У АКЦИЈИ српске и немачке полиције, која је трајала 13 месеци, задат је један од најозбиљнијих удараца организованом криминалу у Европи. Реч је о међанародном нарко-картелу, чијих је 30 чланова ухапшено. У акцији "Циклон" у Београду у уторак је "пао" и вођа овог клана Јевто Јевтић (33) из Земуна, иначе један од главних нарко-босова на Балкану и члан навијачке групе ФК Земун - "Таурунум бојс". Његовој криминалној организацији је одузета дрога вредна више од 20 милиона евра!

Према речима потпредседника владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, овом нарко-картелу заплењено је 303 килограма кокаина, 96 килограма канабиса, 106 килограма хашиша, а откривено је и седам лабораторија за производњу марихуане са више од 36.000 стабљика конопље. Ове "фабрике" за узгој марихуане у вештачким условима пронађене су у Србији и Немачкој.

- Заједничким радом и уз добру сарадњу Србије и Немачке, током 13 месеци дуге истраге, у оквиру једног заједничког истражног тима, ухапшено је 30 особа осумњичених да су се бавили организацијом и прометом наркотика - прецизирао је Стефановић. - За три особе се још трага. Током акције заплењено је више од пола тоне разних наркотика, чија је вредност на уличном тржишту већа од 20 милиона евра.

Поред дроге, према речима министра Стефановића, заплењена је и већа количина новца и оружја. Поред Јевтића, који је и вођа "Таурунум бојса" навијачке групе ФК Земун, приведени су и М. П. (24), Д. С. (34) и Ј. В. (40).

- Ухапшена су и два курира те криминалне групе који су носили два килограма кокаина, пет килограма екстазија и четири килограма амфетамина - рекао је Стефановић. - Ова акција је одличан пример борбе против прекограничног организованог криминала и сарадње унутар Европе. Србија ће наставити сарадњу са Немачком у борби против организованог криминала и корупције.

Српска полиција је одавно имала оперативне податке да је Јевтић организовао међународну криминалну групу за шверц наркотика ка Западној Евопи. Важи за једног од највећих криминалних босова у овом делу Европе. Куповину великих количина наркотика оргнаизовао је у Јужној Америци. Одатле је дрога, према прикупљеним доказима, кријумчарена до Шпаније. У тамошњим лукама у претходних годину дана откривени су већи товари. Реч је о више од 300 килограма. Сав овај кокаин пронађен је на основу "дојава" српско-немачког тима, који је радио на разбијању нарко-клана.

Кокаин је, потом, кријумчарен до Србије и даље ка западној Европи. Оперативни подаци говорили су и да највећи део наркотика одлази у правцу Немачке, где је последњих месеци "пало" неколико нарко-дилера.У сарадњи са немачком полицијом стрпљиво су месецима прикупљани докази, како би нарко-клан био скроз дотучен, односно како би могло да се спроведе хапшење Јевтића. Овај Земунац је, пре акције, последњи пут хапшен 2010. године после нереда у Ђенови на фудбалској утакмици Србије и Италије. Лисице су му стављене на Келебији, после повратка аутобуса из Италије, где су тада у Ђенови ухапшени Иван Богданов и још шест навијача.

У "Циклону", организованом широм Србије, ухапшене су још 123 особе, док је потрага расписана за још њих осам.

- Током акције заплењено је 176 килограма марихуане, 450 стабљика канабиса и више стотина таблета, три пиштоља, аутоматска пушка, више комада муниције и већа сума новца - навео је Стефановић. - Акција је спроведена у Београду, Панчеву, Суботици, Кикинди, Зрењанину, Шапцу, Ваљеву, Смедереву, Бору, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Чачку, Јагодини, Зајечару, Пироту, Лесковцу и Врању. Ухапшени се терете за покушај убиства, производњу и кријумчарење наркотика, трговину људима, кријумчарење људи, силовања, угрожавања сигурности, тешке крађе, неовлашћено држање оружја...

