајући им да ће их за надокнаду од 300 до 4.000 евра запослити. На овај начин су зарадили 4.266.000 динара.

ВЛАСНИКУ "ФАРМАКОМА" ДВЕ НОВЕ ПРИЈАВЕ

ПОЛИЦИЈА је поднела пријаву Тужилаштву за организовани криминал против шест особа осумњичених да су "Концерну Фармаком МБ" из Шапца прибавили противправну имовинску корист од 6,3 милиона евра, а на штету Привредне банке Београд. И сомборска полиција поднела је кривичну пријаву против одговорних у "Концерну Фармаком МБ Шабац" - Фабрици акумулатора у Сомбору и то због непоштовања Уговора о финансијском лизингу. У оба случаја међу осумњиченима налази се власник "Фармакома МБ" Мирослав Богићевић који је добио две кривичне пријаве.

"ПАЛА" И ГРУПА МАТИЧАРА ИЗ СМЕДЕРЕВА

ПОЛИЦИЈА је и у Смедереву, по налогу смедеревског Вишег јавног тужилаштва, ухапсила пет бивших матичара Градске управе у том граду због сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе. Они су од јануара 2014. до октобра 2016. године приликом издавања извода из матичних књига од грађана, примали новац на име плаћања такса у износима који су законом прописани за ту врсту извода. Прибавили су себи корист од 2,9 милиона динара, за колико је оштећен буџет.

Иначе, пре месец дана четири од укупно шест службеница матичне службе Града Смедерева, које су иза решетака, добиле су отказ због несавесног рада. Како су "Новости" раније писале, после дисциплинског поступка, комисија Градске управе утврдила је да су матичарке учиниле теже повреде радне дужности. У решењима о престанку радног односа, у које су "Новости" имале увид, стоји да у неким случајевима матичарке нису спровеле упис у први примерак матичне књиге рођених и умрлих, нису сачиниле копије издатих извода за иностранство, као и да није у потпуности вођена евиденција матичних књига намењених иностранству, а за поједине изводе нема доказа о уплати такса.


МУП је у Влајеву поднео кривичну пријаву против бившег одговорног лица ПД "Штампарија Ваљевац" и бившег одговорног лица штампарије Ваљевац, а у Сомбору против одговорног лица "Концерн Фармаком МБ Шабац" - Фабрика акумулатора у Сомбору, због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди.

Припадници МУП поднели су Тужлаштву за организовани криминал кривичне пријаве против шест особа осумњичених да су искоришћавањем својих положаја и овлашћења, привредном друштву "Концерн Фармаком МБ" Д.О.О. Шабац, прибавили противправну имовинску корист од 733.395.521,84 динара или око 6,3 милиона евра, на штету "Привредне банке Београд" А.Д.

Полицијски службеници у Новом Саду поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против бившег одговорног лица Националне службе за запошљавање, због сумње да је да је противправно пребацила на своја четири лична динарска рачуна 72.839.062,18 динара.

Полицијски службеници у Београду су по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, поднели кривичну пријаву у редовном поступку против три особе, запосленима у некадашњој Агенцији за пословни простор Градске управе града Београда, а садашњем Секретаријату за имовинске и правне послове Градске управе града Београда, због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја и оштетили буџет Града Београда у укупном износу од 131,5 милиона динара, а закупцима прибавили противправну имовинску корист.

Кривичном пријавом ће бити обухваћена још једна особа, осумњичена да је прикупљала податке и фактурисала закупнине у некадашњој Агенцији за пословни простор и Секретаријату за имовинске и правне послове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

NEBOJSA

06.03.2017. 13:17

Neki dan za 10 miliona danas za 17 miliona a niko nista ne vraca u budzet i nikome se ne oduzima imovina. Farsa.

Gojko

06.03.2017. 13:56

@Jovan - Pogledaj samo kakva se vozila šetaju našim gradovima,kakve prelepe kuće se grade,pa nemoguće da su sve to zaradili na pošten način.I to je više decenija tako.

AVAVAVAVAVAVAV

06.03.2017. 13:18

Pluton 2, 17 miliona, 20 gradova ... Kad ce "Fancy" naziv, XXX miliona, 1 grad ???

Vadadada

06.03.2017. 13:20

Pa ja ... prvo ih puste da ukradu sedamnaest miliona, pa ih bas sad pred izbore hapse... Pitanje je kako se uopste dopusi da neko pokrade toliki novac.. Treba leciti uzrok..!

мрсимуд

06.03.2017. 13:43

Предизборно замазивање очију бирачима. Треба донети закон; шта си имао 1991, а шта сад и одакле!?. То је права ствар, и да предмет доказивања буде на ономе ко поседује имовину и новац. Да се види где је то радио у радној књижици. Судије као у Енглеској дати право да их нико не може сменити и да иду у пензију кад хоће, стим да морају имати минималан број година да би отишли својевољно у пензију. Политичаре после заклетве ставити јавно на полиграф, а такође и после мандата. Али то нико неће тако!

Pokaži kakav si

06.03.2017. 14:05

Sve je ovo dobro.. plašim se kad stignu migovi da ne sruče dva kvarta i pokažu "onima" da nisu kante.

milos

06.03.2017. 16:29

Vise me zanima da li ce neko biti osudjen ili ce sve ove optuzbe zastariti....vise nije vest hapsenje nego osuda .....

Dobrosav Manojlovic

06.03.2017. 16:58

Sts bi sa krupne ribe oni su vasi a i posteni.Mnogo naivno pred izbore,smislite nesto drugo

dzordz

06.03.2017. 18:05

malo ce da odleze u istrazni pa posle izbora ajde jovo nanovo... predizborna kampanja ....