Акција Резач: Жунићу и Дробњаку суд одредио 30 дана притвора; Откривена крађа од 100 милиона евра

Загорка Ускоковић

субота, 26. 12. 2015. у 09:00

Акција Резач: Жунићу и Дробњаку суд одредио 30 дана притвора; Откривена крађа од 100 милиона евра
У досад незабележеној акцији српске полиције током дана ухапшено 80 бивших и садашњих државних функционера и привредника, који се терете за милионске проневере. Кривичне пријаве против још 40 особа, за петорицом се трага

У КООРДИНИРАНОЈ акцији, кодног назива “Резач”, широм Србије, полиција је ујутру ухапсила 80 особа, осумњичених да су од 2004. године до данас починили више кривичних дела организованог финансијског криминала и корупције. Нјиховим деловањем држава је оштећена за више од 100 милиона евра.

Виши суд у Београду одредио је вечерас, а на предлог Вишег јавног тужилаштва, притвор Бојану Дробњаку и Жељку Жунићу, због опасности да би могли да утичу на сведоке и ометају истрагу. Притвор од 30 дана одређен је и бившем председнику општине Младеновац, Дејану Чокићу. Виши суд одредио је притвор и за још троје одговорних особа из те општине Драгана Томићевића, Милана Цветковића и Јелену Милашиновић.

- Извршењем ових кривичних дела причињена је материјална штета републичком буджету, покрајини Војводини, Београду, Железари из Смедерева, "Дунав осигурању", Републичкој дирекцији за имовину, Министарству пољопривреде, Агенцији за борбу против корупције и другима - изјавио је на ванредној конференцији за новинаре министар полиције Небојша Стефановић.

Министар Стефановић је навео и да се осумњичени терете да су починили кривична дела прање новца, злоупотребе положаја, фалсификовање исправа, навођење на оверавање неистинитог садржаја, несавестан рад у служби, примање и давање мита, злоупотребе у вези са јавним набавкама... Поред 80 ухапшених, трага се за још петорицом који су у бекству. Такође, у протекли четвртак и петак против још 40 особа поднете су кривичне пријаве у редовном поступку. Акцијом “Резач” практично је, тако, обухваћено 125 особа.

- Приведени су један бивши министар, двојица некадашњих помоћника министра у Влади Србије, више бивших и садашњих председника општина, бројни директори јавних предузећа, али и неки бизнисмени... - набројао је министар Стефановић. - Држава Србија је одлучна да се супротстави свим облицима криминала и корупције и оваква акција није и последња. Било ко да је починио кривично дело, неће бити поштеђен.

У акцији, поред осталих, приведени су и Слободан Милосављевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у влади Мирка Цветковића, Жељко Жунић, директор “Беохемије”, Зоран Шћепановић, власник фирме “Максим и компани”, иначе челник фудбалског клуба Војводина, Зоран Радоман, члан новосадског Градског одбора Демократске странке и покрајински секретар за финансије, Золтан Билицки и Ференц Ирмењи, садашњи и бивши председник општине Ада, Дејан Чокић, бивши председник општине Младеновац...

Милосављевић је осумњичен да је са својим помоћником у то време Душаном Протићем и још шест особа, међу којима има и судских вештака, донео одлуку и закључио уговор о замени пољопривредног земљишта са Шћепановићевом фирмом “Максим”. Реч је о 26 хектара државног земљишта у грађевинском рејону Новог Сада, чија је тржишна вредност 1.054.000.000,00 динара. Заузврат, Шћепановић је дао 26 хектара, на 15 парцела, чија је тржишна вредност 13.612.063,00 динара. На овај начин су осумњичени прибавили имовинску корист фирми “Максим” од 1.040.000.000,00 динара.

Ухапшени су и Миленка Јездимировић, некадашња генерална директорка “Дунав осигурања”, иначе, кадар Социјалистичке партије Србије, Зорана Марковић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције, челници Републичке дирекције за имовину Милован Ивановић и Србољуб Панић, некадашњи руководиоци у Секретаријату за грађевинске послове Београда, Добривоје Суджум, бивши помоћник министра пољопривреде, сада директор “Инђијагаса”, челници фирми које послују у “Делта холдингу” Предраг Филиповић и Радмила Спасић...

Министар Небојша Стефановић са сарадницима

У овом последњем случају било је малверзација са приватизацијом и земљиштем. Ухапшено је осам особа, међу којима су, поред “Делтиних” руководилаца и челници Трговинског предузећа “Баново брдо”. Осумњичени су да су кривичним делима прибавили противправну имовинску корист од 1.757.182.223,73 динара и нанели штету Републици Србији и ТП “Баново брдо”. Сумња се да је после приватизације 70 одсто друштвеног капитала ТП “Баново брдо”, обављен неоснован упис права коришћења на око 91 хектар градског грађевинског и пољопривредног земљишта у државној својини. Реч је о грађевинском и пољопривредном земљишту на катастарским општинама у Железнику, Реснику, Баричу и Великој Моштаници.