Борба против нарко-дилера и њихових уличних продаваца, према речима министра Стефановића, биће свакодневна. Тако је у Београду ухапшен Златомир Живковић, због сумње да је учествовао у обрачуну навијачких група у Железнику протеклих месеци и то због због превласти на тржишту наркотика. Он се терети да је током априла ове године пуцао и ранио Уроша Вујадиновића, као и да је два месеца касније напао Стефана Маринковића и убо га ножем. Тада је са Живковићем био Ален Костић, иначе његов близак пријатељ, који је недавно убијен у Железнику.
"ПАЛИ" ЗБОГ ДИЗЕЛА И КАСКО ОСИГУРАЊА

* Полиција је ухапсила и 11 особа, осумњичених да су током прошле и ове године из рударског басена "Колубара", украли 89.120 литара евродизела, чиме су нанели штету том предузећу већу од 11,5 милиона динара. Готово сви су радници овог предузећа. За две особе из овог случаја се трага.

* Сектор унутрашње контроле (СУК) МУП Србије привео је девет полицијских службеника осумњичених да су злоупотребом службеног положаја оштетили државни буџет за новац за регистрацију путничких и теретних возила. На овај начин нанели су штету грађанима већу од 1,7 милиона динара.* Министар Небојша Стефановић саопштио је и да је у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапшено 15 чланова организоване криминалне групе, осумњичене да су преварама у осигурању, прибавили противправну имовинску корист већу од 15 милиона динара.

- Ова криминална група је фалсификованом документацијом регистровала непостојећа или хаварисана возила, монтирала регистарске таблице и налепнице и тако припремљена возила каско осигуравала - стоји у саопштењу МУП. - Та возила су лажно пријављивали као украдена и тражили одштету од осигуравајућих друштава.

* У Крагујевцу су ухапшени Бошко Средојевић (23) и Никола Зечевић (33) због планирања убиства браће из овог града. Код Средојевића је пронађен и пиштољ. Брзом полицијском акцијом спречен је још један злочин у граду на Лепеници.


*****
"ЦИКЛОН" УДАРИО И НА СИЛОВАТЕЉЕ

У АКЦИЈИ "Циклон" ухапшен је и Давид Гајић (21) из Богатића, осумњичен за силовање малолетне особе и трговину људима. Жртва је Т. Н. (16) из Смедеревске Паланке, која је јуна ове године побегла од куће да би се удала за Гајића, не слутећи какав је пакао чека.

- За случај се сазнало тако што је девојка 7. септембра све испричала у просторијама локалне полиције и пожалила се да је, практично, већ месецима у заточеништву - прича нам саговорник близак истрази. - Упознали су се преко друштвене мреже, а она је "насела" на причу, јер је неискусна и млада.

Према наводима наших извора, постоје индиције да је у читав случај укључена још једна особа, као и да постоји још бар једна жртва силовања - такође, малолетна.

Како сазнајемо, за силовање несрећне Т. Н. осумњичен је и мушкарац (36), иначе Гајићев ујак В. Н., такође из Богатића. Жртву је, наводно, обљубио на сеоском гробљу, а такође је учествовао у злостављању и подводио је са Гајићем муштеријама по оближњим кафанама. Гајић и његов ујак су узимали од њених "муштерија" од хиљаду до три хиљаде динара.

Други случај силовања у Мачви, који је на конференцији за медије обелоданио министар Небојша Стефановић, догодио се у селу Црна Бара. Девојчицу (14) је на сексуалне радње, наводно, присилио њен рођак Светислав Гајић (24) из исте улице. За ово се сазнало након што се девојчица пожалила старијој сестри. На саслушању је Гајић негирао силовање и изјавио да су се "само мазили".

У Вишем јавном тужилаштву у Шапцу и дугогодишњи тужиоци су згрожени овим монструозним делима. Већ су поднели захтеве за покретање поступка.