ПОМОЋНИК багеристе на копу "Дрмно" код Костолца Душан Сузић (32) погинуо је услед непажње, како се претпоставља, мада се околности несреће и даље утврђују. Наиме, он је траку багера "СРС 1300" чистио док је она била у покрету, иако на свим багерима стоји натпис да је забрањена било каква интервенција док машина ради. Он на глави није имао ни обавезни заштитни шлем, па је трака за транспорт угља прво захватила капуљачу јакне, а онда и његово тело.

Ова трагедија десила се пред сам крај прве смене у којој је Душан радио, а леш су убрзо пронашле колеге. Он је пронађен како мртав лежи на стомаку, с повредама главе и са сломљеном ногом.

- Пошто му се тело налазило на великој висини, од око 15 метара, мртвозорници су тело преузели тако што је оно прво убачено у корпу дизалице - причају радници.

Тачан узрок Душанове погибије знаће се по завршетку свих поступака које воде инспекцијске службе и истражни органи, како би се утврдиле све околности несреће.

Покретне траке на површинском угљенокопу "Дрмно" веома су опасне и неопходна је максимална опрезност радника како не би дошло до несреће. Једна од њих догодила се и у понедељак, два дана пре Душановог страдања. Тада је тешко повређен радник Н. Ђ. (21), који је, у жељи да себи скрати пут, прошао испод транспортне траке. Иако је тако нешто строго забрањено, он се провукао испод траке, када га је она захватила, а онда одбацила на земљу. Он је том приликом задобио вишеструке преломе и убрзо је пребачен у градску болницу.


МАЊЕ ПОВРЕДА

ПОСЛЕДЊИХ година у ТЕ-КО Костолац смањен је број повреда радника, који редовно пролазе обуке у вези с безбедношћу на раду. Од укупног броја повређивања, већина их се дешава када се радници оглуше о правила безбедности.