Србија плаћа Хрвату милион динара за убијене родитеље!

С. Ј. МАТИЋ

30. 11. 2015. у 12:54

Суд одредио да се исплати одштета Стјепану Оскомићу због злочина у Кукујевцима 1993. Страдали јер су били богати, а убице тражиле новац - кажу комшије, који потврђују да су Никола и Агица Оскомић били вредни и поштени људи

Србија плаћа Хрвату милион динара за убијене родитеље!

Породична кућа Оскомића у Кукујевцима / Фото И. Маринковић

ПРВИ основни суд у Београду прихватио је тужбу Хрвата Стјепана Оскомића из Загреба и наложио држави Србији да му исплати милион динара одштете због "етнички мотивисаног" убиства његових родитеља Агице и Николе Оскомић у јулу 1993. године у Кукујевцима код Шида.

Репортери "Новости" јуче су посетили ово село надомак границе са Хрватском. Поједини мештани добро се сећају ове породице, за коју кажу да је била међу богатијима у селу. Многи сматрају да је управо новац био и разлог што су баш они од свих кукујевачких Хрвата убијени. Убеђени су, кажу, да су људи који су им пре 22 године упали у кућу у ствари - обични разбојници.

Породично имање у Кукујевцима син јединац Стјепан одавно је продао, а кућа у којој су Оскомићи мучени и на крају убијени у последњих 20 година променила је три власника. Од пре неколико дана поново је на продају. У њој сад живи Небојша Маљковић, док су му родитељи у Шиду. Кућа и помоћни објекти су реновирани, фасада делује сређена, а два локала у којима су Маљковићи држали продавнице су затворена, посао угашен.

- Чувам кућу док је не продамо. За то страдање Оскомића сам чуо, али их нисам познавао. Ми смо после њих трећи власници - каже нам Маљковић, који није био претерано расположен за дужи разговор и након неколико штурих реченица брзо је замакао иза капије.

На широком сремском шору срећемо Душана Ласковића, који се у Кукујевце доселио 1992. године из Доњег Михољца код Осијека. Чим је почео рат, на време је мењао кућу са једним овдашњим Хрватом.

ЖАЛБА ПРАВОБРАНИЛАШТВА У име Стјепана Оскомића, тужбени захтев за накнаду нематеријалне штете 2006. године, поднео је Фонд за хуманитарно право. После девет година парнице против државе суд је одбио тужбу уз образложење да је поднета после истека предвиђеног рока. Ипак, ту пресуду је у марту ове године поништио Апелациони суд и наложио поновно суђење. Први основни суд је овог пута средином октобра прихватио тужбу, што значи и одговорност Србије за неспречавање насиља према њеним грађанима. Ипак, прича није завршена, јер се прошле недеље државно правобранилаштво жалило Апелационом суду.

- Познавао сам и Николу и Агицу и мислим да су били добри људи - каже нам Душан. - Син им је отишао у Хрватску, а они су остали. Знам да је Никола више пута тамо одлазио за тих годину дана и мислим да је и он намеравао да мења кућу. Имали су 80 јутара земље и били су веома богати. Садили су огромне површине шаргарепе и још неког поврћа и продавали "Подравки".

Мештанка која је рођена у Кукујевцима, а која није желеда да нам каже име, наводи да била је девојка кад су Оскомићи убијени, али се сећа кад се селом пронео глас шта се догодило.

- Били су вредни, поштени и приступачни људи и нису се бавили политиком. Нажалост, догодила им се трагедија - каже нам кратко, одмахујући руком као да не жели да се присећа тог догађаја...

Како је Окружни суд у Сремској Митровици утврдио, у кућу Агице и Николе у ноћи између 29. и 30 јула ушли су припадници једне "добровољачке јединице" Горан Вуковић и Павле Драшковић. Они су везали Николу и Агицу и њену тетку Марију Томић. Ту су их ударали, а онда убили хицима из пиштоља у главу. Због тог злочина Вуковић је 1996. године осуђен на 15 година затвора. Драшковић је због изазивања националне и верске мржње, али и убиства Словака Стевана Крошлака из села Сот, осуђен на десет година затвора. Осим њих, осуђен је и Милан Николић на три и по године затвора због подстрекавања на националну и верску мржњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Milan

30.11.2015. 13:06

Vrlo Opasna presuda koja ne sluti na dobro !! Naravno ne radi se o nekakvom novcu , vec o tome da ovom Presudom Sud drzave Srbije Utvrdjuje da Drzava Srbija ima direktnu Odgovornost za pocinjenja , ubistva itd. i to 1993. kada je to zvanicno Nezavisna republika Hrvatska. Od ove presude do Presude za navodnu Agresiju i sve ostale je jedan korak !!

sava savanovic(prvi srpski vampir)

30.11.2015. 18:32

@Milan - sta ti brale lupas/ovde se radi o gradjanima srbije koji su ubijeni od izvrega od smradova!sta se radilo u hrvatskoj sinovac pitaj caleta ili kevu i reci ceti!

milion ubijenih srpskih civila od strane Hrvata

30.11.2015. 13:44

Da li ćeova država najzadzatražiti ogromnu odštetu za preko milion ubijenih Srba u prošlom veku od strane Hrvata i Nemaca.

Viktor

30.11.2015. 14:02

Tezak zlocin, ali ubica je osudjen za taj zlocin jos 1996. Znaci utvrdjena je krivicna odgovornost i sud je presuido po istoj. Zasto sad drzava placa odstetu za to ubistvo? Zar onda ne treba da placa za SVAKO ubistvo? Po kojem osnovu se isplacuje odsteta? Jesu li drzavni organi krili pocinioce? Da li su pocinioci bili drzavni sluzbenici na zadatku? Malo vise detalja ne bi bilo na odmet, da bi shvatili zasto je placena odsteta.

Bolynx

30.11.2015. 21:31

Koliko bi Hrvatska morala platiti za hiljade pobijenih, 300000 proteranih i koliko prisvojene i unistene srpske imovine? inace ubice porodice Zec u Zagrebu su odlikovane za herojstvo u ratu. Znam da mi ovaj komentar nece proci. Hvala.

Jelena

01.12.2015. 00:08

Uglavnom su, na svim stranama, ubijani viđeniji i bogatiji ljudi. Tako se dodatno unosio strah. Kao što su se zaplašivali oni koji su dizali glas protiv ludila. Prošla sam kroz tu ludnicu, prvo u strahu da će i mog oca progutati noć, te da će ga ubiti "naši " jer je imao tu "manu" da govori šta misli ( samo je ležao u zatvoru i prijetili su mu likvidacijom cijele porodice). Nemojte se zavaravati- čudovišta je bilo na svim stranama. I ta čudovišta su unijeli strah i mržnju među ljude.

Ranka

01.12.2015. 02:31

Moje je mišljenje da je to besmisleno. Kakve veze država ima s tim da li je ubistvo etnički motivisano? Ako neka budala odluči da ubije nekog zato što je druge nacionalnosti, država je u obavezi da počinioca pronađe i kazni, što je u ovom slučaju i urađeno. Da li to znači, svaki put kad su ubica i žrtva različite nacionalnosti, država će da plaća odštetu..?

zabrinuti

01.12.2015. 18:45

sve ovo je plod placenickog fonda za humanitarno pravo svih, sem srbata organizacija otvoreno radi protiv srbije i treba je zabraniti, jer je placa zapadkada su podneli prijavu protiv siptara, ustase ili balije, koji su pobili srbe!!!nikada, jer ne smejusramota sta kandicka i ekipa radi