ОСНОВНО јавно тужилаштво у Смедереву поднело је оптужни предлог против бившег директора ЈКП "Паркинг сервис" и још једанаест особа, од којих је петоро службеника ове фирме, због сумње да су злоупотребама оштетили фирму за више од 30 милиона динара. Они се, поред осталог, терете да су без законског основа сторнирали наплату чак 32.000 доплатних картица за паркирање.

У оптужном предлогу стоји да је некадашњи директор "Паркинг сервиса", Саша Нешић, несавесним радом омогућио да се сторнира наплата 32.644 налога, сваки на по 1.000 динара, због неуплаћене накнаде за паркирање путем СМС-а тзв. доплатних карата.

Приступ званичном софтверу фирме имали су сви запослени, те је тако, под шифром "неодговорни корисник", без доказа о оправданом разлогу, сторнирана наплата доплатних карата. Тиме је нанета штета фирми од 32.644.000,00 динара, стоји у оптужном предлогу.

Такође, оптужено је и двоје службеника да су наплаћених 505.000 динара од доплатних карата, уместо благајни, предали тадашњем директору, док су накнадно кроз систем лажно приказали да их грађани нису платили.

Бивши директор ће се бранити и од оптужби да је платну картицу фирме дао власнику једне бензинске пумпе. Радници пумпе су, наводно, приликом продаје горива за готовину, новац стављали на страну, а наплату вршили скидањем пара са платне "рутекс" картице "Паркинг сервиса". На овај начин они су директору прибавили имовинску корист од сто хиљада динара.

Све ове, али и остале оптужбе, биће детаљно доказиване током судског поступка пред Основним судом у Смедереву.

Иначе, смедеревски "Паркинг сервис", упркос редовном приходу са 1.250 паркинг места, годинама је пословао са губицима.

По подацима из децембра 2014. године дуг "Паркинг сервиса" износио је 30 милиона динара. Сходно последњем извештају Агенције за привредне регистре, у 2013. приходовали су 65 милиона, а били "кратки" 16,5 милиона динара, што је надокнађено умањењем капитала фирме.

ПОД ЛУПОМ И ЈАВНЕ НАБАВКЕ

У оптужном предлогу наводе се и тврдње да је неколико радника "Паркинг сервиса" и других приватних предузећа извршило злоупотребе јавне набавке, фалсификовало документа и сачињавало фактуре за фиктивне купопродаје.