НИСАМ крива и нисам починила оно што ми је оптужницом стављено на терет, а већ више од осам месеци сам у притвору и упорно ме терају да кажем нешто што не знам - изјавила је у четвртак, на почетку суђења у Вишем суду у Београду Маја Адровац, која се терети да је помогла непознатој особи у покушају убиства бизнисмена Милана Бека, у новембру 2014. године, у београдском насељу Сењак.

Милан Беко, иако је оштећени у овом поступку, ни у четвртак се није појавио на заказаном претресу. Дошао је његов адвокат Зденко Томановић, који је суду предочио да Беко није дошао зато што "није лично примио позив".

Претрес је почео изношењем одбране Маје Адровац. Одмах је нагласила да никада у животу у рукама није држала ни ватрено оружје ни муницију и да не зна како је њен ДНК доспео на чауре испаљене у бизнисмена.

- Милана Бека не познајем и први пут у животу видела сам га прошлог лета у Тужилаштву - тврдила је оптужена. - За атентат на њега сазнала сам тек оног дана када сам ухапшена. Не схватам, од почетка се на мене непрекидно врши притисак... Полиција хоће да ја радим њихов посао и решим им случај.

Адровац је испричала на суђењу да је ухапшена 17. јула, у тренутку када је пошла код родитеља да преузме децу:

- Знам сада да је моје хапшење било преурањено и учињено под великим притиском. Сећам се, две улице од стана престигао ме је један аутомобил. Мислила сам да је у питању бахати возач. Онда се појавило још неколико возила. И тад сам мислила да неког хапсе. Тек кад су ми пришли и почели да ме извлаче из аутомобила схватила сам да хапсе управо мене, али не и због чега - тврди Маја Адровац.

СУМЊИВИ ПОСЛУЖАВНИК МАЈА Адровац испричала је и нешто непознато у досадашњој истрази. -
 Била сам са децом у "Меку". Кад смо завршили оброк, узела сам послужавник и пошла према корпи да га одложим. Пришла ми је непозната жена и пристојно ме питала да јој дам мој послужавник. Помислила сам да је можда гладна и да је видела остатке хране на послужавнику. Хтела сам да је питам да јој купим нешто да поједе. И, док сам се снашла, жена је узела послужавник и нестала. Маја Адровац је ово највероватније испричала алудирајући да су јој тако узети отисци прстију или ДНК.

Након тога, како је казала, полицајци су је одвели у стан. Извршили су преметачину, а онда су је одвели у полицијску станицу, наводно, да потпише документ о одузимању возила и мобилног телефона.

- Одмах су кренули са питањима где су ми муж и брат - прича оптужена. - Тражила сам адвоката... Питали су ме за Бека, где сам била 14. новембра претходне године, да ли сам икад ишла и радила у иностранству, јесам ли мењала гуму на аутомобилу...

Након тога, Маја Адровац је завршила у притвору.

- Сутрадан су ме полицајци поново питали где су ми брат и муж и ко је пуцао на Бека. Један од њих ми је чак, са свог мобилног телефона, показао наслов у неким новинама где је стајало "Ухапшена жена убица - атентатор на Бека".

Она је суду испричала и да је полиција, како је чула, условљавала и њеног брата, који је већ две године у затвору у Минхену, да каже да је у случај умешан њен муж, те да ће након тога, Маја бити пуштена из притвора.

- Не можете да схватите какав се притисак вршио и врши на мене и даље - истакла је Адровац. - Најстрашније ми је што су ми узели децу. Одузето ми је старатељство над децом и након три месеца борбе, Центар за социјални рад је старатељство дао мом оцу. Сина који је мали виђам повремено, а ћерку, која је старија, нисам видела уопште од како сам ухапшена. Како да дете дође у притвор и види ме ту... Па, деца ме више не доживљавају као мајку. Да нешто знам и да имам шта да кажем, рекла бих сигурно. Не бих седела у притвору, најпре због моје деце...

Маја Адровац је у притвору скоро девет месеци, због чега је њена одбрана тражила од суда да јој се омогући у даљем току поступка, одбрана са слободе, "макар уз било коју мање строгу изречену меру". Овоме се успротивио тужилац, те је суд након тога, донео одлуку да Адровац и даље остаје у притвору и заказао следећи претрес за 21. март.