Осим ових ухапшених, полиција је поднела и на десетине кривичних пријава у редовном поступку за иста кривична дела - од злоупотребе положаја до примања мита и пореске утаје.

На свим овим случајевима, поред полиције, радила су надлежна тужилаштва, од оног за организовани криминал, преко виших до општинских тужилаштава, као и пореска полиција.

ЖУНИЋ СЕ БРАНИО ЋУТАНјЕМ, СУД МУ ОДРЕДИО 30 ДАНА ПРИТВОРА

Виши суд у Београду одредио је притвор Бојану Дробњаку и Жељку Жунићу, због опасности да би могли да утичу на сведоке и ометају истрагу.

Жељко Жунић, власник “Беохемије” саслушан је у Вишем тужилаштву у Београду. Како је “Новостима” потврђено из ове институције, он се бранио ћутањем. Тужилаштво за Жунића тражи притвор, за које треба да одлучи надлежни Виши суд. Власник “Беохемије” се терети за финансијски криминал и корупцију.

У надлежном тужилаштву вечерас су саслушане и четири особе из Младеновца. Међу општуженима су три бивша функционера општине и начелник катастра. Првооптужени је бивши председник општине Дејан Чокић, а под истрагом су бивши општински правовранилац и руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове општине Младеновац.

Како сазнајемо, данас је у Вишем јавном тужилаштву, предвиђено саслушање шест особа везано за злоупотребу положаја у “Пионирском граду”. Саслушаће се 11 осумњичених из Секретаријата за урбанизам и Агенције за борбу против корпуције.

Ј. Д. Лј.

ЖЕЛЕЗАРА СМЕДЕРЕВО МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА ЛОГИСТИКОМ

ЗЛОУПОТРЕБА положаја сместила је иза решетака и Стевана Ђурића, генералног менаджера Сектора логистике “Железаре Смедерево”, Дејана Милосављевића, руководиоца службе комерцијалне логистике и Ивана Живића, менаджера цена логистичких услуга. Својим поступцима су оштетили ову компанију за 89.759 евра.

Они су осумњичени да су од јануара 2013. до септембра 2015. године искоришћавањем свог службеног положаја и невршењем своје службене дужности поступали супротно процедурама “Железаре Смедерево” које дефинишу начин рангирања и одабир добављача логистичких услуга за отпрему готовог производа “Железаре Смедерево”.

На тај начин су за превоз готових производа на релацији Смедерево - Бар - Смедерево ангажовали приватну фирму “Драговић транспорт” из Смедерева и “СМНД Цомпанy” из Новог Сада. Транспорт је уговорен по цени од 1.550 евра, иако су њихове цене услуга превоза биле знатно више од цене коју је “Железара Смедерево” уговорила и са предузећем “Думако” (за 1.309 евра).

ДУНАВ ОСИГУРАНјРЕ: МУЋКЕ" СА ДЕПОЗИТИМА

МИЛЕНКА Мила Јездимировић, бивша генерална директорка “Дунав осигурања”, ухапшена је са сарадницима Милицом Девић,Рајком Тепавцем, Стефаном Мисковским и Лјубодрагом Марковићем због сумње да су од јануара 2010. до децембра 2012. године починили злоупотребу у саизвршилаштву.

Они су осумњичени да су, по претходном договору, предузимали радње којима су искоришћавањем и прекорачењем овлашћења, пласирали средства компаније “Дунав осигурање” у куповину корпоративних обвезница од фирми “М-Б Пеликан”, Витро гроуп и WЕГ технологy, од по 60.000.000 динара и “Еурополис 011” од 110.000.000 динара.

За предузеће “Мега пројект”, како се сумња, супротно Закону о осигурању, положили су наменски депозит од 130.000 евра, као јемство за кредит код Дунав банке. Сумња се да су ухапшени били упознати да наведене фирме не испуњавају потребне услове за добијање тих пласмана и да неће извршити своје обавезе према компанији “Дунав осигурање”. На тај начин прибавили су им протиправну имовинску корист од 305.057.236,38 динара, а на штету компаније “Дунав осигурање”.

