У СИСТЕМИМА за даљински надзор и управљање великог државног система стратешког значаја, прошле године, откривен је и елиминисан опасан рачунарски вирус "стухет" и тако је заустављен озбиљан напад на Србију.

Исти вирус "стухет", који су наши стручњаци уклонили из "аутоматике" стратешког система, не тако давно зауставио је развој Иранског нуклеарног програма узрокујући кварове у хлађењу њихових нуклеарних реактора. Тренутно, на месечном нивоу имамо неколико хиљада "појава" које се могу третирати као хакерски напади на сајт председника Србије и остале службене сајтове наших институција.

Прошле године забележено је више хиљада покушаја "скенирања" рачунарских система у институцијама наше државе. Зато је Влада Србије, тачније МУП, планирала да у 2016. повећа капацитете Управе за високотехнолошки криминал за 300 одсто, што би, како се процењује, био минимун потребних људских ресурса у овој управи да би се одговорило на рат сајбер криминала на овом простору. - Све ово могло се чути задњег дана прошле недеље у Привредној комори Србије на скупу ЗИТЕХ (Злоупотребе информационих технологија и заштита), којој су присуствовали стручњаци из Србије, Хрватске, БиХ, Македоније...

- Сајбер криминал код нас из године у годину расте и претње из тог домена су врло директне - указује Зоран Живковић, председник Друштва за информациону безбедност Србије и илуструје најакутније сајбер-неприлике са којима се сусреће данас српска виртуелна реалност. - Поменути вирус "стухет", који је 2015. отклоњен из стратешког ресурса државе, делује тако што изазива кварове у системима за аутоматско управљање (SCADA системи), који онда могу да изазову експлозије или отказ система управљања у електранама, индустријским постројењима, системима за контролу лета, даљинско регулисање саобраћаја. То практично значи да се нападима у виртуелном домену остварује физичка директна претња и штета са несагледивим последицама.

Зоран Живковић

Наш саговорник наводи и да је крајем прошле године и током ове све више нападнутих српских предузећа и јавних установа тзв. ransomware вирусом, који "закључава" важне податке нападнуте фирме или институције, а за откључавање података нападач тражи новац или, у супротном, бесповратно уништава податке. Сви ти нови облици кибер претњи и угрожавања активни су и забележени и на овом простору у Србији и региону и зато је конференција ЗИТЕХ више него добродошла и она је мост између наших и светских стручњака ИТ струке.

Како објашњава професор Слободан Петровић, српски доајен у борби са сајбер криминалом са Полицијске академије и први човек ЗИТЕХ-а, циљ конференције је да се стекну и размене знања о начинима и могућностима препознавања, спречавања, доказивања, вештачења и санкционисања злоупотреба у информационо-комуникационим технологијама. Такође, намера је да се јавност упозна са стеченим сазнањима и потенцијалним опасностима од злоупотреба ове технологије.

- У овом послу неопходна је свеобухватна сарадња више земаља, обрада огромне количине података и изузетно сложени форензички алати и методе - прича Петровић. Рецимо, у акцији "Армагедон", током које је откривена мрежа педофила у Србији, српска полиција не би успела да није тесно сарађивала са више земаља у Европи и свету укључујући и амерички ФБИ.


ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ


ЗНАЊА ПРОФЕСОР Слободан Петровић указује да је мото конференције "знањем против злоупотребе знања".

- Створена је нова генерација криминалаца који можда немају новац и положај, али зато имају знање - указује Петровић. - За оно за шта је некада била потребна армија људи, сад је потребно једно дугме, оно што су некада радили најумнији, сад може и један дванаестогодишњак са рачунаром. У сајбер простор се данас пакују све друштвене вредности, од материјалних, новчаних...

- Замислите колико је тешко доказати да је нека педофилска фотографија направљена баш помоћу камере мобилног телефона осумњиченог за педофилију уколико је иста фотографија раширена путем интернета на многе рачунара и мобилне свуда у свету. Због тога су истражитељима и ИТ судским вештацима потребни савремени форензички дигитални алати који могу недвосмислено да докажу историјат настанка или кретања неког садржаја.

У Србији данас има око стотину ИТ судских вештака и десетак форензичара који се баве вештачењем и анализом сајбер криминала. Повећање од 300 одосто у људским ресурсима у Управи за високотехнолошки криминал МУП Србије 2016. само су један сигнал колика опасност прети.