ПОЛИЦИЈА у Врању ухапсила је Горана Николића (47), командира Станице граничне полиције у Сурдулици, због сумње да је злоупотребио службени положај и примао мито од миграната. Нјему је у среду одлуком судије за претходни поступак, а на захтев основног јавног тужилаштва у Врању, одређен притвор до 30 дана.

Николић је, према сазнањима "Новости", ухапшен у понедељак у Сурдулици због сумње да је од 32 мигранта из Авганистана тражио по 50 евра да би им обезбедио потврде о азилу и превоз до Београда и Шида. Како наводе у полицији, мигранти су Николићу дали укупно око 1.500 евра.

- Основано сумњамо да је узимао новац како би мигрантима давао и папире за транзит - каже извор "Новости". - Све је то сада предмет истраге. Испитује се и да ли је он био сам у овом корупционашком ланцу или их је било више.

Полиција је већ извесно време имала информације да су одређени руководиоци у Граничној полицији, али и Врању, умешани у корупцију око избеглица из Сирије, али и осталих са Блиског истока. Помињало се "муљање" са документима, али и организовање превоза, којим су мигранти пребацивани до Хоргоша и Шида.

- Праћени су, а били су и на мерама, јер смо утврдили, кроз разговоре са сведоцима, да има основа да су одређени полицијски службеници починили оваква кривична дела - наводи наш саговорник. - У склопу те акције ухапшен је Николић, али је ово тек почетак.

Ухапшеном начелнику граничне полиције у Сурдулици било је одређено задржавање до 48 сати, после чега је приведен на саслушање у Основно јавно тужилаштво у Владичином Хану. Испитивање је трајало веома дуго, готово три сата. Према незваничним сазнањима, Николић је негирао дела која му се стављају на терет.

В. Д. основног јавног тужиоца Данијела Трајковић предложила је судији за претходни поступак притвор до 30 дана. Она није желела да износи детаље у јавност како не би угрозила истрагу, која је у току.

Ипак, на југу Србије одавно се шушкало да су поједини полицајци у криминалу до гуше и да су се обогатили на шверцу миграната. Полиција сада са Сектором унутрашње контроле (СУК) МУП Србије истражује и нека сазнања да поједини припадници сурдуличке, али и врањске и бујановачке полиције повезани са појединим ауто-превозницима, које су стављали у повољнији положај у односу на остале. Ти ауто-превозници давали су новац полицијским службеницима, како би пропуштали њихове аутобусе до прихватног центра у Прешеву, а заустављали остале.


РОДБИНА У МУП

Сурдуличани који су чули за хапшење командира, не желе да коментаришу оптужбе на његов рачун, јер како кажу "прича се да има јака леђа". При том истичу да су му неки рођаци запослени у МУП Србије.