АЗОТАРА ПАНЧЕВО: ПРОНЕВЕРЕ СА ЂУБРИВОМ

У ПАНЧЕВУ су ухапшене три особе због сумње да су починиле привредне малверзације. Приведени су Новосађанин Михаило Грујић, бивши заменик директора “ХИП Азотара”, Владо Крковић из Панчева,комерцијални руководилац компаније, а кривичном пријавом је обухваћен и Радосав Вујачић, привремени заступник капитала овог предузећа, који је тренутно на издржавању затворске казне.

Они се терете да су приватним предузећима “Макота” из Новог Сада, “Аграр плусу” из Ђурђева и “Тантраде” из Београда, продали вештачко ђубриво, а ову трговину нису адекватно обезбедили и наплатили. На тај начин “Азотара” је оштећена за 193.847.023,22 динара.

АДА И КИКИНДА: ПЛАЋАЛИ МОСТ ДВА ПУТА

У НАСТАВКУ акције на откривању злоупотреба у раду Фонда за капитална улагања АП Војводина и локалних самоуправа на територији северне покрајине, због сумње да су починили кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица, у вези са изградњом моста на Тиси у Ади, лисице су стављене Ференцу Ирмењију (слика лево), Зорану Драгину,Ђерђу Хортију, Золтану Билицком и Мирославу Дуњићу. Процењена штета - пет милиона евра.

Кривичном пријавом биће обухваћен и Радослав Милошевић, бивши генерални директор “Интер-моста”, који живи у Француској. Он је избегао хапшење. Осумњиченима се на терет ставља да су од децембра 2006. до јуна 2013, приликом изградње моста на реци Тиса у Ади, уговорили плаћање изведених радова са ЈП “Путеви Србије”, а потом 2009. и са Фондом за капитална улагања.

При том, нису обавестили “Путеве Србије” да је њихове обавезе финансирања изградње моста преузео Фонд за капитална улагања. Тако су изведени радови на изградњи моста дупло плаћени. На тај начин прибавили противправну имовинску корист предузећу “Интер-мост” од око 404.900.000 динара чиме су оштетили покрајински буджет.

У Кикинди је ухапшен Драган Стојановић (слика десно), представник Управе за капитална улагања Војводине за северни Банат, иначе дугогодишњи први човек Управног одбора Дома ученика и студената у овом граду. На листи ухапшених нашла се и Јулијана Јованић, заменик директора кикиндског Дома ученика и студената и још двоје запослених - Ивана Таталовић и Гордана Гојков. Приведен је и Борислав Цуцић, менаджер за пројекте, Радета Васин и Драгана Рељин.

Полиција сумња да су они од септембра ове године приликом изградње спортског терена, који је финансирала Управа за капитална улагања АПВ, у поступку јавне набавке, противзаконито фаворизовали понуђаче “Реља јуниор” и “Миравас” и услове конкурсне документације прилагодила пословним потенцијалима поменутих фирми, како би елиминисали друге понуђаче. Са предузећем “Реља јуниор” закључен је уговор о извођењу радова по ценама вишим од тржишних, чиме је Дом ученика “Никола Војводић” оштећен за око пет милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

правда

26.12.2015. 10:32

Овакве вести треба чешће да буду на насловној страни.

Stole

26.12.2015. 10:48

Država je nastavila borbu sa onima koji su je oštetili, ne treba ništa da nas čudi ako i ubuduće ovde pročitamo krupna imena.

Meda86

26.12.2015. 11:20

Svi koji imaju veze sa korupcijom i kriminalom trebaju da se nadju iza resetaka , mislim da je dosta bilo da drzava trpi zbog pojedinaca i kriminalnih grupa.

sanjak

26.12.2015. 11:29

Svi misle da u Srbiji nikad niko neće biti osuđen,ali polako došlo je vreme da svi plate za ono što su radili,ali to se se radi ovako kada imaš dokaze crno na belo,sad sve u aps.

Tisa

26.12.2015. 14:09

@Hana - Ovo je samo nastavak akcije "Grom", svi su mislili da je premijer pricao u prazno kada je govorio da vise nema zasticenih, svako ce ispastati ko je u kriminalnim vodama!

Mica Haubica

26.12.2015. 12:34

pare, a gde su pare? Šta će nam uhapšeni bez para, lovu na sunce, i onda možete i da ih uslovno i pustite

Sonja

26.12.2015. 16:22

100 mil evra kada budu vratili to jest kada im budete oduzeli, eto dobrog finasijskog priliva za srpski budzet.A njih u zatvor i na laganu ishranu, da ne kazem teski post!

Koliko

27.12.2015. 10:21

vidim,medju uhapsenima,dominora crnogorska elita,sve direktori,rukovodioci,biznsmeni...

RedShield

27.12.2015. 19:35

Prava vest će biti koliko je njih osuđeno i koliko je para vraćeno u budžet.