Припадници Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова и граничне полиције ухапсили су четири особе у насељу Краљевица у Зајечару које су покушале да прокријумчаре 25 илегалних миграната, саопштило је данас Министарство одбране.

Мигранти су затечени у аутомобилу "лада" којим је управљао М. Ђ. (1956) и "форд фиеста" у коме су били возач Д. М. (1994) и Н. Ј. (1993) као сувозач, држављани Србије из околине Шапца, а њима је помагао А.Х. (1998) из Авганистана.

Судија за претходни поступак Основног суда у Зајечару одредио је ухапшенима притвор до 30 дана и они се кривично терете за неовлашћени прелаз државне границе и кријумчарење људи. Од 22. јула до данас Заједничке снаге војске и полиције откриле су више од 15.300 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу.

Од тог броја око 1.300 људи превезено је у прихватне центре широм Србије, док су остали одустали од уласка у Србију.

У више од 80 различитих акција, до сада је ухваћен 91 кријумчар, док се за 23 и даље трага. Највећи број кријумчара, 70, је из Србије, док су остали из Бугарске (11), Пакистана (5), Авганистана (4) и Холандије (1).

Кријумчари су покушали илегално да превезу на север Србије више од 1.200 миграната. У овим акцијама Заједничке снаге привремено су одузеле укупно 62 путничка возила и 37 мини-вен комби возила које су користили кријумчари, наведено је у саопштењу.