УЗОРАК ДНК материјала на чаурама после атентата на Бека прослеђен је Интерполу. Након извесног времена, дошла је информација да се тај траг подудара са ДНК профилом који је нађен у Швајцарској, приликом извршења неког разбојништва. Испоставило се да оба биолошка трага припадају истој особи - Маји Адровац!

Ово је у понедељак на суђењу за покушај убиства Милана Бека у Вишем суду у Београду изјавио вештак за људску генетику Душан Кецкаревић, образлажући налаз Комисије вештака из Центра за хуману и молекуларну генетику Биолошког факултета. Ову констатацију вештак је изнео одговарајући на питање одбране да ли је ДНК профил Маје Адровац провераван пре 17. јула 2015. када је ухапшена.

Кад је реч о траговима пронађеним на Сењаку, на месту где је упуцан Милан Беко, вештак је казао:

- Не могу са сигурношћу да тврдим да је Маја Адровац била у директном контакту са пронађеним чаурама, али с обзиром на присуство њеног ДНК на све четири чауре, вероватноћа да је то случајност - веома је мала. Теоретски је могуће да је било секундарног преноса ДНК. Сматрам да је оптужена, на неки начин, остварила “контакт” са чаурама, било директно преко коже, било тако што је била у близини. То је могуће ткзв. “капљичастим контактом”, на пример преко пљувачке док се прича, кијањем...

Ипак, одбрана Маје Адровац остала је до краја доследна својој тврдњи да је њен ДНК залоупотребљен:

- Полиција и људи са Биолошког факултета су манипулисали њеним ДНК пре хапшења - каже адвокат Момчило Минић.

Вештак је, међутим, и ово објаснио:

- Није немогућ такав секундарни трансфер. Али, мало је вероватно да се тако нешто догодило, јер је ДНК оптужене нађен на све четири чауре после испаљења метака!

Виши суд одбио је и у понедељак предлог да се укине притвор Маји Адровац иако су браниоци предложили да јој се притвор у ЦЗ у којем је девет месеци, замени кућним притвором уз електронски надзор преко електроске наруквице.

ТРАГОВИ НА ЧЕКИЋУ

КАКО “Новости” сазнају, ДНК Маје Адровац пронађен је и на алатки - чекићу за разбијање стакла током једног разбојништва 2010. године у Швајцарској. За ту пљачку јувелирнице швајцарска полиција сумњичила је српски огранак “Пинк пантера” у којем су били и Иван Адровац, као и брат његове супруге Маје. Овај ДНК профил Маје Адровац похрањен је и у Интерполовој бази податак када је реч о “Пинк пантерима”.
(З. У.)

БЕКО НИЈЕ ДОШАО НА СУЂЕЊЕ

БИЗНИСМЕН Милан Беко ни у понедељак није дошао на заказано суђење Маји Адровац.

Како је рекао Беков адвокат Зденко Томановић, Беко није примио позив суда, јер се и даље због пословних обавеза налази у иностранству.